Ακόμη και αιφνίδιο θάνατο προκαλεί η συναισθηματική φόρτιση

Αύξηση της αρτηριακής πίεσης, καρδιακές αρρυθμίες και αιφνίδιο θάνατο μπορεί να προκαλέσουν τα συναισθηματικά τραύματα και...

η ψυχολογική φόρτιση (στρες), ιδιαίτερα σε άτομα με καρδιακά προβλήματα που σε
ορισμένες περιπτώσεις ενδέχεται να μην έχουν διαγνωσθεί. Όπως εξηγούν οι ειδικοί, η αύξηση της αρτηριακής πίεσης που προκαλείται από τη συναισθηματική φόρτιση είναι δυνατό να προκαλέσει σοβαρές εγκεφαλικές επιπλοκές, όπως η υπερτασική εγκεφαλοπάθεια και το εγκεφαλικό επεισόδιο. Η αλληλεπίδραση καρδιάς και εγκεφάλου είναι μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν στο 18ο Καρδιολογικό Συνέδριο Κεντρικής Ελλάδος θα διεξαχθεί στις 9 - 11 Οκτωβρίου 2015, στη Λάρισα σε συνεργασία με την Καρδιολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και με τη συμμετοχή της Καρδιολογικής Εταιρείας Κύπρου, της Εταιρείας Μελέτης και Έρευνας της Καρδιακής Ανεπάρκειας, του Ελληνικού Κολλεγίου Καρδιολογίας και της Cleveland Clinic.

 Το επιστημονικό πρόγραμμα του Συνεδρίου, επισημαίνει ο καθηγητής Φίλιππος Τρυποσκιάδης, πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου, επικεντρώνεται σε θέματα που απασχολούν το σύγχρονο καρδιολόγο και όχι μόνο και περιλαμβάνει διαλέξεις εξεχόντων ξένων και Eλλήνων ερευνητών, στρογγυλά τραπέζια και επιστημονικές αντιπαραθέσεις σε αμφισβητούμενα θέματα. Το επιστημονικό πρόγραμμα περιλαμβάνει μερικά από τα σημαντικότερα θέματα που απασχολούν το σύγχρονο καρδιολόγο. Η τελευταία ημέρα του Συνεδρίου περιλαμβάνει ειδικό καρδιαγγειακό σεμινάριο, το οποίο αφορά στην αλληλεπίδραση άσκησης και καρδιάς. Ανάμεσα στα θέματα που θα συζητηθούν είναι: Η αλληλεπίδραση καρδιάς και εγκέφαλου Τα συναισθηματικά τραύματα και η ψυχολογική φόρτιση (στρες), ιδιαίτερα σε άτομα με καρδιακά προβλήματα που σε ορισμένες περιπτώσεις ενδέχεται να μην έχουν διαγνωσθεί, είναι δυνατό να προκαλέσουν αύξηση της αρτηριακής πίεσης, καρδιακές αρρυθμίες και αιφνίδιο (ξαφνικό) θάνατο λόγω της δυσμενούς επίδρασης του συμπαθητικού νευρικού συστήματος (του συστήματος που μας προκαλεί ταχυκαρδία και εφίδρωση όταν φοβόμαστε) στην καρδιά. Αντίστροφα, ο εγκέφαλος δέχεται επιδράσεις που προέρχονται από την καρδιά. Για παράδειγμα, η αύξηση της αρτηριακής πίεσης που προκαλείται από τη συναισθηματική φόρτιση είναι δυνατό να προκαλέσει σοβαρές εγκεφαλικές επιπλοκές, όπως η υπερτασική εγκεφαλοπάθεια και το εγκεφαλικό επεισόδιο.

 Στην προκειμένη περίπτωση τα νεότερα αντιυπερτασικά φάρμακα και σε επιλεγμένα περιστατικά η παρεμβατική θεραπεία (απονεύρωση νεφρικών αρτηριών) είναι περιορίζουν με αποτελεσματικότητα και ασφάλεια τις εγκεφαλικές και τις άλλες επιπλοκές της αρτηριακής υπέρτασης. Συγγενείς καρδιοπάθειες στους ενήλικες Υπολογίζεται, ότι στη χώρα μας γεννιούνται κάθε χρόνο 1.000 μωρά με συγγενείς καρδιοπάθειες, δηλαδή παθήσεις που δημιουργούνται κατά τη διάρκεια της εμβρυικής ζωής, πριν γεννηθεί το παιδί. Από τα μωρά αυτά, 80-90% επιβιώνουν μέχρι την ενήλικο ζωή. Ωστόσο, σε πολλά από αυτά απαιτείται η διενέργεια πολύπλοκων χειρουργικών επεμβάσεων που δρουν ανακουφιστικά, αλλά δεν θεραπεύουν το πρόβλημα, ενώ σε άλλα η πάθηση δημιουργεί προβλήματα μετά την ενηλικίωση. Επισημαίνεται, ότι λόγω της μεγάλης εξέλιξης των τεχνικών αντιμετώπισης των συγγενών καρδιοπαθειών όλο και περισσότεροι ασθενείς με συγγενή καρδιοπάθεια ενηλικιώνονται, με αποτέλεσμα τη δημιουργία μιας διαρκώς αυξανόμενης πληθυσμιακής ομάδας, η οποία απαιτεί ιδιαίτερη φροντίδα. Λόγω των προαναφερθέντων, οι ενήλικες με ιστορικό συγγενούς καρδιοπάθειας πρέπει να παρακολουθούνται τακτικά από εξειδικευμένους καρδιολόγους με εμπειρία στη φροντίδα των ασθενών αυτών. 

Παθήσεις της αορτής Η αορτή είναι το κεντρικό αγγείο του σώματος και μεταφέρει το οξυγονωμένο αίμα από την καρδιά σε όλα τα όργανα του σώματος. Παθήσεις της αορτής, όπως το ανεύρυσμα, η στένωση του ισθμού και ο διαχωρισμός δύνανται να έχουν δραματικές συνέπειες για τον ασθενή (έμφραγμα, εγκεφαλικό επεισόδιο, θάνατος). Οι σύγχρονες απεικονιστικές τεχνικές, όπως η ηχωκαρδιογραφία, η αξονική τομογραφία και η μαγνητική τομογραφία καθιστούν εφικτή την ακριβή διάγνωση. Η μόνη θεραπεία ήταν για πολλά χρόνια η χειρουργική. Σήμερα, ωστόσο, σε πολλές περιπτώσεις, οι παθήσεις της αορτής αντιμετωπίζονται με την εισαγωγή στο αγγείο ενδοπροσθέσεων (stents) κατά τη διάρκεια καρδιακού καθετηριασμού και ο ασθενής αποφεύγει βαρύτατες χειρουργικές επεμβάσεις. Οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου Είναι η συχνότερη αιτία θανάτου στην Ευρώπη και την Αμερική. Η αντιμετώπισή του στις περιπτώσεις που δεν προκαλεί αιφνίδιο θάνατο απαιτεί την έγκαιρη διάγνωση και τη διενέργεια αγγειοπλαστικής (μπαλονάκι) με την εμφύτευση ενδοπρόσθεσης (στεντ) με σκοπό τη διάνοιξη της αρτηρίας που βούλωσε από θρόμβο (πήγμα αίματος) και προκάλεσε το έμφραγμα, όσο το δυνατό γρηγορότερα (πρωτογενής αγγειοπλαστική).

 Η στρατηγική αυτή συνεπικουρούμενη από τα νεότερα αντιθρομβωτικά φάρμακα (φάρμακα που αραιώνουν το αίμα και εμποδίζουν το σχηματισμό θρόμβων) έχει ελαττώσει δραματικά τη νοσηρότητα και τη θνητότητα του οξέος εμφράγματος του μυοκαρδίου. Άσκηση και καρδιά Είναι γνωστό, ότι η πλειονότητα των παθήσεων των καρδιαγγειακού συστήματος περιορίζει την ικανότητα των ασθενών για άσκηση. Από την άλλη πλευρά, η άσκηση, όταν γίνεται σωστά, έχει ευμενείς επιδράσεις στο καρδιαγγειακό σύστημα. Αυτό ισχύει όχι μόνο για τους υγιείς αλλά και για τους καρδιοπαθείς. Έτσι, σήμερα, η συμμετοχή σε προγράμματα επιβλεπόμενης άσκησης ενδείκνυται ακόμη και σε ασθενείς με σοβαρές καρδιοπάθειες, όπως εκείνοι που έχουν περάσει οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου ή πάσχουν από καρδιακή ανεπάρκεια.

 Σε κάθε περίπτωση, απαιτείται ο ενδελεχής έλεγχος του ασθενούς πριν από τη συμμετοχή του σε πρόγραμμα συστηματικής άσκησης, ώστε να προσδιοριστεί το επίπεδο φόρτισης, στο οποίο μπορεί να υποβληθεί και να αποφευχθούν υπερβολές. Πηγή

Via

Thermo-portal.gr
             -->
Νεότερη Παλαιότερη