Τα τέλη ύδρευσης & αποχέτευσης στο Δήμο Θέρμου


Η διοίκηση του Δήμου Θέρμου, κύρια υπεύθυνη για τη δυσλειτουργία των Υπηρεσιών του Δήμου, κατάφερε και εκτόξευσε στα ύψη και τον αριθμό των οφειλετών, αλλά και το ύψος των οφειλών προς τον Δήμο, γιατί δεν εφαρμόζει τη νομοθεσία.

Mε δεδομένο ότι πολλοί λογαριασμοί ανήκουν σε αποβιώσαντες οφειλέτες, η διοίκηση του Δήμου επειδή αδυνατεί να εισπράξει, αποφεύγει να δώσει λύση στο πρόβλημα και προσπαθεί να τεκμηριώσει την απραξία της με ανίσχυρες δικαιολογίες, ενώ θεωρεί πως με τέτοιου είδους υστερόβουλες υπεκφυγές μπορεί να παραμένει στο απυρόβλητο.

Επικαλείται τα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα, χωρίς κανείς να ζητάει επίθετα, κι αρνείται να παραχωρήσει στοιχεία στους αιρετούς, έτσι ώστε μέσα απ΄ την ανάλυση αυτών να προκύψουν οι καλύτερες δυνατές προτάσεις επίλυσης του προβλήματος.
Η μη επίλυση του προβλήματος και η διαιώνιση της κακής σημερινής κατάστασης δεν οφελεί ούτε τον Δήμο – που αναγκάζεται να αιμοδοτεί τον ανταποδοτικό λογαριασμό τελών – αλλά δεν οφελεί ούτε τους οφειλέτες, οι οποίοι επιβαρύνονται με επιπρόσθετα τέλη καθυστερούμενων οφειλών, αφού δεν ενημερώνονται προσωπικά και δεν λαμβάνονται υπόψη οι ειδικές περιπτώσεις (άρρωστοι κ.τ.λ.).

Αν εφαρμοζόταν ο νόμος και οι οφειλές συμαζεύονταν, θα μπορούσε ο Δήμος να προχωρήσει ακόμα και σε ποσοστιαία μείωση των Τελών, κάτι που θα οφελούσε όλους τους Δημότες μας.
Σύμφωνα με το με Α.Π. 5757/31.10.2022 έγγραφο του Δήμου Θέρμου, οι οφειλέτες των οποίων η οφειλή είναι πάνω από 300 ευρώ και δεν έχουν κάνει διακανονισμό των οφειλών τους, ανέρχονται στους 649.

Το συνολικό ποσό της οφειλής των ανωτέρω, από το έτος 2010 έως το 2022, ανέρχεται στα 663.511,38 Ευρώ, ένα ποσό τεράστιο για τα δεδομένα του Δήμου Θέρμου, που έρχεται μάλιστα από ένα βάθος 12-ετίας. Κι επειδή οι περισσότερες οφειλές, είναι οφειλές ασυνεπών ή κακοπληρωτών, ζητήσαμε εμείς οι εκλεγμένοι, να μας δοθεί η ανάλυση των λογαριασμών, όχι επίθετα κι ονόματα, αλλά νούμερα απλά, για να γίνει ανάλυση της σημερινής κακής αυτής κατάστασης, κι αρνήθηκαν να μας δώσουν στοιχεία, επικαλούμενοι τα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα.

Κι ενώ σε εμάς αρνούνται την πληροφόρηση, αφήνουν την υποψία να αιωρείται, ότι αυτοί μπορεί επιλεκτικά να αποφασίζουν και για μειώσεις και για διαγραφές χρεών, ενισχύοντας έτσι την περιρρέουσα ατμόσφαιρα, που θέλει οι ανταποδοτικές οφειλές να εργαλειοποιούνται, προς άγραν ψήφων.
Μπροστά σ΄ αυτήν την αδικία, που θέλει τους συνεπείς να πληρώνουν τα σπασμένα των ασυνεπών, ενάντια στην εργαλειοποίηση των οφειλών, σύμβουλοι της αντιπολίτευσης στη συνεδρίαση του Δ.Σ. που προκάλεσαν στις 30-1-2023, κατέθεσαν πακέτο προτάσεων, που κινούνται στα πλαίσια της ισχύουσας νομοθεσίας, οριοθετούν τις οφειλές και προωθούν το κοινωνικό πρόσημο με τις ειδικές κατηγορίες.

Οι προτάσεις αυτές που δίνουν λύση στο προβλημα, κι απάντηση στους κακοπροαίρετους προπαγανδιστές, είναι προτάσεις για κοινωνική δικαιοσύνη και ισονομία, κι όχι κρυφτούλι, έλλειψη θάρους και υπευθυνότητας από τους εκλεγμένους. Συνοψίζονται δε ως εξής:
1. Τροποποίηση του κανονισμού ύδρευσης που εστιάζεται στην αλλαγή του ονόματος στον μετρητή, όταν ο κάτοχός του αποβιώσει.
2. Συμπολίτες μας που νοσηλεύτηκαν και δεν έχουν πληρώσει ή είναι άρρωστοι, να απαλλάσσονται τουλάχιστον από τις επιπλέον υποχρεώσεις.
3. Οι καταμετρήσεις θα πρέπει να γίνονται στην ώρα τους και αν για έκτακτη ανάγκη αυτό δεν συμβεί, να μην αλλάζει η κλίμακα από τη στιγμή που είναι υπαιτιότητα του Δήμου.
4. Να γίνεται προσωπική ειδοποίηση για έκτακτα μέτρα στον οφειλέτη, όπως προβλέπει ο Κ.Δ.Δ.
5. Η οικονομική επιτροπή να αποφασίσει για τους μεγάλους οφειλέτες που οφείλουν στον Δήμο και δεν έχουν κάνει ρύθμιση.

Η Δημοτική αρχή, δεν αποδέχτηκε το πακέτο αυτών των προτάσεων των συμβούλων της αντιπολίτευσης και πρότεινε : να καταβληθεί μεγαλύτερη προσπάθεια είσπραξης από τους οφειλέτες, κι από τους κληρονόμους που εξακολουθούν να χρησιμοποιούν τα υδρόμετρα των αποβιωσάντων χωρίς να πληρώνουν, κι έτσι ενώ καταναλώνουν οι κληρονόμοι, στον Δήμο εμφανίζονται πως οφείλουν οι αποβιώσαντες.

Οι δημοτικοί σύμβουλοι που με πολιτικό θάρρος και διάθεση για συνεργασία σε ένα θέμα χρόνων που λιμνάζει, ψήφισαν τις προτάσεις της αντιπολίτευσης ήταν οι: Θ. Κασόλας, Κ. Κουβαράς, Κ. Μαραγιάννης, Ι. Παπαθανασόπουλος, Αρης Κατσαρός, Δημήτριος Δάλλας, Aντώνης Πριόνας και Νικ. Τυληγάδας. Πρότειναν επίσης για τους μεγαλοφειλέτες να αποφασίσει συλλογικό όργανο στο οποίο συμμετέχει και η αντιπολίτευση.

Καλούμε τους δημότες μας, να θέσουν στο περιθώριο και τους επινοητές αυτής της εργαλειοποίησης και να απορρίψουν αυθωρεί κι αμελλητί όλους αυτούς τους ακατανόμαστους τακτικισμούς.

Ενημερώνουμε υπεύθυνα τους δημότες μας, κι αγωνιζόμαστε για ένα Δήμο δημοκρατικό, για έναν Δήμο ανθρώπινο, για έναν Δήμο στον οποίο τέτοιες μεθοδεύσεις δεν εμφιλοχωρούν.

Δημοτικός συνδυασμός ‘Αξιοπιστία και προοπτική για το Δήμο Θέρμου
πηγη 
...
Νεότερη Παλαιότερη