Πέθανε ο επιφανής ιστορικός Γιώργος Δερτιλής

Ο σπουδαίος ιστορικός Γιώργος Δερτιλής πέθανε σε ηλικία 84 ετών.

Πέθανε σε ηλικία 84 ετών ο σπουδαίος ιστορικός Γιώργος Δερτιλής. Υπήρξε ένας

από τους σημαντικότερους σύγχρονους Έλληνες ιστορικούς. Ο Γιώργος Δερτιλής απεβίωσε στο σπίτι του στα Κύθηρα όπου ζούσε τα τελευταία χρόνια.

Ο Γιώργος Δερτιλής γεννήθηκε στην Αθήνα το 1939. Ήταν ομότιμος καθηγητής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Σπούδασε Δημόσιο Δίκαιο και Οικονομικές Επιστήμες στην Αθήνα, Πολιτική Θεωρία και Ιστορία στην Αγγλία (1973-1977).

Από το 1978 έως το 2000 ήταν καθηγητής Ιστορίας στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου εξελέγη ομοφώνως υφηγητής το 1980 και καθηγητής Κοινωνικής και Οικονομικής Ιστορίας στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών το 1983.

Διετέλεσε επισκέπτης καθηγητής στα Πανεπιστήμια του Χάρβαρντ και της Οξφόρδης, καθώς και στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο της Φλωρεντίας, και ήταν τακτικό μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας.

Το 2000 εξελέγη τακτικός καθηγητής (directeur d’ etudes) στην Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales στο Παρίσι και παραιτήθηκε από το Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Ο Δερτιλής είχε ιδρύσει το Ιστορικό Αρχείο του Πανεπιστημίου Αθηνών και είχε διατελέσει μέλος του Εθνικού Γνωμοδοτικού Συμβουλίου Έρευνας και των Επιστημονικών ή Διοικητικών Συμβουλίων του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, του Μορφωτικού Ιδρύματος της Εθνικής Τραπέζης και των Ιδρυμάτων Schlumberger και Maison Suger (Παρίσι).

Δώδεκα βιβλία και σαράντα περίπου άρθρα του, έχουν δημοσιευθεί ή μεταφραστεί στην ελληνική, αγγλική, γαλλική, ισπανική και ιταλική γλώσσα. Από το 1989, ενώ είχε εκλεγεί τακτικό μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών (Academia Europaea).

Ο Γιώργος Δερτιλής είχε τιμηθεί με το Εθνικό Τάγμα της Λεγεώνας της Τιμής και του είχε απονεμηθεί η γαλλική υπηκοότητα.

Πηγή

...
Νεότερη Παλαιότερη