Τουρκία: Χωρίς «φρένο» ο πληθωρισμός έφτασε το 83,45% τον Σεπτέμβριο

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι πολίτες στην Τουρκία πιστεύουν ότι ο πληθωρισμός είναι πολύ υψηλότερος από τα επίσημα στοιχεία

Η Συνομοσπονδία Συνδικάτων Δημοσίων Υπαλλήλων (KAMU-AR) δημοσίευσε έκθεση με βάση τις τιμές σε σουπερμάρκετ και λαϊκές αγορές στην Άγκυρας και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «το επίπεδο πληθωρισμού για βασικά καταναλωτικά αγαθά έχει φτάσει το 177,5 % σε σύγκριση με τον Οκτώβριο του περασμένου έτους».

Εν τω μεταξύ, οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν συνολικά κατά 110,6% κατά τους πρώτους εννέα μήνες του 2022, με τις τιμές των φρούτων και των λαχανικών να αυξάνονται κατά 205,2 και 256,9% αντίστοιχα. Σε σύγκριση με τον Οκτώβριο του 2021, οι τιμές των φρούτων έχουν αυξηθεί κατά 229,9%, ενώ οι τιμές των γαλακτοκομικών προϊόντων και των αυγών έχουν αυξηθεί κατά 150,2% από περσινό Οκτώβριο.

Ο μηνιαίος πληθωρισμός για τα βασικά τρόφιμα ήταν 6,3 τοις εκατό τον Οκτώβριο του 2022. Η έκθεση ανέφερε ότι οι αυξήσεις στο κόστος των αγροτικών προϊόντων θα διατηρήσουν τον ετήσιο πληθωρισμό στις τιμές των τροφίμων σε τριψήφιους ρυθμούς τους επόμενους μήνες. Το κρατικό Τουρκικό Στατιστικό Ινστιτούτο (TÜİK) ανακοίνωσε ετήσιο ποσοστό πληθωρισμού 83,45% τον Σεπτέμβριο, το υψηλότερο από το 1998, ενώ η ανεξάρτητη ομάδα εκτίμησης του πληθωρισμού ENAG ανέφερε ότι το πραγματικό ποσοστό ανέρχεται στο 186,27%.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι Τούρκοι πολίτες πιστεύουν ότι ο πληθωρισμός είναι πολύ υψηλότερος από τα επίσημα στοιχεία. Μεγάλο ποσοστό δε των πολιτών, κάνουν μεγάλο αγώνα να τα βγάλουν πέρα ​​εν μέσω τεράστιων αυξήσεων στο κόστος ζωής όπου περιλαμβάνονται και ανεξέλεγκτες αυξήσεις στα ενοίκια.

Πηγή...

...
Νεότερη Παλαιότερη