Πρόταση υπερκομματικής αυτοδιοίκησης για το Αγρίνιο


ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ

ΥΠΕΡΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΑΓΡΙΝΙΟ
ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ ΜΑΣ
ΜΕ ΒΙΩΣΙΜΗ ΠΟΛΗ ΚΑΙ ΙΣΧΥΡΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ

Το Δίκτυο Ενεργών Πολιτών με την επωνυμία « Παρέμβαση τώρα» είναι έκφραση της

κοινωνίας των πολιτών , ένας δυναμικός κοινωνικός χώρος συμμετοχής όπου ο κάθε ενεργός πολίτης προσχωρεί με τη θέλησή του και αναγνωρίζει την αναγκαιότητα παρέμβασης σε τοπικό επίπεδο για μια Υπερκομματική Αυτοδιοίκηση και για το Αγρίνιο του μέλλοντος μας. Για να γίνει επιτέλους ένα ποιοτικό άλμα στο Δήμο μας. Για την υπεράσπιση του θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και του δημοσίου συμφέροντος.

Μας εμπνέει και μας οδηγεί μια πολιτεία δημοκρατική και μια Τοπική Αυτοδιοίκηση ισχυρή και βιώσιμη, που θα λειτουργεί με βάση τις αρχές της εγγύτητας, της επικουρικότητας, της Τοπικής Αυτονομίας, της Βιωσιμότητας, της Διαφάνειας και της Λογοδοσίας, με κέντρο τον άνθρωπο και την προστασία του περιβάλλοντος, αποκεντρωμένη και συμμετοχική, με ανοιχτούς ορίζοντες, τόπος δημιουργίας και αναγέννησης, τόπος μιας δημοκρατικής συλλογικότητας για να σχεδιάσουμε το μέλλον του δικού μας Δήμου με όραμα, δύναμη, φαντασία και ρεαλισμό.

Επιδιώκουμε τη συνεργασία με όσες και όσους (άτομα και συλλογικότητες) αγωνίζονται:
• για τη θεσμική ενίσχυση και ενδυνάμωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και για την πολιτική και διοικητική αυτοτέλεια και οικονομική αυτοδυναμία των ΟΤΑ,
• για την αποκέντρωση,
• για την άρθρωση της τοπικής δημοκρατίας,
• για την εφαρμογή των αρχών της βιωσιμότητας και της τοπικής αυτονομίας
• για ένα θεσμικό, πολιτικό και αυτοδιοικητικό πολιτισμό με θεμέλιο λίθο το δημόσιο συμφέρον,
• για την προώθηση θεσμών και διαδικασιών άμεσης – συμμετοχικής δημοκρατίας (λαϊκές συνελεύσεις, δημοψηφίσματα κ.α.),
• για το συμμετοχικό προϋπολογισμό
• για την με νόμο ακύρωση των αντισυνταγματικών νομοθετικών ρυθμίσεων της Κυβέρνησης που υποβάθμισαν τον θεσμό της Τ.Α. και ανέτρεψαν τη δημοκρατική νομιμοποίηση και δημοκρατική συγκρότηση των οργάνων των ΟΤΑ,
• για την κατάργηση της αντιδημοκρατικής εκλογής με 43% των Δημάρχων και Περιφερειαρχών από την πρώτη Κυριακή των εκλογών,
• για την επαναφορά της ξεχωριστής κάλπης για τις Τοπικές Κοινότητες,
• για την κατάργηση του πλαφόν του 3% για την είσοδο στο Δημοτικό Συμβούλιο
• για τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα παραγωγής
• για τη στήριξη των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων και την προώθηση συνεταιριστικών δράσεων κοινωνικής οικονομίας,
• για την ενίσχυση και αναβάθμιση της πρωτοβάθμιας δημόσιας υγείας,
• για την προώθηση πολιτικών που θα στηρίζουν τη νέα γενιά,
• για τη στήριξη και επέκταση των κοινωνικών δομών και ενός δικτύου κοινωνικής αλληλεγγύης,
• για τη μεταβίβαση αρμοδιοτήτων και πόρων προς τα Τοπικά Συμβούλια,
• για την κλιματική και κοινωνική ανθεκτικότητα σύμφωνα και με την Διακήρυξη της Βαλένθια για τις Πράσινες και Ανθεκτικές Πόλεις (2022),
• για τη βιώσιμη ανάπτυξη του Δήμου Αγρινίου μέσω της οποίας θα διασφαλίζεται η ευημερία των πολιτών
• για ένα Δήμο Αυτόνομο, Διεκδικητικό, Ανθρώπινο και Συμμετοχικό,
• για ένα Δήμο Κυκλικής Οικονομίας, Βιώσιμο και Ανθεκτικό
• για ένα Δήμο Πολυκεντρικό, Ανοιχτό και Δημιουργικό

Τέλος επιδιώκουμε:

α) τη συνεργασία με όσους πιστεύουν ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι το μακρύ χέρι της εκάστοτε εξουσίας ή κομματική εντολοδόχος και ότι η άνωθεν επιβολή των υποψηφίων από τους μηχανισμούς είναι παρωχημένη, ξένη προς την έννοια της Αυτοδιοίκησης και παραπέμπει σε ετερόνομη θέσμιση και

β) να συμμαχήσουμε με δυνάμεις και πρόσωπα που αγωνίζονται για την δημοκρατία και την πρόοδο του τόπου μας. Με νέους ανθρώπους αλλά και πολίτες που έχουν πείρα λόγω επαγγελματικής διαδρομής και που μπορούν να εισφέρουν νέες, καινοτόμες ιδέες και ταυτόχρονα να θέλουν αλλά και να μπορούν να προάγουν το δημόσιο συμφέρον και όχι να ικανοποιούν τις προσωπικές τους φιλοδοξίες. Για μια δημοτική αρχή που θα υπηρετεί τα συμφέροντα των πολιτών και μόνον.

Στόχος μας είναι η διατύπωση μιας πρότασης και η δημιουργία και σύσταση ενός πολιτικού – αυτοδιοικητικού υποκειμένου από τα κάτω, από τους ίδιους τους πολίτες και στη βάση μιας προγραμματικής σύγκλησης και συμφωνίας η διαμόρφωση μιας Υπερκομματικής Αυτοδιοικητικής Πολιτικής Συμμαχίας η οποία θα σταθεί μακριά από επιρροές και σκοπιμότητες κομματικών ή άλλων μηχανισμών που θέλουν την Τ.Α. όμηρο και υπό τον ασφυκτικό εναγκαλισμό τους, διότι οι βασικές αρχές που διέπουν το χαρακτήρα, τη φύση και τη λειτουργία της Τ.Α. είναι η πολιτική και διοικητική αυτοτέλεια και η τοπική αυτονομία που προβλέπονται από το Σύνταγμα και τον Ευρωπαϊκό Χάρτη Τοπικής Αυτονομίας ( ΕΧΤΑ) αντίστοιχα.

Για το λόγο αυτό δηλώνουμε ότι:

Ο Επικεφαλής της Υπερκομματικής Δημοτικής Παράταξης οφείλει αμέσως μόλις εκλεγεί να αναστείλει την κομματική του ιδιότητα όσο διαρκεί η θητεία του ώστε να μην καταλείπεται η παραμικρή υποψία ότι ενεργεί με κριτήριο τις κομματικές σκοπιμότητες. Το ίδιο βεβαίως προτείνουμε και για τους επικεφαλείς των άλλων Δημοτικών Παρατάξεων και υπ’ αυτήν την έννοια η πρότασή μας έχει θεσμικό χαρακτήρα.

Η Υπερκομματική Δημοτική Παράταξη θα συμμετάσχει στις αυτοδιοικητικές εκλογές που θα διεξαχθούν τον Οκτώβρη του 2023 προκειμένου:

• Να υπερασπισθεί τον θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης η οποία με τις τελευταίες δόλιες και βεβιασμένες νομοθετικές ρυθμίσεις, (ν. 4623/19 και 4625/19 οι οποίοι μάλιστα κρίθηκαν αντισυνταγματικοί με την υπ’ αριθ. 2377/2022 της Ολομέλειας του ΣτΕ) έχει υποστεί θεσμικό σοκ. Έτσι αποδυναμώθηκαν πλήρως τα Τοπικά Συμβούλια αφού χωρίς αρμοδιότητες και πόρους έχουν πλέον διακοσμητικό χαρακτήρα. Επίσης αποδυναμώθηκε πλήρως το Δημοτικό Συμβούλιο, το ανώτατο όργανο της Τοπικής Δημοκρατίας και έτσι μετά την αφαίρεση αρμοδιοτήτων του και τη μεταφορά τους στις Επιτροπές του Δήμου (Οικονομική και Ποιότητα Ζωής) οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κατέστησαν απλοί θεατές. Τέλος με νόμο δημιούργησαν, στις προαναφερόμενες Επιτροπές, πλαστές πλειοψηφίες, αλλοιώνοντας εκ των υστέρων τη βούληση των πολιτών και δημιούργησαν με αυτόν τον τρόπο ένα υπέρμετρα συγκεντρωτικό – δημαρχοκεντρικό σύστημα και Δημάρχους ελέω κυβέρνησης. Σήμερα η Κυβέρνηση με το ν. 5013/23 συμμορφώνεται μόνο κατά το ήμισυ με την απόφαση του ΣτΕ και επιμένει στην αντισυνταγματικότητα των ανωτέρω ρυθμίσεων.
• Να ανοίξει μια οραματική και ελπιδοφόρα προοπτική για το Δήμο μας για να ξεκολλήσει αυτός ο τόπος μας από το τέλμα, την υστέρηση, και την υποβάθμιση.
• Να σπάσουμε την απομόνωση και το περίκλειστο που βιώνει η περιοχή μας με δράσεις δημιουργικές που θα υπερβαίνουν τα στενά τοπικά όρια, και επίσης με έργα και ποιοτικά διαφοροποιημένες υποδομές που θα καταστήσουν το Δήμο μας ελκυστικό, θα δημιουργήσουν επισκεψιμότητα και θα ενισχύσουν την τοπική οικονομία προκειμένου να απαντήσουμε στο υπ’ αριθμόν 1 πρόβλημα της περιοχής μας που είναι η ΑΝΕΡΓΙΑ.

Οι προκλήσεις βρίσκονται μπροστά μας.

Ήρθε η ώρα όλοι οι δημοκρατικοί και προοδευτικοί πολίτες να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να θέσουμε ένα όριο- ένα τέρμα σε μια δημοτική πολιτική και αντίληψη για την Τ.Α. κατεστημένη, παρωχημένη, παλαιοκομματική και με στοιχεία καθεστωτικού αυταρχισμού. Μια αντίληψη που εκπορεύεται, ασκείται και εφαρμόζεται από την σημερινή Δημοτική Αρχή η παρουσία της οποίας χαρακτηρίζεται από καταιγισμό ανεκπλήρωτων υποσχέσεων, λάθη, αστοχίες, παραλείψεις, ανεπίγνωστες ενέργειες που βλάπτουν τα συμφέροντα του Δήμου Αγρινίου, επιλογές που υπερβαίνουν τα όρια της νομιμότητας και ταυτόχρονα κρίνεται ανεπαρκής και ολοσχερώς ανίκανη να διεκπεραιώσει τον αναπτυξιακό της ρόλο. Επίσης συνιστά αυτοδιοικητικό κενό και πολιτική οπισθοδρόμηση με έλλειμα δημοκρατίας και αυτονομίας διότι δεν υπερασπίστηκε βασικές αρχές και αξίες που διέπουν τη φύση, το χαρακτήρα και τη λειτουργία του θεσμού της Τ.Α. όπως τη δημοκρατική νομιμοποίηση, τη δημοκρατική συγκρότηση, τη συμμετοχή, την πολιτική και διοικητική αυτοτέλεια, την τοπική αυτονομία και την αποκέντρωση αλλά αντιθέτως υποστήριξε, προώθησε και ευθυγραμμίστηκε με κομματικές επιλογές και κατευθύνσεις και ταυτίστηκε απολύτως με ρυθμίσεις και μέτρα της Κεντρικής Διοίκησης που προσβάλουν και αποδυναμώνουν το θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης όπως τούτο άλλωστε κρίθηκε με πρόσφατη απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ.

Ήρθε η ώρα να θέσουμε ένα όριο – ένα τέρμα στην καταχρηστική άσκηση εξουσίας από τη σημερινή Δημοτική Αρχή η οποία έχει ως μοναδική μέριμνα τη δημιουργία ενός συστήματος πατρωνίας και πελατειασμού με όρους αδιαφάνειας.
Ήρθε η ώρα να ανατρέψουμε μια δημοτική πολιτική και αντίληψη που μας κρατά για χρόνια στα ίδια, σε μια ελώδη στασιμότητα και ακυρώνει το μέλλον της περιοχής μας. Η πρωτοβουλία μας έχει το στοιχείο της ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ σ’ αυτή την πορεία της ήσσονος προσπάθειας που μας βυθίζει στο τέλμα, την υστέρηση και την υποβάθμιση και έχει φτάσει στο σημείο να φαντάζει ως φυσική νομοτέλεια.
Ήρθε η ώρα του αυτοσεβασμού και της αξιοπρέπειας.
Ήρθε η ώρα της ανανέωσης και κάποιοι πρέπει να κοιτάξουν πάλι τα ρολόγια τους.

Για το Αγρίνιο του μέλλοντος μας, για ένα Αγρίνιο Ανοιχτό & Πράσινο με ΒΙΩΣΙΜΗ ΠΟΛΗ ΚΑΙ ΙΣΧΥΡΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ γιατί χωρίς ζωντανές και ισχυρές Κοινότητες δεν μπορεί να υπάρξει ισχυρός και βιώσιμος Δήμος Αγρινίου.
Για ένα Δήμο που θα ενσωματώσει στην άσκηση της δημοτικής του πολιτικής τον κανόνα της βιωσιμότητας και θα προωθήσει την ποιότητα και την καινοτομία σε όλους τους τομείς.
Για το στοίχημα της νέας δημιουργικής πόλης που είναι το στοίχημα μιας γενιάς που φαντάζεται περισσότερα από όσα ζει και θέλει να ζήσει περισσότερα.

απολύτως Ως Ενεργοί Πολίτες, ας επιθυμήσουμε αυτό το οποίο σήμερα φαντάζει αδύνατο.

Είμαστε ρεαλιστές και ζητάμε αυτό που σήμερα φαίνεται ουτοπία αλλά αύριο θα είναι το μέλλον.

Μόνο η ενότητα όλων των δυνάμεων (ατομικών και συλλογικών) του Δημοκρατικού και Προοδευτικού χώρου θα εξασφαλίσει θετικό αποτέλεσμα και την ευόδωση των στόχων μας.

ΓΙΑ ΕΝΑ ΔΗΜΟ ΑΥΤΟΝΟΜΟ ΚΑΙ ΔΙΕΚΔΙΚΗΤΙΚΟ – ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ –ΣΥΜΜΕΤΟΧΙΚΟ-ΒΙΩΣΙΜΟ ΚΑΙ ΑΝΘΕΚΤΙΚΟ – ΠΟΛΥΚΕΝΤΡΙΚΟ – ΚΥΚΛΙΚΟ –ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟ ΑΝΟΙΧΤΟ ΚΑΙ ΠΡΑΣΙΝΟ
Καλή αντάμωση

Για το Δίκτυο Ενεργών Πολιτών
Δημήτρης Τραπεζιώτης

Δικηγόρος π. Δήμαρχος Θεστιέων

πηγη

...
Νεότερη Παλαιότερη