Λίμνη Τριχωνίδα

Έκταση: 96 τ. χλμ.

Μέγιστο βάθος: 57 μ.
Χιλιοτραγουδισμένη, μαγική κι ανεξερεύνητη – δημιούργημα μεγάλων γεωλογικών ανακατατάξεων – απλώνει τη γαλάζια απεραντοσύνη της στην καρδιά του Αιτωλικού Πεδίου. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη λίμνη της Ελλάδας και αποτελεί έναν σημαντικότατο υγρότοπο με τεράστια αισθητική, οικολογική και αλιευτική αξία.

Εδώ, περισσότερα από 140 είδη πουλιών – τα 30 από αυτά υπό εξαφάνιση – βρίσκουν καταφύγιο στους εκτενείς καλαμιώνες και στις παραλίμνιες εκτάσεις, ενώ στις αβαθείς παράκτιες περιοχές οι εντυπωσιακοί ασβεστούχοι βάλτοι αποτελούν βιότοπους με ιδιαίτερο επιστημονικό ενδιαφέρον. Αιωνόβια πλατάνια, ιτιές, πικροδάφνες, λυγαριές, ευκάλυπτοι αλλά και «εύφορες θάλασσες» από ελαιώνες και εσπεριδοειδή συνθέτουν τοπία εξαιρετικού φυσικού κάλλους. Την άνοιξη, η λίμνη προσφέρει μια μοναδική εμπειρία για τις αισθήσεις, καθώς άγριες ορχιδέες, κυκλάμινα και γλαδιόλες σκορπούν το μεθυστικό το άρωμά τους ενώ ολόκληρα «πλωτά λιβάδια» από λευκά νούφαρα στολίζουν τα γαλάζια νερά.
Πλούσια είναι παράλληλα και η ιχθυοπανίδα της λίμνης, με σπάνια ψάρια του γλυκού νερού (γουρνάρα, τσερούκλα, τριχωνοβελονίτσα, νανογοβιός, χέλι) αλλά και πεντανόστιμη λιμνίσια αθερίνα, το γαστρονομικό «πρέπει» στα ταβερνάκια της περιοχής.
Την ώρα του δειλινού, όταν ο ήλιος χορτασμένος από τη μαγεία της μέρας αποσύρεται διακριτικά στο δικό του βασίλειο, τα μικρά χωριουδάκια του Αράκυνθου ανάβουν και σαν δεκάδες φωτεινές πυγολαμπίδες καθρεφτίζουν τις υδάτινες πολιτείες τους στα ήσυχα νερά της λίμνης.
Δραστηριότητες: Εξερευνήστε το πλούσιο φυσικό τοπίο κάνοντας μια βόλτα με θαλάσσιο ποδήλατο και απολαύστε τη θέα της λίμνης από ψηλά με αλεξίπτωτο παραπέντε.
greeklike.blogspot.gr
Νεότερη Παλαιότερη