Qatar Gate: «O σώζων εαυτόν σωθήτω» – O Παντσέρι «καίει» ευρωβουλευτές

Qatar Gate: Ο Ιταλός πρώην ευρωβουλευτής Αντόνιο Παντσέρι, ο θεωρούμενος ως «εγκέφαλος του Qatar-gate, φέρεται να «δίνει» συνεργάτες του σε μία προσπάθεια να

πέσει στα μαλακά.

Στον Ιταλό «εγκέφαλο» του Qatargate Αντόνιο Παντσέρι αναφέρεται νέο δημοσίευμα της La Republicca, περιγράφοντας πώς κατάφεραν να τον πιάσουν αλλά και τα όσα φέρεται να έχει ήδη καταθέσει στις αρχές σε μία προσπάθεια να διαφυλάξει τον εαυτό του και την οικογένειά του απο τις συνταρακτικές αποκαλύψεις. Σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα, ο Παντσέρι φαίνεται να προσπαθεί να κάνει συμφωνία για να πέσει στα πιο «μαλακά», δίνοντας και ονόματα. Κατά το δημοσίευμα είπε, μεταξύ άλλων, στους εισαγγελείς ότι «η συμφωνία ήταν να μπλοκάρουμε ψηφίσματα κατά των δύο χωρών (σ.σ. Κατάρ και Μαρόκου) και σε αντάλλαγμα θα παίρναμε 50.000 ευρώ».

Ο Παντσέρι φέρεται να παραδέχεται εν μέρει κάποιες από τις κατηγορίες που του απήγγειλαν οι βελγικές αρχές. «Δήλωσε επίσης έτοιμος να συνεργαστεί και παρείχε πληροφορίες για άλλους ευρωβουλευτές: Πρώτα και κύρια για τον Φραντσέσκο Κοτσολίνο από το Δημοκρατικό Κόμμα (ΡD) το πρόσωπο που φέρεται να πήρε τη θέση του σε ρόλους-κλειδιά για τα συμφέροντα του Κατάρ και του Μαρόκου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ο Ιταλός πρώην ευρωβουλευτής φέρεται να «καίει» και τον έτερο σοσιαλιστή ευρωβουλευτή Μαρκ Ταραμπέλα, για τον οποίο είπε «επισκέφθηκε το Κατάρ», αλλά και την Μαρία Αρένα για την οποία είπε «ξέρω ότι πήγε μια φορά στο Κατάρ και πήρε δώρα», σύμφωνα με τη La Republicca.

Η Repubblica γράφει επίσης οτι «επιβεβαιώθηκε ο κεντρικός ρόλος του Αμπντεραχίμ Ατμούν, πρέσβη του Μαρόκου στη Βαρσοβία, ο οποίος λειτούργησε ως μεσάζων μεταξύ των μαροκινών υπηρεσιών και των Ιταλών. Στη διάρκεια της ανάκρισης, ο Παντσέρι εξήγησε επίσης ότι η συμφωνία προέκυψε το 2019, δηλαδή όταν δεν επανεξελέγη. Η Republicca υποστηρίζει ότι αυτός ο ισχυρισμός είναι στρατηγική άμυνας από τον Παντσέρι για να πείσει την εισαγγελία ότι όταν ήταν ευρωβουλευτής δεν είχε πάρει χρήματα. Ο Παντσέρι φέρεται να υποστήριξε πάντως ότι τα χρήματα που βρέθηκαν στο σπίτι του δεν προορίζονταν για να δωροδοκήσει άλλους.

Πως εξαρθρώθηκε το κύκλωμα

Η ιταλική εφημερίδα αναφέρεται και στο πώς οι Βέλγοι κατάφεραν να βρεθούν στα ίχνη του κυκλώματος και να το εξαρθρώσουν. «Η ανεύρεση των χρημάτων αυτών (σσ των 700.000 ευρώ στο σπίτι του Παντσέρι στο Βέλγιο) είναι επί του παρόντος το ισχυρότερο στοιχείο στα χέρια του ανακριτή Mισέλ Κλεζ, ο οποίος συντονίζει την έρευνα.

Δεσμίδες με χαρτονομίσματα που ήταν κρυμένες στο κρεβάτι και κάτω από την ντουλάπα: 700.000 σε 50άρικα, χωρισμένα σε επτά δεσμίδες μέσα σε μια βαλίτσα κρυμμένη κάτω από το κρεβάτι και σε ένα χρηματοκιβώτιο στο σαλόνι, όλα μέσα στο σπίτι του Παντσέρι στο Βέλγιο. Αυτό περιγράφει αποχαρακτηρισμένη έκθεση της Bim, της επιτροπής που εποπτεύει τις έρευνες των βελγικών μυστικών υπηρεσιών, η οποία βρίσκεται στα αρχεία της έρευνας: δύο συνοπτικές σελίδες γραμμένες στα φλαμανδικά, στις οποίες γίνεται αναφορά στις έρευνες των μυστικών υπηρεσιών που οδήγησαν στην αποκάλυψη του σκανδάλου.

Οι πράκτορες μπήκαν στο διαμέρισμα και έψαξαν τα υπάρχοντα του Παντσέρι, ανοίγοντας ντουλάπια και ένα μικρό χρηματοκιβώτιο. Έβγαλαν φωτογραφίες και στη συνέχεια έβαλαν τα πάντα στη θέση τους, γεμίζοντας το σπίτι με κοριούς.

Για επτά μήνες τα 700.000 ευρώ παρέμειναν ανέγγιχτα αν και στην τελική καταμέτρηση έλειπαν 100.000 ευρώ. Το έγγραφο φέρει επίσης ένα άλλο σημαντικό στοιχείο, την ημερομηνία: Η έκθεση χρονολογείται στις 26 Απριλίου. Η έκθεση εξηγεί λοιπόν ότι η έρευνα των βελγικών υπηρεσιών έφτασε σε σημείο καμπής την άνοιξη, όταν η έκθεση αποχαρακτηρίστηκε και διαβιβάστηκε στην ομοσπονδιακή εισαγγελία του Βελγίου».

Η ώρα της κρίσης για την Καϊλή

Αύριο, Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου, η Εύα Καϊλή θα βρεθεί ενώπιον του προδικαστικού τμήματος της Βελγικής Δικαιοσύνης λίγες μόλις ημέρες αφού ο σύντροφός της Φραντσέσκο Τζιόρτζι ανέλαβε την ευθύνη για όσα την κατηγορούν, με βάση τα δημοσιεύματα. Η πρώην αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, κατηγορείται μεταξύ άλλων για δωροδοκία, συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα.

Η Εύα Καϊλή φέρεται να έχει πέσει σε αρκετές αντιφάσεις στις πρώτες της καταθέσεις στην αστυνομία και στην εισαγγελία, γεγονός που περιπλέκει την απολογία της, και φέρεται να έχει προχωρήσει σε σειρά τηλεφωνημάτων που ίσως την «κάψουν», καθώς φέρεται να παραδέχεται ότι γνώριζε τι γινόταν. Μάλιστα, τηλεφώνησε αμέσως μετά τη σύλληψη του συντρόφου της σε δικηγόρο στις Βρυξέλλες, ο οποίος την καθησύχασε λέγοντάς της ότι έχει ασυλία και δεν κινδυνεύει, όταν εκείνη φέρεται να του εξέφρασε την ανησυχία ότι πλησιάζουν οι Αρχές και σε εκείνην.

Πηγή

...
Νεότερη Παλαιότερη