Μαρία Σαλμά: «Η συνεργασία μπορεί να δώσει λύσεις» - Σύσκεψη στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας για την απασχόληση σε εργασίες γης

Με τη συμμετοχή φορέων που δραστηριοποιούνται στον αγροτικό τομέα πραγματοποιήθηκε σήμερα Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2022 στο Διοικητήριο της Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας στο Μεσολόγγι, η προγραμματισμένη σύσκεψη που συγκάλεσε η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για την καταγραφή αναγκών και ειδικοτήτων σχετικά με τις θέσεις εργασίας που θα καλυφθούν από πολίτες τρίτων χωρών με τη διαδικασία της μετάκλησης.

Η Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ενότητας Μαρία Σαλμά, στην τοποθέτησή της αναφέρθηκε στα ζητήματα που αντιμετωπίζει και η Αιτωλοακαρνανία σχετικά με την έλλειψη απασχολούμενων στην καλλιέργεια ή συγκομιδή των αγροτικών προϊόντων, προσθέτοντας πως «Η Αιτωλοακαρνανία στηρίζει το μεγαλύτερο τμήμα της οικονομίας της στον αγροτικό τομέα, ο οποίος παρουσιάζει αυξημένες ανάγκες ανθρώπινου δυναμικού απασχολούμενου σε εργασίες γης. Πιστεύουμε πως η συνεργασία τόσο με τους παραγωγικούς φορείς όσο και με τα αρμόδια Υπουργεία, θα μπορέσει να δώσει λύσεις και να καλύψει τις τοπικές ανάγκες».

Στην σύσκεψη συμμετείχαν επίσης ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας Θεόδωρος Βασιλόπουλος, ο Εντεταλμένος Σύμβουλος και Βοηθός Περιφερειάρχη με αρμοδιότητες Προγραμματισμού, Μελετών και Αναπτυξιακών Προγραμμάτων Αγροδιατροφής Παναγιώτης Σακελλαρόπουλος, ο Εντεταλμένος Σύμβουλος και Βοηθός Περιφερειάρχη για θέματα Εγγείων Βελτιώσεων Γιώργος Κοντογιάννης, καθώς και εκπρόσωποι υπηρεσιών.

Σημειώνεται πως η καταγραφή αναγκών γίνεται βάσει νόμου, καθώς με Κ.Υ.Α που εκδίδεται το τελευταίο τρίμηνο καθορίζεται ο ανώτατος αριθμός θέσεων για εξαρτημένη εργασία (άρθρο 12 του Ν.4251/14), για εποχική απασχόληση (άρθρο 13 του Ν. 4251/14), απασχόληση αλιεργάτη (άρθρο 14 του Ν. 4251/2014) η απασχόληση υψηλής ειδίκευσης (άρθρα 109-27 του Ν. 4251/2014), που χορηγούνται σε πολίτες τρίτων χωρών ανά περιφέρεια και ειδικότητα απασχόλησης. Με την ίδια απόφαση μπορεί να προβλέπεται προσαύξηση του ανώτατου αριθμού θέσεων έως δέκα τοις εκατό (10%),ώστε να καλύπτονται απρόβλεπτες και έκτακτες ανάγκες.

Νεότερη Παλαιότερη