Δένδιας: Η Τουρκία έχει τη νοοτροπία «Σουλεϊμάν ο Μεγαλοπρεπής»

Τα ελληνοτουρκικά μονοπώλησαν τη συνέντευξη που παραχώρησε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ 100,3. Ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στο πρόσφατο ταξίδι του στην Ουκρανία, εκεί όπου έζησε τον τρόμο της πυραυλικής επίθεσης που δέχθηκε το Κίεβο. Παράλληλα, ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας αναφέρθηκε συνολικά στην εξωτερική πολιτική της Ελλάδας τονίζοντας πως η κυβέρνηση έχει καταφέρει να υπάρχει ένα κοινό μέτωπο στα εθνικά ζητήματα.

Ο κ. Δένδιας ανέφερε πως στο Κίεβο έπεσαν επτά πύραυλοι κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, εκ των οποίων καταρρίφθηκαν οι τέσσερις. Όπως εξήγησε, έπεσαν στην πάνω πλευρά του ποταμού που διαρρέει την πόλη ενώ εκείνος και ο Ουκρανός ομόλογός του, Ντμίτρο Κουλέμπα, ήταν στην κάτω. «Μου υποσχέθηκαν από την Ουκρανία ότι θα μου στείλουν κομμάτι από τον πύραυλο, να τον έχουμε ενθύμιο στο υπουργείο», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Δένδιας.

Επιπλέον, αποκάλυψε πως επρόκειτο να βρεθούν την ίδια και την επόμενη ημέρα στο Κίεβο υπουργοί και διπλωμάτες από την Πολωνία και τη Γερμανία, όμως, ανέβαλαν τις επισκέψεις τους για λόγους ασφαλείας. «Εμείς θεωρήσαμε διαφορετικά», εξήγησε. Στη συνέχεια, ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στην αισιοδοξία που έχουν οι Ουκρανοί για την έκβαση του πολέμου, σε σχέση με ό,τι συνέβαινε στην έναρξή του τον Φεβρουάριο, ενώ εξήγησε και τους συμβολισμούς του ταξιδιού του στο Κίεβο.

«Είχε μεγάλη σημασία να αναδείξουμε τις ομοιότητες των προκλήσεων. Αντιμετωπίζουμε πρωτοφανή πρόκληση για τον τελευταίο μισό αιώνα», είπε χαρακτηριστικά αναφερόμενος σε όσα είπε για την Τουρκία κατά την παραμονή του στην Ουκρανία.

«Δεν έχω ακούσει κάτι πιο γελοίο από το ότι η Ελλάδα είναι αυτή που προκαλεί και απειλεί την Τουρκία. Εμείς δεν κάνουμε τίποτε άλλο από το να επαναλαμβάνουμε τις προκλήσεις και τις ύβρεις των Τούρκων σε βάρος μας. Δεν υπάρχει ούτε ένας Έλληνας υπουργός ή αξιωματούχος που να έχει εκτοξεύσει απειλές και ύβρεις σε βάρος της Τουρκίας», είπε χαρακτηριστικά.

Σχολιάζοντας το Τουρκολυβικό μνημόνιο, ο κ. Δένδιας υποστήριξε πως η Άγκυρα με την προσπάθεια επιβολής αυτής της συμφωνίας «ανατρέχει σε μια νοοτροπία «Σουλεϊμάν ο Μεγαλοπρεπής»». «Η Τουρκία δεν μπορεί να φτιάξει δικούς της κανόνες για τη δημιουργία ζωνών στη θάλασσα», είπε μεταξύ άλλων.

Τέλος, αναφορικά με τον καθορισμό ζωνών με την Ιταλία και την Αλβανία υποστήριξε πως τα θέματα έχουν παρουσιάσει πρόοδο και βρίσκονται σε πολύ καλύτερο σημείο από ότι ήταν πριν από ένα τρίμηνο.

Πηγή...

...
Νεότερη Παλαιότερη