Κιβωτός του Κόσμου: Σημαντικές μαρτυρίες για τη δομή στην Καλαμάτα

Δεν έχουν τέλος οι αποκαλύψεις στην υπόθεση για την Κιβωτό του Κόσμου – Νέες σημαντικές μαρτυρίες για την δομή στην Καλαμάτα

Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις για την δομή της Κιβωτού του Κόσμου στην Καλαμάτα που άνοιξε τις πύλες της πριν από περίπου δύο χρόνια, τον Αύγουστο του 2020. Σύμφωνα με τις καταθέσεις του 19χρονου η δομή της Καλαμάτας έχει κεντρικό ρόλο, σε όσα μέχρι στιγμής έχουν δει το «φως» της δημοσιότητας.

Τις τελευταίες ημέρες, η ΕΡΤ Καλαμάτας συνομίλησε με ανθρώπους που σχετίζονται άμεσα με τη λειτουργία της δομής στην Καλαμάτα και δηλώνουν πρόθυμοι εφόσον κληθούν να καταθέσουν στις αρμόδιες αρχές όλα όσα γνωρίζουν και έχουν πέσει στην αντίληψη τους, το χρονικό διάστημα που η δομή λειτουργεί στην περιοχή.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ΕΡΤ, τα όσα μεταφέρουν οι άνθρωποι δημιουργούν ιδιαίτερα ερωτήματα και σε αρκετές περιπτώσεις συμπληρώνουν το παζλ των καταγγελιών που είδαν πρόσφατα το φως της δημοσιότητας,

«Ο φόβος για τον Πάτερ»

Το πρώτο πράγμα στο οποίο αναφέρθηκαν, είναι ο φόβος που υπήρχε γύρω από το ιδρυτή της ΜΚΟ αλλά και τον απόμακρο χαρακτήρα που είχε απέναντι στους εργαζόμενους της δομής, με την πλειονότητα των οποίων δεν είχε κάποια επαφή. Μάλιστα η εντύπωση που έχουν διαμορφώσει για το πρόσωπό του είναι ιδιαίτερα αρνητική.

Συγκεκριμένα, οι εργαζόμενοι της δομής μεταφέρουν την εικόνα ενός «νάρκισσου» και ιδιαίτερα περίεργου ανθρώπου, που είχε επαφή μόνο με πρόσωπα του «οικείου» περιβάλλοντος του, που είχαν σημαντικό «ρόλο» σε όλες τις δομές και όχι μόνο σε αυτή της Καλαμάτας.

Οι συχνές μετακινήσεις παιδιών και οι διακρίσεις μεταξύ τους

Όπως προκύπτει από τα όσα ανέφεραν οι άνθρωποι αυτοί στην ΕΡΤ, το σημαντικό στοιχείο που προκύπτει είναι οι σημαντικές μετακινήσεις παιδιών από δομή σε δομή, χωρίς να γίνεται γνωστό στους εργαζόμενους ο λόγος που γίνονταν αυτές οι μετακινήσεις. Για παράδειγμα καλούσε ο Πάτερ στο τηλέφωνο της δομής και ζητούσε σε μισή με μια ώρα, να ετοιμάσουν ένα παιδί (ή και περισσότερα) να το στείλουν στην Αθήνα με το ΚΤΕΛ.

Εκεί ο τρόφιμος της δομής μπορεί να έμενε για 2 μέρες μέχρι και ένα μήνα ή μπορεί ακόμα να βρισκόταν και σε άλλες δομές της Κιβωτού ανά τη χώρα. Αξίζει να σημειωθεί, ότι τα παιδιά αυτά ήταν ταυτόχρονα και μαθητές σε σχολεία της Καλαμάτας, από τα οποία απουσίαζαν χωρίς δικαιολογία το χρονικό διάστημα που ο Πάτερ τα είχε καλέσει στην Αθήνα ή είχαν προσωρινά μεταφερθεί σε άλλες δομές. Επίσης, μεταξύ των παιδιών που φιλοξενούνταν στη δομή, υπήρχαν και κάποιου είδους διακρίσεις. Παραδείγματος χάριν, άλλος είχε πολύ ακριβό κινητό και ακριβά ρούχα και άλλος ελάχιστα χρήματα στην τσέπη του.

Η «φυγή» των μεγάλων παιδιών από την Καλαμάτα και ο «τρόμος» της Αθήνας

Κομβικό σημείο στην διερεύνηση της υπόθεσης φαίνεται πως είναι το χρονικό διάστημα όπου τα μεγαλύτερα παιδιά της δομής στην Καλαμάτα αποχώρησαν «δια παντός» την ίδια χρονική περίοδο που φέρονται να συνέβησαν τα γεγονότα που έχει καταγγείλει ο 19χρονος.

Η περίοδος αυτή τοποθετείται στα τέλη του περασμένου Ιανουαρίου, όταν και αποχωρούν ξαφνικά από τη δομή αρχικά τρία παιδιά και μετά από λίγες ημέρες ακόμη δύο. Όλα τα παιδιά είναι άνω των 13 ετών.

Οι λόγοι δεν έγιναν γνωστοί στους περισσοτέρους ανθρώπους γύρω από τη δομή ενώ η «φημολογία» στα ενδότερα της Κιβωτού ανέφερε ότι τιμωρήθηκαν γιατί τους βρήκαν «κουπόνια με στοίχημα» ή ότι «τραγουδούσαν τραπ».

Αξίζει να σημειωθεί, ότι για το ένα παιδί που αποχώρησε υπήρξε και αναφορά από την Δευτεροβάθμια Εκπαίδευσης Μεσσηνίας, λίγο χρονικό διάστημα αργότερα, στην εισαγγελία πρωτοδικών γιατί δεν ξαναεμφανίστηκε στο σχολείο του, που είχε ως αποτέλεσμα να μείνει στην τάξη από απουσίες (ενώ μέχρι τότε ήταν ένα παιδί που πήγαινε στο σχολείο) και καθώς ήταν κάτω των 15 ετών που η εκπαίδευση είναι υποχρεωτική.

Λίγο αργότερα, από αυτή την ξαφνική αποχώρηση των παιδιών, κάποια λίγο μικρότερα παιδιά, κλήθηκαν στην Αθήνα για ένα Σαββατοκύριακο από τον Πάτερ, και στην επιστροφή τους αναπτύχθηκε «φημολογία» μέσα στη δομή για κακομεταχείριση όσων είχαν φύγει τις προηγούμενες μέρες από την Καλαμάτα. Τότε δε, δημιουργήθηκε και ένας «τρόμος» στα παραμένοντα παιδιά στη δομή γύρω από την Αθήνα.

H «κλειστή ομάδα» και οι …υπόλοιποι

Κλείνοντας, σημειώνεται ότι τα άτομα που μίλησαν στην ΕΡΤ έδωσαν μια «άρρωστη» εικόνα γύρω από τη λειτουργία της δομής. Έκαναν λόγο για σκληρές εργασίες που έκαναν ακόμα και τα μικρότερα παιδιά στον κήπο, για παιδιά που γυρνούσαν «ερείπια» από τα ξαφνικά ταξίδια στην Αθήνα, και «δώρα» που έφερναν γονείς και η δομή τα κράταγε για να τα δώσει ο «Πάτερ» στα παιδιά, και αρκετά άλλα.

Σε σχετική ερώτηση αν κάποιοι ένιωσαν πως θα έπρεπε να μιλήσουν για όλα αυτοί, η απάντηση ήταν ότι το είχαν κάνει σε αρμόδιους μέσα στη δομή για διάφορα ζητήματα εν ευθέτω χρόνο και ουδέποτε ακουγόντουσαν.

Αναφορικά με τις σοβαρές καταγγελίες που έχουν έρθει στη δημοσιότητα, τονίζουν ότι στη δομή της Καλαμάτας, δεν υπήρξαν αλλά και δε θα μπορούσαν και να υπάρξουν μπροστά στα μάτια τους τέτοιες συμπεριφορές ωστόσο κανείς δε «βάζει το χέρι του στη φωτιά» για το τι συνέβαινε όταν ο Πάτερ ζητούσε και έμενε μόνος με τα παιδιά, πήγαιναν για μπάνιο κυρίως μεταμεσονύκτιες ώρες, ή όταν πήγαιναν σε άλλες δομές και στην Αθήνα.

Με πληροφορίες από ΕΡΤ

Πηγή...

...
Νεότερη Παλαιότερη