Ανάγκη στήριξης των δημιουργικών ιδεών στην Αιτωλοακαρνανία


Ο Θανάσης πάτησε τα 35 και είχε φύγει από το Αγρίνιο για να σπουδάσει αρχιτεκτονική. Με την αποφοίτησή του, δούλεψε -σωστά το μαντέψατε- γκαρσόνι σε Χανιά, Ρόδο και Αθήνα. Στην χώρα που είναι η πανσιόν της Ευρώπης, τα παιδιά με τις καλές σπουδές, όταν δεν φεύγουν κατά χιλιάδες στο εξωτερικό, το πιθανότερο είναι να καταλήξουν γκαρσόνια. Για πόσο όμως; Ο Θανάσης δεν άντεξε και επέστρεψε στο Αγρίνιο, όπου φλέρταρε με τον κίνδυνο να κλειστεί μέσα και να κοιτάζει στο ταβάνι το τέρας της κατάθλιψης έτοιμο να τον καταπιεί. Δεν θα ήταν ο πρώτος, ούτε δυστυχώς ο τελευταίος.

Βγήκε όμως μια μέρα στο μπαλκόνι και του ήρθε μία ιδέα που προφανώς επώαζε μέσα του για καιρό. Αποφάσισε να σχεδιάζει και να παράγει φωτιστικά με το ξύλο ως βασικό υλικό. Ξεκίνησε με χίλια ευρώ, πληρώνοντας τα διακόσια για ενοίκιο σ’ ένα υπόγειο εργαστήριο. Επιμένοντας και υπομένοντας την αδιαφορία του κράτους και την άρνηση για οποιαδήποτε χρηματοδότηση ή άλλου είδους βοήθεια, η επιχειρησούλα στάθηκε στα πόδια της και, χτυπώντας την πόρτα της Αμερικής μέσα από πλατφόρμες όπως η Amazon, μπήκε στην υπερατλαντική αγορά. Οι πλατφόρμες αυτές δεν είναι φιλανθρωπικά ιδρύματα και κατακρατούν προμήθεια ύψους 20% επί της τιμής. Είναι όμως τα απαραίτητα οχήματα. Αρκετές παρόμοιες επιχειρήσεις ανοίγουν και κλείνουν στα πλαίσια ενός αδυσώπητου ανταγωνισμού. Ο Θανάσης άντεξε και συνάντησε και άλλα παιδιά με ανησυχίες και δημιουργικές εμμονές, με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή να επιχειρεί άνοιγμα της εταιρείας, έστω κι αν νοιώθει ότι μπορεί το στοιχείο του δημιουργού να υποχωρήσει υπέρ του επιχειρηματία.

Τα παιδιά αυτού του κύκλου έχουν ένα παράπονο: ότι μέσα στο σημερινό καταθλιπτικό σκηνικό της περιφέρειας, δεν βρίσκουν συνομιλητές και πνίγονται από ένα νέφος προπαγάνδας, που αντί για διεξόδους και λύσεις, τους δίνει μόνο λόγια, λόγια, λόγια…Τόσο μεγάλα όσο και ψεύτικα. Μού δείχνουν ως και ψηφιακά τρισδιάστατα σχέδια για αναστήλωση αρχαιολογικών χώρων της Αιτωλοακαρνανίας. Δηλώνω ότι κι εγώ απ’ την σκοπιά μου για συνομιλητές ψάχνω και αναμένω την συνέχιση του διαλόγου, απ’ τον οποίον τίποτε κακό, αλλά μόνο καλά μπορούν να προκύψουν.

Γιώργος Βαρεμένος, Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας
πηγη ... ...
Νεότερη Παλαιότερη