Επιταγή ακρίβειας: Συν και πλην για τα 250 ευρώ στους δικαιούχους

Ο φοροτεχνικός, Γιάννης Χριστόπουλος, αναλύει στο Newsbomb.gr την επιταγή ακρίβειας και τους δικαιούχους – Τι λέει για την αύξηση του εισοδήματος αλλά και τον «κόφτη» στα ποσά που λαμβάνουν ετησίως τα ζευγάρια. 

Για την επιταγή ακρίβειας που θα δοθεί πριν τα Χριστούγεννα σε 2,3 εκατομμύρια δικαιούχους μίλησε στο Newsbomb.gr ο φοροτεχνικός, Ιωάννης Χριστόπουλος. Όπως ανέφερε ο κ. Χριστόπουλος αυτή τη φορά σε αντίθεση με την προηγούμενη φορά που δόθηκε η επιταγή ακρίβειας, αυξήθηκε τόσο ο αριθμός το δικαιούχων όσο και το ποσό (δόθηκαν 200 ευρώ ενώ τώρα θα δοθούν 250 ευρώ).

Χριστόπουλος: Τα συν και τα πλην για την επιταγή ακρίβειας

Χαρακτηριστικά ο φοροτεχνικός τόνισε ακόμη ότι είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι αυξήθηκε και το ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημα για τους δικαιούχους. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι για να λάβει κάποιος επιταγή ακρίβειας 250 ευρώ, θα πρέπει να έχει ετήσιο εισόδημα που δεν θα ξεπερνά τις 9.600 ευρώ (από 7.200 ευρώ προηγουμένως). «Καταλαβαίνετε ότι με την πλειοψηφία των συνταξιούχων να λαμβάνει σύνταξη περίπου 600 με 650 ευρώ, η αύξηση του εισοδήματος είναι θετικό βήμα. Κι αυτό γιατί φορολογητέο εισόδημα 9.600 ευρώ για έναν συνταξιούχο, σημαίνει 800 ευρώ το μήνα σύνταξη», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Χριστόπουλος.

Βέβαια, ο ίδιος σημείωσε ότι μπορεί το ετήσιο φορολογητέο εισόδημα να είναι 9.600 ευρώ, όμως για ένα ζευγάρι υπάρχει «κόφτης», αφού για να λάβουν και οι δύο την επιταγή ακρίβειας, το εισόδημά τους δεν θα πρέπει να ξεπερνά τις 16.800 ευρώ (από 14.400 ευρώ προηγουμένως). «Μπορεί να έχουν αυξηθεί τα εισοδηματικά κριτήρια μεμονωμένα, όμως στην περίπτωση των οικογενειών δημιουργείται ένα ζήτημα. Κι αυτό γιατί δεν προστίθενται τα εισοδήματα για να λάβουν και οι δύο το επίδομα ακρίβειας. Δηλαδή, δεν είναι το ποσό για το ζευγάρι στα 19.200 αλλά στα 16.800, που σημαίνει ότι κάποιες οικογένειες χάνουν την επιταγή ακρίβειας των 250 ευρώ».

Επιταγή ακρίβειας: Οι διαφορές από την προηγούμενη καταβολή στους δικαιούχους

Οι διαφορές σε σχέση με την προηγούμενη πληρωμή της επιταγής ακρίβειας στους δικαιούχους (είχαν πιστωθεί 200 ευρώ τον Απρίλιο 2022) είναι πως το ποσό αυξήθηκε στα 250 ευρώ από 200 ευρώ και διευρύνθηκαν τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

Η επιταγή ακρίβειας, που θα πληρωθεί μετά τις 15 Δεκεμβθα δοθεί σε 2.300.000 δικαιούχους, με εισοδηματικά κριτήρια και πρόκειται για τις εξής κατηγορίες:

  • στους ευάλωτους συνταξιούχους
  • στους δικαιούχους αναπηρικού επιδόματος
  • στους ανασφάλιστους υπερήλικες
  • στους δικαιούχους Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος
  • στους μακροχρόνια ανέργους και
  • στους δικαιούχους Επιδόματος Παιδιού έως τις 31 Δεκεμβρίου 2022

Η καταβολή για τους χαμηλοσυνταξιούχους, τους ανασφάλιστους υπερήλικες του ΟΠΕΚΑ, τα άτομα με αναπηρία και τους μακροχρόνια ανέργους, θα γίνει αυτόματα χωρίς οι δικαιούχοι να πρέπει να κάνουν αίτηση.

Οι όροι για την επιταγή ακρίβειας

Το ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημα για το φορολογικό έτος 2022 δεν υπερβαίνει τις 9.600 ευρώ (από 7.200 προηγουμένως), που σημαίνει ότι το ατομικό εισόδημα δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 800 ευρώ το μήνα.

Το ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο εισόδημά τους (το άθροισμα των φορολογητέων εισοδημάτων του υπόχρεου και του/της συζύγου/μέρους συμφώνου συμβίωσης) δεν υπερβαίνει τις 16.800 ευρώ (από 14.400 προηγουμένως), που πρακτικά σημαίνει ότι για ζευγάρι το μηνιαίο εισόδημα δεν μπορεί να ξεπερνά τα 1.400 ευρώ. Και σε αυτή την περίπτωση, σύμφωνα με τον φοροτεχνικό, Γιάννη Χριστόπουλο, τα εισοδήματα είναι χαμηλότερα για τα ζευγάρια. «Σκεφτείτε ότι αν λαμβάνουν και οι δύο 800 ευρώ μισθό, δεν δικαιούνται την επιταγή ακρίβειας», σημειώνει ο φοροτεχνικός.

Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού που προκύπτει από την πράξη διοικητικού προσδιορισμού ΕΝΦΙΑ έτους 2022 (φορολογικού έτους 2021), δεν υπερβαίνει το ποσό των 300.000 ευρώ (από 200.000 προηγουμένως).
Είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας και έχουν κάνει δήλωση φορολογίας εισοδήματος για το φορολογικό έτος 2021.

Το ύψος της ενίσχυσης ανά δικαιούχο είναι 250 ευρώ, ανεξαρτήτως του αριθμού εξαρτώμενων μελών αυτού. Σε περίπτωση που και οι δυο σύζυγοι είναι δικαιούχοι της ενίσχυσης, τότε η ενίσχυση καταβάλλεται και στους δυο. Εάν ο δικαιούχος λαμβάνει σύνταξη και από τον e-ΕΦΚΑ και το ΓΛΚ, η ενίσχυση καταβάλλεται από τον e-ΕΦΚΑ.
Όσον αφορά στη χορήγηση έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης προς τους περίπου 174.000 δικαιούχους αναπηρικού επιδόματος του ΟΠΕΚΑ, προβλέπεται ότι για τον Δεκέμβριο οι προνοιακές παροχές σε χρήμα προσαυξάνονται κατά 250 ευρώ.

Προβλέπεται επίσης ότι η μηνιαία σύνταξη ανασφάλιστων υπερηλίκων και το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης ανασφάλιστων υπερήλικων χορηγούνται προσαυξημένα κατά 250 ευρώ στους περίπου 36.000 δικαιούχους. Διευκρινίζεται ότι αν ένας χαμηλοσυνταξιούχος του ΕΦΚΑ είναι ταυτόχρονα δικαιούχος αναπηρικού ή άλλου επιδόματος του ΟΠΕΚΑ θα λάβει μόνο την ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων.
Με στόχο τη στήριξη των ωφελούμενων του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, δηλαδή των νοικοκυριών που διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας, τον Δεκέμβριο θα χορηγηθεί διπλή δόση στους περίπου 225.000 δικαιούχους του.

Ποιοι θα πάρουν «διπλό» το επίδομα ακρίβειας

Κερδισμένα είναι τα ζευγάρια ηλικιωμένων (δύο συνταξιούχοι) που έχουν χαμηλές συντάξεις, καθώς θα εισπράξουν διπλό επίδομα ακρίβειας, δηλαδή και ο σύζυγος και η σύζυγος. Συγκεκριμένα, όσοι συνταξιούχοι έχουν μηνιαίο οικογενειακό εισόδημα, έως 1.400 ευρώ (και οι δύο σύζυγοι) και η ακίνητη περιουσία τους δεν ξεπερνά τα 300.000 ευρώ, θα λάβουν και οι δύο τα 250 ευρώ.

Πηγή...

...
Νεότερη Παλαιότερη