Αναγκαία η επαναλειτουργία των σφαγείων Θέρμου



Υπό το πρίσμα των δεδομένων που προέκυψαν κατά την πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση που έγινε στην Βουλή των Ελλήνων – μετά από ερώτηση που υπέβαλε στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Γεώργιο Γεωργαντά ο βουλευτής του Νομού Αιτωλοακαρνανίας κ. Δημήτριος Κωνσταντόπουλος, σχετικά με τα Σφαγεία Θέρμου – με πρωτοβουλία της αντιπολίτευσης συζητήθηκε και στο Δημοτικό Συμβούλιο στις 5 Δεκεμβρίου 2022 το χρονίζον θέμα των Δημοτικών Σφαγείων.


Παρά τις πολύ ενδιαφέρουσες υποδείξεις και τη διάθεση ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΡΜΟΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΟ στην Βουλή, η διοίκηση του Δήμου δεν έφερε – ως όφειλε – το θέμα προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, κι ήταν για μία ακόμα φορά η αντιπολίτευση εκείνη που ήρθε και τάραξε την απραξία της εν μακαριότητι πορευομένης διοίκησης του Δήμου.

Κατά τη συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, φάνηκε περίτρανα για μία ακόμα φορά, πως η ανήμπορη και δέσμια εμμονών σημερινή διοίκηση, δεν θέλει, αλλά κι αρνείται να ακούσει τις διαφορετικές απόψεις, αρνείται να συμπράξει, να συνεργαστεί, αρνείται να ακούσει την τοπική κοινωνία, που θέλει να αξιοποιήσει τις υπάρχουσες υποδομές της, μεταξύ των οποίων τα Σφαγεία Θέρμου, που κατέχουν εξέχουσα θέση ανάμεσα σ΄ αυτές, καθότι θα υπάρξουν τουλάχιστον 10 θέσεις εργασίας και πάνω από 500.000 ευρώ στην τοπική αγορά, όπως αναλύθηκε στη συζήτηση μόνο απ΄ αυτή τη δράση. Στοιχεία που έπρεπε να έχουν αυτοί που διοικούν.
Στα 9 χρόνια που άσκησε διοίκηση η σημερινή πλειοψηφία, δεν έκανε καμία ενέργεια για να ξεπεραστούν τα όποια κωλύματα. Δεν έχει σχηματίσει ούτε φάκελο για τις αρμόδιες υπηρεσίες με θέμα τα Σφαγεία.

Είχαν πεί και παρέσυραν τους δημοτικούς συμβούλους όταν έλυσαν τη σύμβαση αζημίως με την εταιρεία που είχε αναλάβει την επένδυση αξιοποιησής τους κάποιος αντιδήμαρχος θα ερχόταν σε επαφή με κτηνοτρόφους, για να αναλάβουν αυτοί την άδεια λειτουργίας των Σφαγείων. Κανένας φάκελος δεν σχηματίστηκε το παραδέχτηκαν δημόσια. Λόγια μόνο, κι αέρας κοπανιστός.

Ποιόν εμπαίζουν τόσα χρόνια; Τους κτηνοτρόφους; Τους Κρεοπώλες; Τους Δημότες; Μάλλον όλους μαζί.
Έχουμε μία διοίκηση που πελαγοδρομεί. Γράφει στο υπό σύνταξη Επιχειρησιακό Πρόγραμμα πως στον Δήμο υπάρχουν 42.500 γιδοπρόβατα. Ένας τέτοιος όμως αριθμός αιγοπροβάτων, υπόσχεται την αποτελεσματική λειτουργία των Σφαγείων, αφού τα αιγοπρόβατα αυτά εγγυώνται την σε ετήσια βάση σφαγή πολύ περισσοτέρων αμνοεριφίων. Έχουμε έτσι το πρωτάκουστο, το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα να εγγυάται την επιτυχή και αποτελεσματική λειτουργία των Σφαγείων και η διοίκηση του Δήμου να παρακάμπτει και να αγνοεί το δικό της Επιχειρησιακό Πρόγραμμα, που είναι ο οδηγός κάθε αναπτυξιακής προσπάθειας.

Η αντιπολίτευση πρότεινε να αρχίσει άμεσα η σύνταξη του φακέλου της άδειας λειτουργίας των Σφαγείων, να εξαντληθούν όλες οι δυνατότητες συζητήσεων και επαφών με όλες τις Υπηρεσίες που εμπλέκονται στις αναγκαίες αδειοδοτήσεις κι αν υπάρξουν ανυπέρβλητες δυσκολίες, να ζητηθεί η πολιτική αρωγή.

Η διοίκηση του Δήμου, προσπάθησε άλλη μια φορά να αποδράσει από τη ανημπόρια της, ψηφίζοντας για νομοθετική ρύθμιση και αφήνοντας ακόμα κι αυτό να το λύσει η αντιπολίτευση, καθότι αρνήθηκε τη διαπαραταξιακή διεκδίκηση αν υπάρξει πρόβλημα παρόλο που μια τέτοια πρακτική σε άλλο θέμα έδωσε λύση. Έχουμε μία δημοτική αρχή που αναλίσκεται σε φιέστες και σε προσπάθειες εγκλωβισμού των ψηφοφόρων.

Δυστυχώς η οχτάχρονη και πλέον πορεία της πλειοψηφίας σημαδεύει ανεξίτηλα τον τόπο.
Τα μαγαζιά που το ένα μετά το άλλο κλείνουν στο κέντρο του Θέρμου, είναι η μεγαλύτερη απόδειξη.
Καιρός είναι να υπάρξει μια φιλοπρόοδη, δημοκρατική και αυτοδιοικητική διοίκηση στο Δήμο μας, για να περισώσει ότι μπορεί.

11-12-2022

Δημοτικός συνδυασμός ‘Αξιοπιστία και προοπτική για τον Δήμο Θέρμου’


Συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης για την επαναλειτουργία των Σφαγείων Θέρμου.

Συζητήθηκε σήμερα η Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε ο κ. Δημήτρης Κωνσταντόπουλος προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αναφορικά με την επαναλειτουργία των Σφαγείων Θέρμου.

Ο κ. Κωνσταντόπουλος στην τοποθέτησή του ανέφερε ότι τα δημοτικά σφαγεία Θέρμου ιδρύθηκαν τη δεκαετία του 1970 και διαχρονικά έχει δαπανηθεί για τη λειτουργία τους περίπου 1 εκατ. ευρώ από τα χρήματα του Έλληνα φορολογούμενου.

Ωστόσο, τα σφαγεία αυτά, που εξυπηρετούσαν κτηνοτρόφους του ορεινού Δήμου Θέρμου αλλά και κοινοτήτων της Ορεινής Ναυπακτίας, είναι σήμερα ανενεργά.

Τα σφαγεία είχαν δημιουργηθεί με τις προδιαγραφές της τότε εποχής. Με την πάροδο ωστόσο των ετών και την εξέλιξη της νομοθεσίας, η λειτουργία τους τέθηκε υπό νέες γραφειοκρατικές και χρονοβόρες διαδικασίες.

Το 2012 οδηγήθηκαν στο κλείσιμο, αναγκάζοντας τους κτηνοτρόφους να μετακινούνται στα σφαγεία στον Αχελώο με το αντίστοιχο κόστος και εν γένει με σοβαρές επιπτώσεις για την τοπική κοινωνία, την οικονομία και κυρίως τη δημόσια υγεία, αφού ο έλεγχος που εξασφαλίζει η οργανωμένη λειτουργία των σφαγείων δεν υφίσταται.

Το 2016 με τροπολογία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων επιχειρήθηκε να δοθεί λύση στο πρόβλημα μέσω της απλοποίησης των διαδικασιών για την ίδρυση των σφαγείων. Στην πράξη, ωστόσο, αποδείχθηκε ότι τούτο δεν ήταν αρκετό, αφού ακόμη και σήμερα, έξι χρόνια μετά, το πρόβλημα παραμένει και η γραφειοκρατία δημιουργεί διαρκώς νέα κωλύματα στη χορήγηση της άδειας λειτουργίας.

Ο κ. Κωνσταντόπουλος τόνισε ότι από άποψη πολεοδομίας υφίστανται οι αναγκαίες άδειες οικοδομής και νομιμοποίησης μετά από εγκρίσεις όλων των εμπλεκομένων υπηρεσιών και φυσικά της τότε Αρχαιολογικής Υπηρεσίας. Ωστόσο, όπως είπε, είναι οι ίδιες υπηρεσίες που σήμερα φέρνουν προσκόμματα και εντέλει η λειτουργία των σφαγείων είναι στον αέρα. Υπογράμμισε ωστόσο ότι το κράτος έχει συνέχεια και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων οφείλει να διασφαλίσει ότι τηρούνται όλες οι προϋποθέσεις του νόμου για τη διαδικασία σφαγής και ότι αξιοποιούνται υποδομές που έχουν δημιουργηθεί με χρήματα του Έλληνα φορολογούμενου.

Κατόπιν αυτών, ζήτησε την ενεργοποίηση του Υπουργείου για οριστική λύση στο πρόβλημα, με βάση τα σημερινά δεδομένα και αν απαιτείται με ειδική νομοθετική ρύθμιση και σε συνεργασία, εφόσον απαιτείται, με τα υπόλοιπα Υπουργεία και την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Απαντώντας στην ερώτηση, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γεωργαντάς, σημείωσε ότι το Υπουργείο υποστηρίζει τη λειτουργία των δημοτικών σφαγείων, κάτι που προϋποθέτει την κατάθεση φακέλου για την άδεια λειτουργίας στις κατά τόπους κτηνιατρικές υπηρεσίες της Περιφέρειας και αιτήματος προς το Υπουργείο.

Σήμερα, όπως είπε, δεν υπάρχει σχετική εκκρεμής αίτηση στο Υπουργείο. Σημείωσε, ότι εφόσον κατατεθεί αίτημα και κατά την εξέλιξη της διαδικασίας διαπιστωθούν στρεβλώσεις ή αναγκαίες παρεμβάσεις που πρέπει να υλοποιηθούν σε νομοθετικό επίπεδο, το Υπουργείο είναι διατεθειμένο να προβεί σε σχετική ρύθμιση. Τέλος, αναγνωρίζοντας την αναγκαιότητα λειτουργίας σφαγείων ειδικά σε ορεινές και νησιωτικές περιοχές σημείωσε τη δυνατότητα ένταξης πράξεων εκσυγχρονισμού σφαγείων στις δράσεις του Υπουργείου προς χρηματοδότηση.


Κι εκεί που το θέμα είχε ξεχαστεί, μία επερώτηση του Βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας κ. Κωνσταντόπουλου το ξανάφερε στην επιφάνεια. Πρόκειται για τα Σφαγεία Θέρμου, μία μεγάλη για τα δεδομένα του Δήμου μας επένδυση της τάξης του 1.000.000 ευρώ περίπου, που τινάχθηκε στο αέρα, παρότι εξυπηρετούσε αποτελεσματικά την κοινωνία στηρίζοντας την κτηνοτροφία της περιοχής, ενίσχυε την τοπική οικονομία, προσέφερε έσοδα στον Δήμο, κι έδινε εργασία σε αρκετούς Δημότες μας.

Δυστυχώς ο Δήμος Θέρμου, δεν κατάφερε να παρακολουθήσει τις εξελίξεις, δεν εκσυγχρονίστηκε και βρέθηκε ουραγός, πίσω από την πραγματικότητα, που με τις σύγχρονες νομοθετικές ρυθμίσεις προσαρμοσμένες στα νέα επιστημονικά δεδομένα και στις Ευρωπαϊκές οδηγίες, καθόριζε το πλαίσιο λειτουργίας των σφαγείων σε όλη την Ελλάδα.

Η διοίκηση του Δήμου με εντελώς επιφανειακή την ενασχόλησή της με το θέμα, δεν γνώριζε τι επακριβώς έπρεπε να κάνει, για να καταστεί εφικτή η έκδοση άδειας λειτουργίας των σφαγείων και βολόδερνε εδώ κι εκεί. Όταν κάποιος δεν ξέρει το θέμα, το αναθέτει σ΄ αυτούς που γνωρίζουν. Αλλά δυστυχώς, ούτε αυτό έγινε και τα Σφαγεία Θέρμου παραμένουν κλειστά, κι ο Δήμος χάνει έσοδα επί σειρά ετών, οι κτηνοτρόφοι της περιοχής επιβαρύνονται υπέρμετρα μη εξυπηρετούμενοι, κι αρκετοί Δημότες μας έχασαν τη δουλειά τους.

Μη γνωρίζοντας η διοίκηση του Δήμου, τι έπρεπε να κάνει, προσέφυγε ζητώντας ανορθόδοξα την αρωγή των πολιτικών μέσων, κι απευθύνθηκε στον τότε Α΄ Αντιπρόεδρο της Βουλής, στον Βουλευτή του Νομού μας στον κ. Βαρεμένο, απ΄ τον οποίο ζήτησε ρυθμίσεις για να ξεπεραστούν τα εμπόδια. Ο κ. Βαρεμένος κατάφερε και με νομοθετικές ρυθμίσεις ξεπέρασε τα εμπόδια που έθετε η νομοθεσία, επί των ζητημάτων που του είχε θέσει ο Δήμος. Αυτό του ζητήθηκε, αυτό κι έκανε. Ο κ. Δήμαρχος τότε, με περίσσεια καύχηση και πλεονάζουσα κομπορρημοσύνη περιδιάβαινε στα κρεωπολεία του Θέρμου, κι έλεγε πως έλυσε το ζήτημα.
Πολύ γρήγορα όμως αποδείχθηκε, πως για μία ακόμη φορά η διοίκηση του Δήμου δεν ήξερε τι ήθελε, κι αυτά που ζήτησε ο Δήμος απ΄ τον κ. Βαρεμένο ήταν σταγόνα στον ωκεανό, κι αυτά που επιτεύχθηκαν δεν επαρκούσαν. Αποδείχθηκε περίτρανα πως η διοίκηση του Δήμου δεν ήξερε και δεν χειρίστηκε όπως έπρεπε το θέμα, κι έτσι τα Σφαγεία μετατράπηκαν σε χώρο εναπόθεσης των πάσης μορφής και φύσης αχρείαστων. Παλιοσίδερα, παλιόξυλα, βαρέλια, καρέκλες, διάφορα πλαστικά, κατακλύζουν σήμερα τον αύλειο χώρο των Σφαγείων Θέρμου, που άλλοτε έσφυζαν από ζωή. Μετατράπηκε έτσι σε χώρο αποθήκευσης, μία μικρή αλλά πολύ σημαντική για την τοπική οικονομία και για την Θερμιώτικη κοινωνία, μονάδα του δευτερογενούς τομέα παραγωγής, μία απ΄ τις ελάχιστες που ευδοκιμούν στον Δήμο μας.

Έχοντας ως θέμα συζήτησης τα Σφαγεία, συνεδρίασε το Δημοτικό Συμβούλιο στις 25/01/2019, για την λύση της σύμβασης με την μισθώτρια εταιρεία. Εμείς τονίσαμε ότι διαφωνούμε με τη λύση της σύμβασης και προτείναμε να ολοκληρώσει η εταιρεία τις συμβατικές υποχρεώσεις της, πράγμα που δεν αρνείται, αλλά να ξεπεράσει ο Δήμος τα εμπόδια στα οποία προσκρούει το θέμα προκειμένου να λειτουργήσουν τα Σφαγεία. Κατόπιν εισηγήσεως του κ. Δημάρχου, το Δημοτικό Συμβούλιο έλαβε την υπ΄ αριθμ. 8/2019 απόφαση, σύμφωνα με την οποία η πλειοψηφία ψήφισε κι αποφάσισε την διάλυση της σύμβασης με τη μισθώτρια εταιρεία, μπήκε έτσι το λουκέτο στα Σφαγεία, κι έκτοτε…τίποτα.

Στις 25/1/2019 ο κ. Δήμαρχος μέσω του live υποσχόταν στους συμπολίτες μας, ότι ομάδα κτηνοτρόφων θα φροντίσει για την αδειοδότηση των σφαγείων. Μεγάλες κουβέντες, φρούδες ελπίδες, μεγαλοστομίες από ανθρώπους που δεν ξέρουν και δεν μπορούν και προτείνουν την διάλυση της σύμβασης με την εταιρεία, που είχε αναλάβει συγκεκριμμένες υποχρεώσεις, κι οδηγούν στο κλείσιμο των σφαγείων. Σήμερα, καλόν είναι, όσοι πραγματικά ενδιαφέρονται για τον τόπο και σε καθημερινή βάση – όχι μόνο στις εκλογές – να εντρυφήσουν στο θέμα και να ανατρέξουν σ΄ αυτή την απόφαση, για να δούν ένα ακόμα πειστήριο ανικανότητας, έτσι για να γίνει κατανοητό το τι φταίει σ΄ αυτόν τον Δήμο κι έχουμε την συνεχόμενη συρρίκνωση και τον ξενητεμό των οικογενειών από τον τόπο μας.

Έχουμε δυστυχώς μια Δημοτική αρχή που δεν μπορεί να διαχειριστεί τα του Δήμου, κι αυτάρεσκα συμπεριφερόμενη καλλιεργεί ένα κίβδηλο προφίλ παραπλάνησης των ψηφοφόρων. Ένα προφίλ που προβάλλεται μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα και δείχνει μιά Δημοτική αρχή να κάνει διάφορα ταξίδια , να επαίρεται για τις γνωριμίες της, να κάνει δίμηνες προσλήψεις προς άγρα ψήφων, να ορίζει ως ειδική συνεργάτη του Δήμου υποψήφια του συνδυασμού του κ. Δημάρχου, σε μία προσπάθεια τήρησης υποσχέσεων. Μία διοίκηση που επειδή δεν ξέρει και δεν μπορεί, καταφεύγει σε μεθοδεύσεις για να αποκοιμίζει τους συμπολίτες μας, λέγοντας μάλιστα πως για όλα, φταίνε οι άλλοι.

Φωτίζουμε τα γεγονότα, μήπως προλάβουμε ότι είναι δυνατόν.
Αγωνιζόμαστε για το αύριο του Δήμου με μεθοδευμένη εργασία και όραμα.
Δεν δεχόμαστε να γίνεται αποθηκευτικός χώρος, όπως είναι σήμερα, μια επένδυση χιλιάδων ευρώ. Παλεύουμε στην πράξη.

Δημοτικός συνδυασμός ‘Αξιοπιστία και προοπτική για τον Δήμο Θέρμου’


ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γιώργο Γεωργαντά

Θέμα: Επαναλειτουργία των Σφαγείων Θέρμου Αιτωλοακαρνανίας

Τα δημοτικά σφαγεία Θέρμου ιδρύθηκαν στα τέλη της δεκαετίας του ’70, εξυπηρετώντας τους τους κτηνοτρόφους του ορεινού Δήμου Θέρμου αλλά και της ευρύτερης περιοχής. Με την πάροδο των ετών και την εξέλιξη της νομοθεσίας, οι διατυπώσεις για την άδεια λειτουργίας τους, τέθηκαν υπό νέες γραφειοκρατικές και χρονοβόρες διαδικασίες, που είχαν εντέλει ως αποτέλεσμα την παύση λειτουργίας τους από το 2012 έως και σήμερα.

Το κλείσιμο των σφαγείων είχε σοβαρές επιπτώσεις για τους κτηνοτρόφους, την τοπική οικονομία αλλά και την προστασία της δημόσιας υγείας. Ελλείψει σφαγείων στο Θέρμο, οι κτηνοτρόφοι πλέον αναγκάζονται να μεταφέρουν τα ζώα τους στα σφαγεία του Αχελώου και να υφίστανται πολλαπλάσια κόστη. Να σημειωθεί δε, ότι ο Δήμος Θέρμου είναι ένας μικρός ορεινός Δήμος με επικίνδυνο οδικό δίκτυο. Ταυτόχρονα, κίνδυνοι δημιουργούνται και για τη δημόσια υγεία, αφού υπάρχουν κτηνοτρόφοι που προχωρούν σε σφαγή και έπειτα διάθεση του κρέατος στους καταναλωτές, χωρίς να έχει μεσολαβήσει ο έλεγχος του σφαγείου, ώστε το κρέας να είναι ασφαλές προς κατανάλωση.

Με το άρθρο 42 ν. 4384/2016, επιχειρήθηκε η απλοποίηση του διαδικασιών για την ίδρυση των σφαγείων, στην πράξη ωστόσο η προσπάθεια αυτή αποδείχθηκε μη ολοκληρωμένη, αφού ακόμα και σήμερα, έξι χρόνια μετά, το πρόβλημα παραμένει. Οι γραφειοκρατικές διαδικασίες εξακολουθούν να δημιουργούν διαρκώς νέα κωλύματα στη χορήγηση άδειας λειτουργίας των σφαγείων, με τελευταίο παράδειγμα τις απαιτήσεις των αρχαιολογικών υπηρεσιών, ελλείψει ειδικότερης ρύθμισης για το θέμα. Έτσι, τα σφαγεία του Θέρμου παραμένουν κλειστά και η οικονομία της περιοχής υποβαθμίζεται διαρκώς. Και τούτο μάλιστα, στην παρούσα δύσκολη οικονομική συγκυρία, όπου τα άλματα του πληθωρισμού, τα αυξημένα κόστη στις μετακινήσεις, τα μεγάλα κόστη στις ζωοτροφές και στην παραγωγική διαδικασία που επωμίζονται οι κτηνοτρόφοι, αλλά και το κλείσιμο λόγω συγχωνεύσεων δομών, υπηρεσιών και υποκαταστημάτων τραπεζών στην περιοχή του Θέρμου, δημιουργούν ένα ζοφερό κλίμα.

Κατόπιν αυτών, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

Σε ποιες ενέργειες θα προβεί το αρμόδιο Υπουργείο ώστε να επαναλειτουργήσουν τα Σφαγεία στο Θέρμο;
Θα προβείτε σε θέσπιση κατάλληλης νομοθετικής ρύθμισης που θα αίρει τα εμπόδια ίδρυσης σφαγείων σε μικρούς ορεινούς Δήμους;

Ο Ερωτών Βουλευτής

Δημήτρης Κωνσταντόπουλος

πηγη... ...
Νεότερη Παλαιότερη