Κιβωτός του Κόσμου: Θύματα φοβούνται να καταγγείλουν

Κιβωτός του κόσμου: Με ένα τείχος φόβου έχουν έρθει αντιμέτωπες οι εισαγγελικές

αρχές στην προσπάθεια τους να ολοκληρώσουν την έρευνα. Στο μικροσκόπιο μπαίνουν 15 πρόσωπα που θα ελεγχθούν εξονυχιστικά για να διαπιστωθεί εάν υπήρξε προς αυτά ροή χρήματος από τα ταμεία της Κιβωτού

Με ένα τείχος φόβου έχουν έρθει αντιμέτωπες οι εισαγγελικές αρχές στην προσπάθεια τους να ολοκληρώσουν την έρευνα για την «Κιβωτό του Κόσμου», ενώ την ίδια στιγμή πληροφορίες του Newsbomb.gr, αναφέρουν πως όσοι έχουν μιλήσει δέχονται απειλές.

Μάλιστα, ο 19χρονος που με την κατάθεσή του για σεξουαλική κακοποίηση από τον πατέρα Αντώνιο, αλλά και ένας συνομήλικός του που επιβεβαίωσε όσα περιέγραψε ο πρώτος, φαίνεται πως έχουν στοχοποιηθεί και δέχονται απειλές μετά την απόφασή τους να απευθυνθούν στις Αρχές.

Η κατάσταση αυτή φαίνεται πως έχει επηρεάσει και άλλα παιδιά, για τα οποία από τις καταθέσεις που έχουν ληφθεί έως σήμερα, υπάρχουν υπόνοιες σεξουαλικής κακοποίησής τους. Πρόκειται για παιδιά που εξακολουθούν να φιλοξενούνται σε δομές της οργάνωσης και για τα οποία υπάρχουν υποψίες ότι έχουν κακοποιηθεί σεξουαλικά.

Όμως, τα παιδιά φαίνεται πως διστάζουν να προχωρήσουν σε επίσημες καταθέσεις φοβούμενα «αντίποινα», που θα είχαν ως αποτέλεσμα να βρεθούν εκτός της δομής και αβοήθητα. Πηγή αναφέρει στο Newsbomb.gr ότι ήδη τα συγκεκριμένα πρόσωπα μιλούν με παιδαγωγούς και παιδοψυχολόγους προκειμένου να αντιληφθούν πως πλέον δεν υπάρχει λόγος να φοβούνται, αφού η διοίκηση της οργάνωσης έχει αλλάξει.

Το κατώφλι των δυο εισαγγελέων ανηλίκων που χειρίζονται την υπόθεση έχουν περάσει συνολικά 12 μάρτυρες πρώην εργαζόμενοι και παιδαγωγοί στις δομές της κιβωτού, αλλά και πρώην φιλοξενούμενοι. Ο κύκλος των καταθέσεων θα συνεχιστεί τις επόμενες ημέρες, ενώ οι εισαγγελείς ανηλίκων αναμένεται να ζητήσουν τους απόρρητους φακέλους παιδιών, που έχουν καταγγείλει κακοποίηση αλλά και όσα υπάρχει υποψία ότι πιθανώς έχουν κακοποιηθεί.

Πάντως, από τις μέχρι σήμερα καταθέσεις φαίνεται πως επιβεβαιώνονται από τους μάρτυρες οι καταγγελίες περί σωματικής κακοποίησης, με ξύλο, απομόνωση, στέρηση τροφής, αλλά και καταναγκαστική εργασία.

Τέσσερα πρόσωπα στο κάδρο

Την ίδια ώρα, σφίγγει ο δικαστικός κλοιός γύρω από τον πατέρα Αντώνιο, συγγενείς του οποίου επικοινώνησαν με την εισαγγελία για να δηλώσουν πως παραμένει στη διάθεση της Δικαιοσύνης, αν χρειαστεί να κληθεί.

Τα μέτωπα που αντιμετωπίζει είναι δύο, αφού εκτός από τις καταγγελίες για κακοποιήσεις, ξετινάζονται και τα οικονομικά της οργάνωσης, αλλά και προσωπικά του πατέρα Αντώνιου και της πρεσβυτέρας. Πηγές από το περιβάλλον τους επιμένουν πως ο έλεγχος θα αποδείξει πως στους λογαριασμούς βρίσκονται μόνο χρήματα της μισθοδοσίας. Ήδη, το ζευγάρι έπειτα από πολυήμερο «κάστινγκ» επέλεξε ως νομικούς του παραστάτες τους Θρασύβουλο Κονταξή, Τάσο Τριανταφύλλου και Γιάννη Κώτσο, οι οποίοι θα χαράξουν την υπερασπιστική γραμμή του ζευγαριού εφόσον βέβαια κληθεί από τη Δικαιοσύνη.

Στο κάδρο της εισαγγελικής έρευνας έχουν μπει τρια ακόμη πρόσωπα, που εργάζονται στη δομή. Πρόκειται για δύο άνδρες, που ζούσαν από παιδιά στην οργάνωση και με την πάροδο του χρόνου, έγιναν εργαζόμενοι, και μια γυναίκα. Όλοι εμφανίζονται να είχαν κακοποιητικές συμπεριφορές απέναντι στα παιδιά.

Ο ένας εκ την εργαζομένων βρίσκεται στην Αθήνας και οι άλλοι δυο φαίνεται πως είναι ζευγάρι που απασχολείται στη δομή στα Γιάννενα. Πληροφορίες αναφέρουν, ότι ο άνδρας είναι 34 ετών και μπήκε στη δομή στα 9 του χρόνια ως πρόσφυγας από το Ιράκ και έφτασε να γίνει γενικός διευθυντής της δομής. Μάλιστα, πήρε στο πλευρό του και τη γυναίκα του, ενώ είχε προσλάβει αρκετά μέλη της οικογένειάς του.

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η έρευνα της Οικονομικής Αστυνομίας, που κάνει φύλλο και φτερό τα οικονομικά στοιχεία της Κιβωτού του Κόσμου.

Στο πλαίσιο αυτό τα αρμόδια στελέχη της υπηρεσίας θα έχουν αλληλογραφία με τράπεζες για να διαλευκανθεί σε ποια τραπεζικά ιδρύματα διατηρούσαν λογαριασμούς τα μέλη των προηγούμενων διοικητικών συμβουλίων του ιδρύματος.

Στο μικροσκόπιο 15 πρόσωπα – Ανοίγουν λογαριασμοί

Στο μικροσκόπιο μπαίνουν 15 πρόσωπα που θα ελεγχθούν εξονυχιστικά για να διαπιστωθεί εάν υπήρξε προς αυτά ροή χρήματος από τα ταμεία της οργάνωσης.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, κάποια από τα πρόσωπα που ελέγχονται από την Οικονομική Αστυνομία εξετάζονται και από τους Εισαγγελείς Ανηλίκων για ποινικά αδικήματα που σχετίζονται με κακοποιήσεις. Καλά πληροφορημένες πηγές προσθέτουν ότι ένα από αυτά τα πρόσωπα, σε βάρος του οποίου υπάρχουν καταγγελίες για ξυλοδαρμούς, ανήκε σε προηγούμενο Διοικητικό Συμβούλιο της Κιβωτού του Κόσμου.

Την ίδια ώρα, όλες αυτές τις ημέρες οι δύο Εισαγγελείς Ανηλίκων λαμβάνουν –υπό άκρα μυστικότητα καταθέσεις από πρόσωπα-«κλειδιά». Μέχρι στιγμής υπάρχει μία κατάθεση θύματος σεξουαλικής κακοποίησης, ενώ από τις υπόλοιπες καταθέσεις προκύπτει ότι ακόμα τρία παιδιά μπορεί να έχουν πέσει θύματα σεξουαλικής κακοποίησης. Όλα τα προηγούμενα 24ωρα γίνεται αθόρυβα μία προσπάθεια να πειστούν αυτά τα παιδιά να μιλήσουν. Ένα φέρεται να έπεσε θύμα σεξουαλικής κακοποίησης όταν ήταν στην πρώτη Γυμνασίου.

Οι Εισαγγελείς είναι πολύ προσεκτικοί και επιδιώκουν να πάρουν τουλάχιστον ακόμα μία κατάθεση θύματος για να εκδώσουν ένταλμα σύλληψης σε βάρος του υψηλόβαθμου στελέχους της Κιβωτού που έχει καταγγελθεί από έναν 19χρονο για σεξουαλική κακοποίηση.

Έρευνα για το όπλο που βρέθηκε στην «Κιβωτό του Κόσμου»

Στο μεταξύ, σε εξέλιξη βρίσκεται μία ακόμα έρευνα για το όπλο που βρέθηκε μέσα σε κλειδωμένο συρτάρι στο γραφείο της υπεύθυνης της δομής της Κιβωτού του Κόσμου στην Καλαμάτα.

Πρόκειται για ένα παλιό περίστροφο, το οποίο κατασχέθηκε και εξετάζεται στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών. Σύμφωνα με πληροφορίες, εντύπωση προκαλεί ότι δεν ήταν δηλωμένο και παραμένει άγνωστος ο αγοραστής του.

Αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι το περίστροφο είχε βρεθεί κατά το παρελθόν από καθαρίστρια της δομής που το παρέδωσε στην τότε διεύθυνση του παραρτήματος. Το όπλο, ωστόσο, δεν παραδόθηκε ποτέ στις Αρχές. Αντ’ αυτού κρατήθηκε στο συρτάρι κλειδωμένο.

Σύμφωνα με πληροφορίες που ακόμα δεν επιβεβαιώνονται επισήμως, η καθαρίστρια το είχε βρει σε χώρο του κτιρίου που συνδέεται με στέλεχος της Κιβωτού του Κόσμου που ελέγχεται σήμερα για τις σοβαρές καταγγελίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας.

Η υπεύθυνη της δομής Καλαμάτας που είχε το περίστροφο στο γραφείο της συνελήφθη από τους αστυνομικούς για παράνομη οπλοκατοχή και στη συνέχεια αφέθηκε ελεύθερη με προφορική εντολή του αρμόδιου Εισαγγελέα. Η ίδια φέρεται να υποστήριξε ότι δεν έχει καμία σχέση με το όπλο.... ...
Νεότερη Παλαιότερη