Γιατί τα περιστέρια κουνάνε το κεφάλι τους όταν περπατάνε;

Τα περιστέρια έχουν ένα πολύ ιδιόμορφο βάδισμα, καθώς όταν περπατάνε κουνάνε έντονα το κεφάλι τους. Παλαιότερα η επιστήμη πίστευε ότι αυτό συμβαίνει εξαιτίας της ισορροπίας τους, ενώ νέα επιστημονική έρευνα έδειξε ότι το
κούνημα του κεφαλιού των περιστεριών έχει να κάνει με τον τρόπο που βλέπουν τον κόσμο. Για να δουν ένα αντικείμενο στο οπτικό τους πεδίο κουνάνε ελαφρά το κεφάλι τους. Η κίνηση αυτή παρέχει στους φωτουποδοχείς του ματιού αρκετό χρόνο, περίπου 20 χιλιοστά του δευτερολέπτου, για να καταφέρουν να έχουν μια σταθερή εικόνα της επιφάνειας στην οποία κινούνται, με αποτέλεσμα να υπάρχει ένα μικρό προβάδισμα του κεφαλιού έναντι του σώματός τους. 

Το κούνημα του κεφαλιού δεν αναιρεί τη δυνατότητά τους να κουνούν τα μάτια τους, ωστόσο αποτελεί έναν πιο αποδοτικό μηχανισμό για την καλύτερη αντίληψη του περιβάλλοντος, γεγονός που αποδείχτηκε με πείραμα που πραγματοποιήθηκε το 1970, όταν περιστέρια είχαν αιχμαλωτιστεί σε ειδικά πλαστικά κουτιά για να μην πετάξουν και οι μελετητές παρατήρησαν ότι τα πτηνά δεν κουνούσαν το κεφάλι τους, χωρίς ωστόσο να αντιληφθούν τον ακριβή λόγο. Η απάντηση ήρθε περίπου 45 χρόνια αργότερα, όταν επιστήμονες μελετώντας την ανατομία του πτηνού ανακάλυψαν ότι η κίνησή του κεφαλιού τους οφείλεται στην όρασή τους.

Via

Thermo-portal.gr
             -->
Νεότερη Παλαιότερη