Μετάλλαξη Κράκεν: Οδηγίες στους πολίτες – Τα συμπτώματα

Μετάλλαξη «Κράκεν»: Μια εξαιρετικά μεταδοτική υποπαραλλαγή του κορονοϊού με την επίσημη ονομασία XBB.1.5  κάνει πλέον τον γύρο του κόσμου. Όλα όσα πρέπει να

ξέρουμε για τη νέα «απειλή»

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) εκφράζει ανησυχίες για την υποπαραλλαγή του κορονοϊού XBB.1.5, η οποία είναι πλέον η κυρίαρχη αιτία μόλυνσης απο Covid-19 στις Ηνωμένες Πολιτείες. Oι εισαγωγές στα νοσοκομεία αυξάνονται ιδίως στις βορειοανατολικές ΗΠΑ, ενώ η «νέα» μετάλλαξη κυκλοφορεί σε τουλάχιστον 28 ακόμη χώρες του κόσμου.

Το ποσοστό των μολύνσεων από την Covid-19 που οφείλονται στο XBB.1.5 – με το παρατσούκλι «Κράκεν»– διπλασιάζεται σχεδόν κάθε εβδομάδα στις ΗΠΑ, λέει ο Στιούαρτ Ρέι από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Johns Hopkins στο Μέριλαντ, καθιστώντας την την πιο γρήγορα διαδεδομένη παραλλαγή στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Στις βορειοανατολικές ΗΠΑ, έως και το 75% των περιπτώσεων μπορεί να είναι XBB.1.5.

Η XBB.1.5 προέκυψε αφού δύο προηγούμενες παραλλαγές της covid-19 αντάλλαξαν γενετικό υλικό ενώ μόλυναν το ίδιο άτομο, λέει ο Ρέι. Επομένως είναι γενετικά παρόμοια με άλλες υποπαραλλαγές της «Όμικρον», αλλά με μερικά επιπλέον χαρακτηριστικά, ένα από τα οποία μπορεί να είναι η βελτιωμένη ικανότητα σύνδεσης και μόλυνσης των ανθρώπινων κυττάρων.

Τι διαφορετικό έχει η υποπαραλλαγή XBB.1.5;

Η τεχνική επικεφαλής του ΠΟΥ για την COVID-19, Mαρία βαν Κέρχοβε δήλωσε ότι οι αξιωματούχοι ανησυχούν για το πόσο γρήγορα εξαπλώνεται η XBB.1.5, ειδικά στις βορειοανατολικές ΗΠΑ. «Είναι η πιο μεταδοτική υποπαραλλαγή που έχει εντοπιστεί μέχρι σήμερα», είπε σε συνέντευξη Τύπου.

Η μετάλλαξη ανησύχησε τους ειδικούς στο τέλος του 2022, όταν ο αριθμός των κρουσμάτων XBB.1.5 αυξήθηκε από 1% όλων των περιπτώσεων στις αρχές Δεκεμβρίου σε 41% μετά από μόλις τρεις εβδομάδες.

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Τα συμπτώματα φαίνεται να μοιάζουν με εκείνα των προηγούμενων εκδόσεων της παραλλαγής «Όμικρον» που επικρατούσαν τον περασμένο χειμώνα – πράγμα που σημαίνει ότι παραπέμπουν σε κοινό κρυολόγημα, όπως καταρροή, πονόλαιμος και συμφόρηση.

Ο λόγος είναι ότι βασικά προέρχεται από την «Όμικρον» του περασμένου έτους, γεγονός που εξηγεί επίσης γιατί τα συμπτώματα που εμφανίζονται νωρίς στην πανδημία, όπως η απώλεια γεύσης ή όσφρησης, δεν εμφανίζονται τόσο συχνά στην περίπτωση της νέας υποπαραλλαγής. Η USA TODAY προσθέτει ότι τα συμπτώματα μπορεί να κυμαίνονται από δύσπνοια μέχρι χαμηλό οξυγόνο, για τα οποία απαιτείται ιατρική φροντίδα.

Πώς μπορούμε να προστατευτούμε;

Σύμφωνα με την Mayo Clinic μεταξύ άλλων, η ενημέρωση για τα εμβόλια και τις ενισχυτικές δόσεις είναι η καλύτερη πρόληψη. Επιπλέον, η χρήση μιας καλά τοποθετημένης μάσκας και η αποφυγή των εσωτερικών χώρων μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο μόλυνσης.

Όσοι έχουν μολυνθεί από κορονοϊό έχουν κάποια προστασία, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα έχουν ανοσία για πάντα. Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), οι επαναμολύνσεις της COVID-19 συμβαίνουν.

Τι κάνω αν βγω θετικός στο τεστ;

Εάν κάποιος βγει θετικός στην COVID-19, οι ιατρικοί αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένου του CDC, λένε ότι θα πρέπει να απομονωθεί για τουλάχιστον 5 ημέρες εάν αντιμετωπίζετι συμπτώματα και να μην τερματίσει την απομόνωση 24 ώρες μετά την υποχώρηση των συμπτωμάτων σας.

Εάν δεν εμφανίζει συμπτώματα, θα πρέπει να απομονωθεί για 5 ημέρες και να φορέσει μάσκα για 10 ημέρες, προκειμένου να μην κολλήσουν τον ιό όσοι διατρέχουν υψηλό κίνδυνο να αρρωστήσουν.

Γιατί ονομάζεται «Kράκεν»;

Ορισμένοι, ειδικά στο Twitter αποκαλούν το XBB.1.5, υποπαραλλαγή «Κράκεν». Το όνομα προέρχεται από τον καθηγητή βιολογίας Ράιαν Γκρέγκορι από το Πανεπιστήμιο του Guelph στον Καναδά, σύμφωνα με το Fortune.

Ηθελε να δώσει σε αυτήν την δευτερεύουσα παραλλαγή ένα όνομα πιο «εύκολο» από το XBB.1.5 ή ακόμα και την «Όμικρον» για να μεταδίδει καλύτερα τις πληροφορίες στο κοινό και επέλεξε το όνομα ενός θαλάσσιου τέρατος από τη σκανδιναβική μυθολογία. Ο ίδιος είπε οτι έχει κατά νου και άλλα μυθολογικά πλάσματα, όπως ο Χείρωνας και ο Βασιλίσκος.

Πηγή ...
Νεότερη Παλαιότερη