Tα 10 πιο συνηθισμένα πράγματα που σου προκαλούν αλλεργία!

Ανακάλυψε τι είναι αυτό που πυροδοτεί την αλλεργία σου...Γύρη Η γύρη από τα δέντρα, το γρασίδι και τα αγριόχορτα μπορεί να πυροδοτήσουν ρινίτιδα ή εποχιακές αλλεργίες. Μπορεί να έχεις συμπτώματα όπως μάτια φτέρνισμα, συνάχι, ρινική συμφόρηση και μάτια που δακρύζουν και σε τρώνε. Οι θεραπείες

συμπεριλαμβάνουν μη συνταγογραφούμενα προϊόντα, φάρμακα και εμβόλια. 

Πρόλαβε τα συμπτώματα μένοντας μέσα τις μέρες που φυσάει όταν οι συγκεντρώσεις της γύρης είναι υψηλές, κλείνοντας τα παράθυρα και ανοίγοντας το κλιματιστικό. 

Τροφές Το γάλα, τα οστρακοειδή, τα αβγά και οι ξηροί καρποί είναι ανάμεσα στις πιο συνηθισμένες τροφές που προκαλούν αλλεργίες. Μια αλλεργική αντίδραση συνήθως συμβαίνει μέσα σε μερικά λεπτά μετά την κατανάλωση της ένοχης τροφής. Τα συμπτώματα, που μπορεί να περιλαμβάνουν δύσπνοια, κνίδωση, εμετό, διάρροια και πρήξιμο γύρω από το στόμα, μπορεί να είναι σοβαρά. Απόφυγε όλες τις τροφές στις οποίες είσαι αλλεργική. Αν εκτεθείς σε αυτές, μπορεί να χρειαστείς ένεση επινεφρίνης

.Επιθήλια ζώων Οι πρωτεΐνες που εκκρίνονται από τους λιπογόνους αδένες στο δέρμα ενός ζώου και υπάρχουν στο σάλιο τους μπορεί να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις σε κάποιους ανθρώπους. Η αλλεργία μπορεί να πάρει δύο ή παραπάνω χρόνια για να αναπτυχθεί και τα συμπτώματα μπορεί να μην φύγουν αμέσως ακόμη κι αν έχουν περάσει μήνες που έχεις απομακρυνθεί από το ζώο. Αν το ζωάκι σου σού προκαλεί αλλεργία, κάνε το υπνοδωμάτιό σου απαγορευμένη ζώνη για εκείνο, απόφυγε τις μοκέτες και κάνε του τακτικά μπάνιο. Ένα φίλτρο HEPA (τα φίλτρα HEPA φιλτράρουν τη σκόνη από τον αέρα που βγάζει η σκούπα. Έτσι δεν θα μυρίζει σκόνη το σπίτι) και το συχνό σκούπισμα με την ηλεκτρική μπορεί επίσης να βοηθήσουν. Τα εμβόλια κατά των αλλεργιών μπορεί επίσης να είναι ευεργετικά.

Μούχλα Η μούχλα παράγει αλλεργιογόνες, ερεθιστικές και σε κάποιες περιπτώσεις δυνητικά τοξικές ουσίες. Η εισπνοή ή το άγγιγμα μούχλας ή σπόρων μούχλας μπορεί να προκαλέσει αλλεργική αντίδραση σε κάποιους ανθρώπους. Υπάρχουν πολλά είδη μούχλας. Όλα χρειάζονται υγρασία για να αναπτυχθούν. Μπορεί να βρεθούν σε υγρά δωμάτια όπως υπόγεια ή μπάνια, καθώς και στο χορτάρι ή στα λιπάσματα. Mην ξεχνάς να αερίζεις τα υγρά δωμάτια στο σπίτι σου.

Τσιμπήματα εντόμωνΟι άνθρωποι που είναι αλλεργικοί στα έντομα μπορεί να εμφανίσουν σοβαρή ή ακόμη και απειλητική για τη ζωή αντίδραση. Τα συμπτώματα συμπεριλαμβάνουν εκτεταμένο οίδημα και ερυθρότητα από το κεντρί ή το τσίμπημα που μπορεί να διαρκέσει μία εβδομάδα ή και περισσότερο, ναυτία, κόπωση και πυρετικά δέκατα. Σε σπάνιες περιπτώσεις, όταν το τσίμπημα ενός εντόμου προκαλεί σοβαρή αντίδραση (αναφυλαξία), τα συμπτώματα μπορεί να συμπεριλαμβάνουν δυσκολία στην αναπνοή, πρήξιμο στο πρόσωπο, το λαιμό ή το στόμα, ταχυπαλμία, κνησμώδες εξάνθημα ή κνίδωση, ζαλάδα ή μια οξεία πτώση της αρτηριακής πίεσης. Αν είσαι πολύ αλλεργική, θα πρέπει να πάρεις επινεφρίνη αμέσως μετά από ένα τσίμπημα. Τα εμβόλια κατά των αλλεργιών συστήνονται για την πρόληψη της αναφυλαξίας μετά από τσίμπημα ορισμένων εντόμων.

ΦάρμακαΤα συμπτώματα της αλλεργίας σε φάρμακα όπως η πενικιλίνη ή η ασπιρίνη μπορεί να ποικίλουν από ήπια μέχρι απειλητικά για τη ζωή και μπορεί να συμπεριλαμβάνουν κνίδωση, φαγούρα στα μάτια, συμφόρηση και οίδημα στο πρόσωπο, το στόμα και το λαιμό. Είναι καλύτερο να αποφύγεις εντελώς το συγκεκριμένο φάρμακο. Αν όμως εκτεθείς, ο γιατρός σου μπορεί να σου συστήσει να αντιμετωπίσεις τα ήπια συμπτώματα με αντιισταμινικά ή στεροειδή. Για σοβαρά αλλεργικά συμπτώματα, μπορεί να χρειαστείς επινεφρίνη.

ΜυρωδιέςΜυρωδιές που βρίσκονται σε προϊόντα όπως αρώματα, αρωματισμένα κεριά, απορρυπαντικά και καλλυντικά μπορεί να προκαλέσουν ήπια μέχρι σοβαρά προβλήματα υγείας. Για τους περισσότερους ανθρώπους τα συμπτώματα ηρεμούν όταν απομακρυνθεί η μυρωδιά. Για άλλους, η επαναλαμβανόμενη έκθεση προκαλεί περισσότερα συμπτώματα που εμφανίζονται πιο συχνά και διαρκούν περισσότερο. Υπάρχει μια αμφιβολία εάν οι αντιδράσεις σε μυρωδιές είναι μια πραγματική αλλεργία ή απλά αντίδραση του σώματός σου σε έναν ερεθιστικό παράγοντα.

Λάτεξ Το λάτεξ στα γάντια, τα προφυλακτικά και μερικές ιατρικές συσκευές μπορεί να πυροδοτήσει αλλεργία. Τα συμπτώματα συμπεριλαμβάνουν δερματικό εξάνθημα, ερεθισμό στα μάτια, συνάχι, φτέρνισμα, δύσπνοια και κνησμό στο δέρμα ή τη μύτη. Οι αλλεργικές αντιδράσεις μπορεί να ποικίλουν από ερυθρότητα στο δέρμα και φαγούρα μέχρι αναφυλαξία, μια σοβαρή αντίδραση που μπορεί να προκαλέσει δυσκολία στην αναπνοή και κνίδωση. Αν είσαι αλλεργική έχε μαζί σου ένα κιτ επινεφρίνης για κάθε ενδεχόμενο.

Ακάρεα σκόνηςΤα ακάρεα της σκόνης είναι μικροσκοπικοί οργανισμοί που ζουν στην οικιακή σκόνη. Αναπτύσσονται στην υψηλή υγρασία και τρέφονται με τα νεκρά δερματικά κύτταρα των ανθρώπων και των οικόσιτων ζώων, καθώς και με γύρη, βακτήρια και μύκητες. Βοήθησε την πρόληψη της αλλεργίας στα ακάρεα σκεπάζοντας τα στρώματα, τα υποστρώματα και τα μαξιλάρια, χρησιμοποιώντας υποαλλεργικά μαξιλάρια, πλένοντας τα σεντόνια κάθε εβδομάδα με ζεστό νερό και απομακρύνοντας από το σπίτι αντικείμενα που συγκεντρώνουν σκόνη όπως λούτρινα ζωάκια, κουρτίνες και χαλιά.

ΚατσαρίδεςΔεν είναι μόνο σιχαμένες, αλλά μια πρωτεΐνη στα εκκρίματά τους μπορεί να είναι αλλεργιογόνα. Μπορεί να είναι δύσκολο να ξεφορτωθείς τις κατσαρίδες από το σπίτι σου, ειδικά σε ένα θερμό κλίμα ή αν ζεις σε πολυκατοικία όπου τα έντομα μπορεί να μετακινούνται μεταξύ των διαμερισμάτων. Αντιμετώπισε τις κατσαρίδες χρησιμοποιώντας εντομοκτόνα, διατηρώντας την κουζίνα καθαρή και επιδιορθώνοντας ρωγμές και τρύπες στα πατώματα, τους τοίχους και τα παράθυρα για να τις εμποδίσεις να μπουν στο σπίτι σου.

Via

Thermo-portal.gr
             -->
Νεότερη Παλαιότερη