Πού αυξάνεται το όριο για τη «χρυσή βίζα»

Πολλές συνοικίες και περιοχές της Αττικής θα καταστούν ακριβότερες για τους ξένους επενδυτές τρίτων χωρών, που επιθυμούν να λάβουν άδεια παραμονής μέσω του

προγράμματος «χρυσή βίζα».

Σύμφωνα με τη σχετική τροπολογία που κατατέθηκε χθες και επίσημα στη Βουλή (σε νομοσχέδιο του υπ. Υγείας) και επιβεβαίωσε σχετικό ρεπορτάζ της «Κ», το ελάχιστο όριο επένδυσης για την εξασφάλιση της πολυπόθητης άδειας θα διπλασιαστεί από 250.000 σε 500.000 ευρώ στον κεντρικό, βόρειο και νότιο τομέα της Περιφέρειας Αττικής, στον Δήμο Θεσσαλονίκης, στη Μύκονο και στη Σαντορίνη.

Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι σε περιοχές όπως ο Βύρωνας, η Ηλιούπολη, το Γαλάτσι, του Ζωγράφου, ο Δήμος Φιλαδέλφειας-χαλκηδόνας και ασφαλώς το κέντρο της Αθήνας, οι ξένοι επενδυτές θα καλούνται πλέον να καταβάλουν τουλάχιστον 500.000 ευρώ για την εξασφάλιση άδειας. Αντίστοιχα, στον βόρειο τομέα της Αττικής περιλαμβάνονται περιοχές όπως τα Βριλήσσια, το Χαλάνδρι, το Ηράκλειο, η Νέα Ιωνία, η Μεταμόρφωση, η Πεύκη, το Μαρούσι, το Ψυχικό, η Φιλοθέη, η Αγία Παρασκευή και τα Μελίσσια.

Στα νότια προάστια, το ίδιο όριο των 500.000 ευρώ θα ισχύσει από τον Αγιο Δημήτριο και την Καλλιθέα, μέχρι τη Νέα Σμύρνη, τον Αλιμο, το Ελληνικό και φυσικά τη Γλυφάδα. Ωστόσο, από τη Γλυφάδα και μετά, όσο συνεχίζει κανείς κατά μήκος της ακτογραμμής της Αττικής, δηλαδή σε περιοχές όπως η Βουλιαγμένη, η Βάρκιζα, η Βούλα, η Σαρωνίδα, η Ανάβυσσος και το Σούνιο, δεν θα αλλάξει κάτι, καθώς θα διατηρηθεί το σημερινό όριο των 250.000 ευρώ, με τη δυνατότητα μάλιστα να αποκτηθούν περισσότερα του ενός ακίνητα.

Αντιθέτως, στις περιπτώσεις όπου θα διπλασιαστεί το όριο επένδυσης, θα πρέπει οι επενδυτές να το πράξουν μέσω της αγοράς μόνο ενός ακινήτου και όχι περισσότερων, όπως συχνά συνέβαινε μέχρι σήμερα. Πρόκειται για μια σημαντική διαφοροποίηση, η οποία σηματοδοτεί την προσπάθεια της κυβέρνησης να περιορίσει τις αγορές διαμερισμάτων από ξένους επενδυτές, σε περιοχές της χώρας όπου θα μπορούσαν να αγοράσουν κατοικία τα νέα νοικοκυριά. Με τον τρόπο αυτό εκτιμάται ότι θα αυξηθεί η διαθεσιμότητα πωλούμενων κατοικιών, που θα απευθύνονται κατά βάση σε Ελληνες πολίτες. Πρόκειται για μια εξαγγελία που έγινε από τον ίδιο τον πρωθυπουργό Κυρ. Μητσοτάκη, στο πλαίσιο της πρόσφατης Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ).

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η περίοδος μετάβασης στο νέο καθεστώς. Βάσει της τροπολογίας, όσοι ενδιαφέρονται να εξασφαλίσουν άδεια παραμονής, με βάση το σημερινό καθεστώς των 250.000 ευρώ πανελλαδικά, θα πρέπει να προχωρήσουν στη σύναψη προσυμφώνων αγοραπωλησίας ακινήτων έως τις 30 Απριλίου του 2023. Στη συνέχεια παρέχεται χρονικό περιθώριο έως το τέλος του 2023, προκειμένου αυτά τα προσύμφωνα να μετατραπούν σε οριστικά συμβόλαια. Αν όμως προκύψει πρόβλημα με κάποια πώληση ακινήτου (για το οποίο να έχει συναφθεί προσύμφωνο), τότε ο ενδιαφερόμενος επενδυτής μπορεί να προχωρήσει σε άλλη αγορά, χωρίς να χάσει το δικαίωμα των 250.000 ευρώ. Αρκεί το προσύμφωνο (για το αρχικό ακίνητο) να έχει συναφθεί μέχρι τις 30 Απριλίου του 2023.

Ωστόσο μία περίπτωση που δεν φαίνεται να περιγράφεται στην τροπολογία, αφορά το τι θα συμβεί αν κάποιος από τους σημερινούς επενδυτές θελήσει στο μέλλον να μεταβιβάσει ακίνητό του που βρίσκεται σε περιοχή όπου θα διπλασιαστεί το ελάχιστο όριο επένδυσης.

Αν και υπάρχει παράγραφος στην τροπολογία, όπου σημειώνεται ότι όποιος πουλήσει ακίνητο χάνει την άδεια παραμονής του (η οποία μεταβιβάζεται στον νέο ιδιοκτήτη αυτόματα), δεν υπάρχει κάποια πρόβλεψη και για το τι θα συμβεί στην περίπτωση που το ακίνητο αυτό βρίσκεται π.χ. στο κέντρο ή στα νότια προάστια; Με τον τρόπο αυτό δημιουργείται ένα νομικό κενό, βάσει του οποίου κάποιοι μελλοντικοί επενδυτές θα μπορούσαν να αποκτήσουν ακίνητα με χαμηλότερη τιμή, σε κάποια από τις περιοχές όπου το όριο θα έχει αυξηθεί σε 500.000 ευρώ.


Πηγή... ...
Νεότερη Παλαιότερη