ΑΑΔΕ: Πότε «κλείνουν» οι αιτήσεις για ξεχωριστές φορολογικές δηλώσεις συζύγων

Μέχρι την Τρίτη 28 Φεβρουαρίου έχουν περιθώριο οι φορολογούμενοι που θέλουν να υποβάλουν ξεχωριστή φορολογική δήλωση από τους

συζύγους τους στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Όλοι οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να υποβάλουν ξανά αίτηση χωριστής δήλωσης και το 2023, ακόμα και αν υπέβαλαν αντίστοιχη αίτηση το 2022.

Τα φυσικά πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης μπορούν αν επιθυμούν να υποβάλλουν κοινή δήλωση, αρκεί να το έχουν δηλώσει στο Τμήμα Διοικητικής και Μηχανογραφικής Υποστήριξης στη Δ.Ο.Υ. τους, όπου και ορίζουν τον υπόχρεο υποβολής της δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος.

Τα «ζευγάρια» μπορούν να καταθέσουν:

  • κοινή δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος με τον/τη σύζυγό τους. Σε αυτή την περίπτωση υπόχρεος για την υποβολή της δήλωσης είναι ο σύζυγος.
  • χωριστή Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος.Αν κανείς από τους συζύγους δεν γνωστοποιήσει την επιλογή υποβολής χωριστής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου, οι σύζυγοι θα υποβάλουν φέτος κοινή φορολογική δήλωση..

Σύμφωνα με διευκρινήσεις της εφορίας, τα φυσικά πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης μπορούν αν επιθυμούν να υποβάλλουν κοινή δήλωση, αρκεί να το έχουν δηλώσει στο Τμήμα Διοικητικής και Μηχανογραφικής Υποστήριξης στη Δ.Ο.Υ. τους, όπου και ορίζουν τον υπόχρεο υποβολής της δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος.

Πιο αναλυτικά, τα «ζευγάρια» μπορούν να καταθέσουν:

  • κοινή δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος με τον/τη σύζυγό τους. Σε αυτή την περίπτωση υπόχρεος για την υποβολή της δήλωσης είναι ο σύζυγος.
  • χωριστή Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος, εφόσον έχει δηλωθεί μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2020 μέσω της ειδικής εφαρμογής: Γνωστοποίηση χωριστής δήλωσης στον διαδικτυακό τόπο της Α.Α.Δ.Ε.
  • ertnews.gr
...
Νεότερη Παλαιότερη