Κέιτ Γουίνσλετ: «Οι γονείς νιώθουν αδύναμοι απέναντι στα social media»

Η Κέιτ Γουίνσλετ λέει οτι οι γονείς αισθάνονται αδύναμοι απέναντι στη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης των παιδιών τους και ζητάει αποκλεισμούς ηλικίας για τους

ιστότοπους

Οι κυβερνήσεις θα πρέπει να αναγκάσουν τις εταιρείες κοινωνικής δικτύωσης να επιβάλουν όρια ηλικίας για να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των επιπτώσεών τους στην ψυχική υγεία των παιδιών, είπε η ηθοποιός Κέιτ Γουίνσλετ.

Μιλώντας στην «Κυριακή του BBC με τη Laura Kuenssberg» είπε ότι οι γονείς αισθάνονται «εντελώς ανίσχυροι» για το πώς να βοηθήσουν τα παιδιά τους να πλοηγηθούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Οι έλεγχοι ασφαλείας πρόσθεσε θα μπορούσαν να είναι πιο αυστηροί και αυτοί που βρίσκονται στην εξουσία «θα πρέπει να τους εντείνουν» για την προστασία των παιδιών.

Μίλησε πριν από την πρεμιέρα της νέας της ταινίας στο Channel 4 «I Am Ruth». Το δράμα μεγάλου μήκους ακολουθεί τη Ρουθ, μια ανήσυχη μητέρα που αγωνίζεται να βοηθήσει την έφηβη κόρη της (την ενσαρκώνει η πραγματική της κόρη, Mία Θρίπλετον), καθώς η νεαρή περνάει όλο και περισσότερο χρόνο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ζώντας «εγκλωβισμένη» σε αυτόν τον κόσμο.

Η ηθοποιός είπε ότι η απόφαση να επικεντρωθεί στην ψυχική υγεία των παιδιών ακολούθησε μια συζήτηση με τον δημιουργό της ταινίας Dominic Savage σχετικά με το πώς οι γονείς μπορούν να βοηθήσουν «όταν μπορούν να δουν ξεκάθαρα ότι υπάρχει πρόβλημα».

Αλλά είπε ότι το δράμα έπρεπε να είναι κάτι περισσότερο από ένα παιδί που έχει εμμονή με το τηλέφωνό του. Έπρεπε να καλύψει «τι πραγματικά συμβαίνει με αυτό το τηλέφωνο, πώς επηρεάζει την αυτοεκτίμησή του, πώς επηρεάζει τις διατροφικές συνήθειες, την ψυχική του κατάσταση, τη σκέψη του για πράγματα όπως ο αυτοτραυματισμός», είπε η Γουίνσλετ.

Στο δίωρο δράμα, που θα προβληθεί στο Channel 4 την Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου, η Γουίνσλετ υποδύεται τη Ρουθ που είναι ανύπαντρη μητέρα δύο παιδιών, συμπεριλαμβανομένης της 17χρονης Φρέγια. Η ταινία δείχνει την έφηβη να γίνεται λιγότερο επικοινωνιακή και να μένει πίσω στο σχολείο καθώς κλείνεται περισσότερο στον εαυτό της καθώς η σχέση της με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης γίνεται όλο και πιο καταστροφική.

Ο κόσμος των μέσων κοινωνικής δικτύωσης είναι «τρομακτικός για τους γονείς γιατί δεν ξέρουμε πραγματικά τι υπάρχει εκεί», είπε η Γουίνσλετ. «Δεν ξέρουμε πια τι συμβαίνει στις ομάδες φιλίας τους, επειδή μεγάλο μέρος της είναι στην πραγματικότητα χτισμένο σε τηλέφωνα, μέσα σε τηλέφωνα.

«Αυτός ο κόσμος στον οποίο μπορείς να τρυπώσεις όλο και πιο βαθιά μέσα του, και γίνεται πιο σκοτεινός και πιο δύσκολος και πολύ, πολύ πιο δύσκολος για τα παιδιά που πληγούνται. Νομίζω ότι επειδή οι άνθρωποι, τα μικρά παιδιά, έχουν τηλέφωνα σε πολύ μικρότερη ηλικία, είναι σε θέση να έχουν πρόσβαση σε πράγματα που συναισθηματικά απλά δεν είναι αρκετά εξοπλισμένα ή εξελιγμένα ώστε να ξέρουν πώς να τα επεξεργαστούν».

«Ορισμένες πλατφόρμες θα έπρεπε να είχαν απαγορευτεί πριν από μια ορισμένη ηλικία. Μακάρι οι έλεγχοι ασφαλείας να ήταν πολύ πιο αυστηροί. Απλώς πιστεύω ότι οι άνθρωποι που ξέρουν ότι θα μπορούσαν να κάνουν καλύτερα για να προστατεύσουν τα παιδιά μας θα πρέπει απλώς να το κάνουν. Όποιοι και αν είναι αυτοί οι άνθρωποι, ξέρουν ποιοι είναι, θα πρέπει απλώς να κάνουν βήματα και να τα κάνουν καλύτερα» πρόσθεσε η Γουίνσλετ

Τα σχόλια της και η νέα ταινία βλέπουν το φως την ώρα που η βρετανική κυβέρνηση κατηγορείται ότι αποδυναμώνει τη νομοθεσία που στοχεύει στη ρύθμιση του περιεχομένου του Διαδικτύου. Την περασμένη εβδομάδα, οι υπουργοί απέσυραν σχέδια από το Νομοσχέδιο για την Ασφάλεια στο Διαδίκτυο που θα απαιτούσε από τις εταιρείες τεχνολογίας να αφαιρέσουν νόμιμο αλλά επιβλαβές υλικό.

Ο Ίαν Ράσελ, ο πατέρας της έφηβης Μόλι, η οποία έβαλε τέλος στη ζωή της αφού είδε περιεχόμενο αυτοκτονίας και αυτοτραυματισμού στο Διαδίκτυο, είπε ότι ο λογαριασμός είχε αποδυναμωθεί και η απόφαση μπορεί να είχε ληφθεί για πολιτικούς λόγους για να τον βοηθήσει να περάσει πιο γρήγορα.

Σε δήλωσή της, η υπουργός Πολιτισμού Μισέλ Ντόνελαν είπε στο BBC News ότι «τα ανεξέλεγκτα μέσα κοινωνικής δικτύωσης βλάπτουν τα παιδιά μας και αυτό πρέπει να τελειώσει». Πρόσθεσε ότι το «ενισχυμένο νομοσχέδιο για την ασφάλεια στο Διαδίκτυο» που φέρνει ξανά στο Κοινοβούλιο «θα επιτρέψει στους γονείς να δουν και να δράσουν σχετικά με τους κινδύνους που θέτουν οι ιστότοποι για τους νέους».

«Οι νέοι θα προστατεύονται, η εγκληματικότητα θα εξαλειφθεί και οι ενήλικες θα έχουν τον έλεγχο του τι βλέπουν και με τι ασχολούνται στο διαδίκτυο», κατέληξε.


Πηγή... ...
Νεότερη Παλαιότερη