Εκλογές: «Κλειδώνουν» τα ψηφοδέλτια της ΝΔ – Ο «γρίφος» της υποψηφιότητας Καραμανλή

Τα περισσότερα ψηφοδέλτια της ΝΔ έχουν «κλειδώσει» και μένει ένα μικρό ποσοστό να «κλείσει» στον δρόμο προς τις κάλπες.

Αν επικρατήσει το σενάριο για εκλογές στις 9 Απριλίου, τότε έως την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου θα πρέπει να έχουν τακτοποιηθεί όλες οι εκκρεμότητες ως προς τα ψηφοδέλτια.

Τα κενά που θα συμπληρωθούν, αφορούν κυρίως στις μεγάλες Περιφέρειες της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.

Στη συμπρωτεύουσα δε, «γρίφος» είναι αν θα κατέβει τελικά υποψήφιος ο Κώστας Καραμανλής. Δημοσιεύματα ανέφεραν ότι ο πρώην Πρωθυπουργός έκανε σκέψεις ώστε να μην κατέβει στις εκλογές, ωστόσο συνομιλητές του τον παροτρύνουν να δώσει ενεργά την εκλογική «μάχη» καθώς έχει πολλά να προσφέρει ακόμα στην παράταξη.

Ο Θεόδωρος Ρουσόπουλος μιλώντας στον Realfm 97,8 και την εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου με τον Αντώνη Δελλατόλα την Τετάρτη (15/2)  όταν ρωτήθηκε σχετικά με τις προθέσεις του Κώστα Καραμανλή, απάντησε ότι ««δεν μιλώ εξ ονόματος άλλου αν δεν έχω εξουσιοδότηση. Αν γνωρίζω κάτι το λέω αλλιώς όχι. Εδώ συμβαίνουν τα εξής. Δεν ξέρω ειλικρινά τι προτίθεται να κάνει. Διάβασα και εγώ κάποια δημοσιεύματα που αναφέρονται σε σκέψεις του αν θα είναι ή όχι υποψήφιος. Ειλικρινά δεν το γνωρίζω, δεν αποφεύγω να το απαντήσω».


Νέες «γαλάζιες» υποψηφιότητες στην Α’ Ανατολικής Αττικής

Οι δύο επιπλέον έδρες που προστίθενται στην εκλογική περιφέρεια Α΄ Ανατολικής Αττικής αυξάνουν το ενδιαφέρον για την ούτως ή άλλως ιδιαίτερα ανταγωνιστική περιοχή του λεκανοπεδίου. Άλλωστε, το Υπόλοιπο Αττικής, από το οποίο προήλθε η Α΄ Ανατολικής Αττικής, ήταν ανέκαθεν μια Περιφέρεια με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά εξαιτίας και της μεγάλης γεωγραφικής έκτασης που κάλυπτε. Για να αντιμετωπιστεί αυτή η ιδιαιτερότητα και προκειμένου να είναι περισσότερο αναλογική η εκπροσώπηση των περιοχών που κάλυπτε η περιφέρεια, το 2018 αποφασίστηκε να «σπάσει» το Υπόλοιπο Αττικής σε δύο μικρότερες περιφέρειες. Έτσι προέκυψαν η Α΄ Ανατολικής Αττικής και η Β΄ Δυτικής Αττικής.

Η Α΄ Ανατολικής Αττικής, σύμφωνα με την πρόβλεψη για τη διάσπαση, θα εκπροσωπείτο στη Βουλή με 10 έδρες. Με  βάση τα στοιχεία της απογραφής του 2021, που θα ισχύσουν για τις προσεχείς εκλογές, η περιφέρεια κερδίζει δύο επιπλέον έδρες, όπως αναφέρει η «Καθημερινή». Αποτελείται από τους δήμους Αχαρνών, Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης, Διονύσου, Κρωπίας, Λαυρεωτικής, Μαραθώνος, Μαρκοπούλου Μεσογαίας, Παιανίας, Παλλήνης, Ραφήνας – Πικερμίου, Σαρωνικού, Σπάτων – Αρτέμιδος και Ωρωπού. Η Β΄ Δυτικής Αττικής εκλέγει τέσσερις βουλευτές και αποτελείται από τους δήμους Ασπροπύργου, Ελευσίνας, Μάνδρας – Ειδυλλίας, Μεγαρέων και Φυλής.

Στις εκλογές του 2019 στην Α΄ Ανατολικής Αττικής η Ν.Δ. κατάφερε να ανατρέψει το αποτέλεσμα του 2015 και να έρθει πρώτη. Το κυβερνών κόμμα πέτυχε αξιοσημείωτη αύξηση των ποσοστών του. Αναδείχθηκε πρώτο με ποσοστό 43,13% και κέρδισε τέσσερις έδρες, από δύο που είχε κερδίσει τον Σεπτέμβριο του 2015, όταν το ποσοστό που συγκέντρωσε ήταν 29,02%.

Ο ΣΥΡΙΖΑ το 2015 είχε 35,02%, που του έδωσε τρεις έδρες. Στις εκλογές του 2019 κατάφερε και πάλι να εκλέξει τρεις βουλευτές στη συγκεκριμένη περιφέρεια, με μειωμένο όμως ποσοστό, καθώς έλαβε το 29,60% των ψήφων. Από μία έδρα κέρδισαν το 2019 το ΚΚΕ, η Ελληνική Λύση και το ΜέΡΑ25. Το ΠΑΣΟΚ, που είχε κερδίσει έδρα τον Σεπτέμβριο του 2015, δεν κατάφερε να τη διατηρήσει.

Η προσθήκη δύο επιπλέον εδρών στη συγκεκριμένη περιφέρεια διαμορφώνει συνθήκες εκτόνωσης του ανταγωνισμού, που προβλέπεται ιδιαίτερα ισχυρός. Από τη Ν.Δ. εδώ εκλέχθηκαν στις προηγούμενες εκλογές ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, ο Γιώργος Βλάχος, ο Βασίλης Οικονόμου και η Γεωργία Μαρτίνου. Η κα Μαρτίνου το πιθανότερο είναι σύμφωνα με την «Καθημερινή» να μην είναι εκ νέου υποψήφια. Ωστόσο, στην περιφέρεια αυτή διαμορφώνονται νέα δεδομένα, καθώς εδώ θα είναι υποψήφιοι οι εξωκοινοβουλευτικοί υπουργοί Στέλιος Πέτσας και Σοφία Ζαχαράκη.

Ισχυρός ανταγωνισμός και για τους υποψηφίους του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς στην περιφέρεια αυτή εκλέγονται οι Χρήστος Σπίρτζης, Νάσος Αθανασίου και Πάνος Σκουρολιάκος.

Το ΠΑΣΟΚ φιλοδοξεί να επανακτήσει έδρα στην περιφέρεια. Ισχυρή υποψηφιότητα είναι αυτή του Μανώλη Χριστοδουλάκη, πρώην γραμματέα του κόμματος, ενώ παραμένουν στο ψηφοδέλτιο, μεταξύ άλλων, οι Γιάννης Σμέρος, Βάσια Αναστασίου, Παντελής Ασπραδάκης. Στις προηγούμενες εκλογές πρώτη σε ψήφους ήταν η Εύη Χριστοφιλοπούλου, που δεν είναι υποψήφια αυτή τη φορά.

Το ΚΚΕ είχε εκλέξει την Ελένη Γερασιμίδου, η Ελληνική Λύση τον Αντώνη Μυλωνάκη και το ΜέΡΑ25 τη Μαρία Απατζίδη.

Στη Β’ Δυτικής Αττικής

Στη Β΄ Δυτικής Αττικής ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να διατηρήσει την πρώτη θέση, κατέγραψε ωστόσο σημαντική μείωση των ποσοστών του, που επέφερε απώλεια εδρών. Ειδικότερα, στις εκλογές του 2019 το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης συγκέντρωσε ποσοστό 36,24% και πήρε μόλις μία έδρα, από τρεις που είχε τον Σεπτέμβριο του 2015, όταν έλαβε το 40,80% των ψήφων. Η Ν.Δ. ήρθε δεύτερη με 34,28% και κέρδισε τρεις έδρες. Το 2015 δεν είχε καταφέρει να κερδίσει έδρα, καθώς έλαβε μόλις το 21,40% των ψήφων. Την τέταρτη έδρα της περιφέρειας είχε κερδίσει το 2015 η Χρυσή Αυγή.

Για τη Ν.Δ. θα είναι εκ νέου υποψήφιοι σύμφωνα με την «Καθημερινή» οι Αθανάσιος Μπούρας, Ευάγγελος Λιάκος και Γιώργος Κώτσηρας, που είχαν εκλεγεί το 2019. Στο ψηφοδέλτιο θα συμμετάσχουν για πρώτη φορά οι Σουζάνα Καλτουρουμίδου και Μαρία Πανοηλία.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ την έδρα είχε κερδίσει ο Γιώργος Τσίπρας, με σημαντική διαφορά ψήφων από τον δεύτερο Γιώργο Πάντζα. Και οι δύο θα είναι και πάλι υποψήφιοι.

Με ανανεωμένο ψηφοδέλτιο κατεβαίνει το ΠΑΣΟΚ, με το οποίο θα είναι υποψήφιος στη συγκεκριμένη εκλογική περιφέρεια, μεταξύ άλλων, ο δημοσιογράφος Δημήτρης Στάμου. 

Πηγή ...
Νεότερη Παλαιότερη