Καναδάς: Καταγράφηκε για πρώτη φορά μαύρος λύγκας – Δείτε βίντεο

Οι δυνατότητες μελέτης της άγριας ζωής στο φυσικό της περιβάλλον από τους επιστήμονες είναι περιορισμένες. Η καταγραφή του μαύρου λύγκα σε βίντεο έδωσε τη δυνατότητα στους ερευνητές να μελετήσουν το σπάνιο άγριο ζώο.

Τον Αύγουστο του 2020, κοντά στην πόλη Whitehorse του Καναδά, ο Thomas Jung είδε κάτι που ελάχιστοι άνθρωποι είχαν την ευκαιρία να δουν. Έναν μαύρο λύγκα, τον οποίο για καλή τύχη των επιστημόνων μπόρεσε να το καταγράψει με το κινητό του τηλέφωνο, δίνοντας τη δυνατότητα στους ερευνητές να μελετήσουν το σπάνιο άγριο ζώο.

Οι δυνατότητες μελέτης της άγριας ζωής στο φυσικό της περιβάλλον από τους επιστήμονες είναι περιορισμένες. Το αξιοσημείωτο όμως στην συγκεκριμένη περίπτωση ήταν η γούνα του ζώου.

Ο μαύρος λύγκας (Lynx canadensis) προκάλεσε το ενδιαφέρον των επιστημόνων επειδή το χρώμα του είναι ένα μειονέκτημα στο κυνήγι, αφού δεν μπορεί να κρυφτεί εύκολα στο περιβάλλον του. Η γούνα των άγριων αυτών ζώων είναι συνήθως ασημί-γκρι το χειμώνα και αποκτά ένα πιο σκούρο κόκκινο-καφέ χρώμα το καλοκαίρι. Η εμφάνιση όμως ενός εντελώς μαύρου λύγκα δεν έχει καταγραφεί ξανά.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, υπάρχει ένας ελάχιστος αριθμός αρχείων για πολυμορφισμό του χρώματος της γούνας στο γένος Lynx. Η σημασία της προσαρμογής του μελανισμού στον λύγκα είναι άγνωστη, αλλά η απώλεια του καμουφλάζ όταν κυνηγάει το χειμώνα είναι μάλλον δυσπροσαρμοστική.

Ειδική μελέτη για τη γούνα του λύγκα, με αφρομή την παρατήρηση του συγκεκριμένου στον Καναδάς, δημοσιεύθηκε στο Mammalia.

Ο Jung, ο οποίος τράβηξε το βίντεο, είδε το ζώο από απόσταση 50 μέτρων, ενώ ο λύγκας δε φάνηκε να ενοχλείται ιδιαίτερα από την παρουσία ανθρώπων και τα γαυγίσματα των σκύλων.

Πηγή...

...
Νεότερη Παλαιότερη