Συνελήφθησαν 2 αλλοδαποί για διακίνηση ταξιδιωτικών εγγράφων


ΑΡΧΗΓΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ 

Αθήνα, 4 Μαρτίου 2023

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Από την Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής συνελήφθησαν 2 αλλοδαποί για

διακίνηση ταξιδιωτικών εγγράφων

Κατασχέθηκαν -539- γνήσια ταξιδιωτικά έγγραφα, -2- κινητά τηλέφωνα και το χρηματικό ποσό των -940- ευρώ

Από το Τμήμα Δίωξης Εγκληματικών Οργανώσεων και Διεθνικών Υποθέσεων της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, συνελήφθησαν μεσημβρινές ώρες χθες, Πέμπτη 2 Μαρτίου 2023, σε περιοχή της Αττικής, δύο αλλοδαποί για παράβαση της νομοθεσίας για τον κώδικα μετανάστευσης.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο εξειδικευμένων ερευνών για την αποδόμηση διεθνώς δραστηριοποιούμενων εγκληματικών δικτύων και έπειτα από κατάλληλη αξιολόγηση και αξιοποίηση πληροφοριακών δεδομένων, πιστοποιήθηκε η εγκληματική δράση των δύο αλλοδαπών (45χρονος και 75χρονος) στην κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση κατοχή και διακίνηση ταξιδιωτικών εγγράφων.

Όπως προέκυψε από την έρευνα, οι κατηγορούμενοι έχοντας διακριτούς μεταξύ τους ρόλους διακινούσαν ταξιδιωτικά έγγραφα σε αλλοδαπούς υπηκόους, προκειμένου να διευκολύνουν την παράνομη έξοδο αυτών από τη χώρα μας σε χώρες της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης.

Συγκεκριμένα, ο 45χρονος είχε αναλάβει το ρόλο της διακίνησης των ταξιδιωτικών εγγράφων σε αλλοδαπούς στο κέντρο της Αθήνας, ενώ ο 75χρονος τη φύλαξη του διαμερίσματος (καβάτζας), όπου διατηρούσαν τα ταξιδιωτικά έγγραφα.

Πιο αναλυτικά, αφού ο 45χρονος συναντούσε τους υποψήφιους «αγοραστές» και τους επιδείκνυε από το κινητό του διάφορα ταξιδιωτικά έγγραφα, επιλεγόταν αυτό που προσομοίαζε περισσότερο με τα χαρακτηριστικά του «αγοραστή» (μέθοδος look-alike). Έπειτα, ο ίδιος επισκεπτόταν διαμέρισμα (καβάτζα) σε περιοχή των νοτίων προαστίων της Αττικής, όπου συναντούσε τον 75χρονο, προμηθευόταν τα ταξιδιωτικά έγγραφα και στη συνέχεια συναντούσε εκ νέου τον ενδιαφερόμενο «αγοραστή».

Χαρακτηριστικό του εύρους της δραστηριοποίησής τους στον τομέα αυτό ήταν ότι από τις διενεργηθείσες έρευνες εντοπίστηκαν κινητό τηλέφωνο που περιείχε -639- φωτογραφίες ταξιδιωτών εγγράφων καθώς και –539- γνήσια ταξιδιωτικά έγγραφα τρίτων προσώπων. Συγκεκριμένα βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

  • -402- ταυτότητες και -7- διαβατήρια Ισπανίας,
  • -23- ταυτότητες και -6- διαβατήρια Γαλλίας,
  • -16- ταυτότητες Ιταλίας,
  • -10- διαβατήρια Ηνωμένου Βασιλείου,
  • -7- ταυτότητες Ελβετίας,
  • -5- ταυτότητες Γερμανίας,
  • -4- ταυτότητες Ολλανδίας,
  • -2- κινητά τηλέφωνα, από τα οποία το ένα περιείχε φωτογραφίες ταξιδιωτικών εγγράφων και
  • -940- ευρώ.

Σημειώνεται, ότι το μεγαλύτερο μέρος από τα ανωτέρω έγγραφα είναι καταχωρημένα ως κλαπέντα – απολεσθέντα.

Επιπλέον, σε βάρος του 75χρονου εκκρεμούσαν ένταλμα σύλληψης του κ. Εισαγγελέα Εφετών Αθηνών για το αδίκημα του βιασμού, καθώς και καταδικαστικές αποφάσεις του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Αθηνών με ποινή κάθειρξης 11 ετών, 5 μηνών και 28 ημερών και χρηματική ποινή -1.000- ευρώ για παραβάσεις της νομοθεσίας για τα όπλα και τα εκρηκτικά.

Οι συλληφθέντες, με τη σε βάρος τους σχηματισθείσα δικογραφία, οδηγήθηκαν στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή. ...
Νεότερη Παλαιότερη