ΠΟΥ για στρεπτόκοκκο Α: Ανησυχία για την εξάπλωσή του στην Ευρώπη

Συναγερμό για αύξηση των κρουσμάτων του στρεπτόκοκκου Α σε ολόκληρη την Ευρώπη σημαίνουν οι ειδικοί. Αύξηση των κρουσμάτων εκτός Βρετανίας, καταγράφουν επίσης

εκτός Γαλλία, Ιρλανδία, Ισπανία, Σουηδία και Ολλανδία, αναφέρει ο ΠΟΥ

Τα κρούσματα στρεπτόκοκκου Α αυξάνονται σε όλη την Ευρώπη, επιβεβαίωσαν οι υγειονομικοί αξιωματούχοι σε μία προειδοποίηση ότι δεν είναι μόνο το Ηνωμένο Βασίλειο που πλήττεται από τη νόσο.

Αύξηση των κρουσμάτων «πολλές φορές υψηλότερα από τα επίπεδα πριν από την πανδημία» καταγραφεί και η Γαλλία, όπως επίσης η Ιρλανδία, η Ολλανδία, η Ισπανία και η Σουηδία, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Η βακτηριακή λοίμωξη, η οποία είναι συνήθως ήπια, έχει σκοτώσει μέχρι στιγμής τουλάχιστον 16 παιδιά στο Ηνωμένο Βασίλειο, απολογισμός υψηλότερος από το αναμενόμενο για αυτήν την εποχή.

Η προειδοποίηση απο τον ΠΟΥ σημειώνεται καθώς οι αξιωματούχοι προειδοποιούν τις εταιρείες που προμηθεύουν τα ζωτικής σημασίας αντιβιοτικά που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της λοίμωξης οτι αντιμετωπίζουν πρόστιμο εάν διαπιστωθεί ότι διογκώνουν τις τιμές.

Ενώ η συντριπτική πλειονότητα των λοιμώξεων είναι σχετικά ήπιες, μερικές φορές τα βακτήρια μπορούν, σε εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις, να προκαλέσουν επεμβατικό στρεπτόκοκκο της ομάδας Α (iGAS), μια απειλητική για τη ζωή επιπλοκή. Δύο από τις πιο σοβαρές, αλλά σπάνιες, μορφές αυτής της διεισδυτικής νόσου είναι η νεκρωτική απονευρωσίτιδα και το σύνδρομο του στρεπτοκοκκικού τοξικού σοκ.

Σε κοινή δήλωση, ο ΠΟΥ και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) προειδοποίησαν για την αύξηση του iGAS στα παιδιά κάτω των 10 ετών από τον Σεπτέμβριο. Ωστόσο, σημείωσε ότι μόνο ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες ενημερώνουν για λοιμώξεις από Strep A και iGAS, επομένως τα κρούσματα μπορεί να είναι πιο διαδεδομένα.

Οι περιπτώσεις στρεπτόκοκκου Α συνήθως κορυφώνονται κατά τους χειμερινούς μήνες και στις αρχές της άνοιξης. Αλλά στη Βρετανία και τη Γαλλία, τα κρούσματα iGAS τους τελευταίους μήνες ήταν «πολλές φορές υψηλότερα από τα επίπεδα πριν από την πανδημία». Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει καταγράψει 169 μολύνσεις σε παιδιά ηλικίας 14 ετών και κάτω από τον Σεπτέμβριο.

Στοιχεία από την Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKHSA) υποδηλώνουν ότι αυτό είναι έως και πέντε φορές υψηλότερο από την τελευταία «κακή» χρονιά. Θανάτους παιδιών έχουν αναφέρει επίσης η Ιρλανδία, η Γαλλία και η Ισπανία έχουν αναφέρει

Ο ΠΟΥ δεν έδωσε καμία ένδειξη εάν πεθαίνουν περισσότερα παιδιά από ό,τι αναμενόταν αυτή την εποχή του χρόνου. Ωστόσο, η UKHSA που διερευνά τη συνεχιζόμενη επιδημία στη Βρετανία, δήλωσε ότι ο αριθμός των νεκρών φέτος είναι ασυνήθιστα υψηλός.

Ο ΠΟΥ σημείωσε ότι η αύξηση του στρεπτόκοκκου Α ήρθε μετά από μια «περίοδο μειωμένης συχνότητας λοιμώξεων» κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Αυτό έχει αφήσει ορισμένους νέους με μειωμένη ανοσία στο στρεπτόκοκκο Α – με μεγάλο αριθμό παιδιών που δεν έχουν συναντήσει ποτέ τα βακτήρια στη ζωή τους – προτείνουν ορισμένοι.

Ο οργανισμός σημείωσε ότι η έγκαιρη θεραπεία «μπορεί να είναι σωτήρια», επομένως οι εθνικές υπηρεσίες υγείας θα πρέπει να ενισχύσουν την ευαισθητοποίηση του κοινού και των γιατρών. Ενθάρρυνε επίσης τον «άμεσο έλεγχο και θεραπεία» των λοιμώξεων από στρεπτόκοκκο Α και τη «διαχείριση» των στενών επαφών.

Ο ΠΟΥ προέτρεψε τις χώρες να ενισχύσουν τον εμβολιασμό κατά της Covid-19 και της γρίπης – καθώς η αποφυγή αυτών των ιών πιθανότατα θα μειώσει τον κίνδυνο να νοσήσει ένα παιδιά σοβαρά απο στρεπτόκοκκο Α. Τα σχολεία θα πρέπει επίσης να διασφαλίσουν ότι υπάρχει καλή υγιεινή των χεριών και εξαερισμός για να μειωθεί ο κίνδυνος μετάδοσης, πρόσθεσε.


Πηγή... ...
Νεότερη Παλαιότερη