Mουσείο Θέρμου...

Εγκρίθηκε η μελέτη για το νέο μουσείο Θέρμου
Θα αναδειχτούν οι θησαυροί της αρχαιότερης

 πόλης της Αιτωλίας

Το ολοκαίνουργιο κτίριο, που παραδόθηκε στο Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού το 2010, βρίσκεται πλέον πολύ κοντά στη στέγαση των σπουδαίων ευρημάτων της περιοχής. Το παλιό Μουσείο, που χτίστηκε το 1909, δεν μπορεί πλέον να ανταποκριθεί στις...
ανάγκες των ευρημάτων και των επισκεπτών, καθώς έχει υποστεί καθιζήσεις και ο χώρος δεν είναι αρκετός για να χωρέσει την πληθώρα των αντικειμένων.

Το Θέρμο ήταν η σημαντικότερη πόλη της αρχαίας Αιτωλίας. Ο αρχαιολογικός χώρος, μόλις δύο χιλιόμετρα από τη σημερινή κωμόπολη, είναι κατάμεστος από μνημεία που υποδηλώνουν την πλούσια ιστορία της περιοχής, όπως οι αρχαϊκοί ναοί του Θερμίου Απόλλωνα, του Λυσείου Απόλλωνα και της Λαφρίας Αρτέμιδας, το βουλευτήριο, τα μέγαρα, οι στοές και η κρήνη.

Το μουσείο είναι ένα έργο προϋπολογισμού περίπου 3,2 εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία εκταμιεύτηκαν από το Γ΄ ΚΠΣ. Οι αρμόδιοι φορείς του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού σε συνεργασία με τους μελετητές κατάφεραν να διαλέξουν εκθέματα μέσα από τον τεράστιο όγκο των αντικειμένων και να πείσουν τελικά το Συμβούλιο για τις βασικές αρχές της μουσειολογικής μελέτης. Μιας μελέτης που δίνει έμφαση σε τρεις σταθμούς: στον αρχαιολογικό χώρο, το μουσείο και τη διαδραστική ενημέρωση, που θα πραγματοποιείται στην «αίθουσα των πολλαπλών χρήσεων» του μουσείου.

Η έκθεση θα αποτελείται από διάφορες θεματικές ενότητες. Η πρώτη θα πληροφορεί για την ιστορία των ανασκαφών, παρουσιάζοντας σημαντικά ευρήματα, όπως η χάλκινη αμφίγραφη στήλη, με τη μοναδική τεκμηρίωση για το Ιερό του Απόλλωνα. Εξαιρετικά εκθέματα θα πλαισιώνουν και τις υπόλοιπες ενότητες επιδιώκοντας να δώσουν όσο το δυνατόν περισσότερα στοιχεία για την πορεία των Αιτωλών κατά τη διάρκεια των αιώνων



.LINK
Νεότερη Παλαιότερη