Παρίσι: O «Γάλλος Spiderman» έκλεισε τα 60 και σκαρφάλωσε σε ουρανοξύστη 48 ορόφων

Γαλλία: Ο Αλέν Ρομπέρ γιόρτασε τα 60α του γενέθλια με τον δικό του τρόπο, αποφασίζοντας να σκαρφαλώσει τον Tour Total, ύψους 187 μέτρων

Ο μοναχικός ορειβάτης που είναι παγκοσμίως γνωστός ως

«Γάλλος Spiderman» ανέβηκε σε έναν ουρανοξύστη 48 ορόφων στο Παρίσι, εκπληρώνοντας έναν στόχο που είχε θέσει για τον εαυτό του μόλις θα έφτανε τα 60 του.

Ο Aλέν Ρομπέρ έχει σκαρφαλώσει σε πολλά από τα ψηλότερα κτήρια του κόσμου, συχνά χωρίς άδεια. Ντυμένος στα κόκκινα το Σάββατο σήκωσε τα χέρια του ψηλά καθώς έφτασε στην κορυφή του κτιρίου Tour Total ύψους 187 μέτρων, το οποίο δεσπόζει πάνω από την επιχειρηματική περιοχή La Defense της γαλλικής πρωτεύουσας.

«Θέλω να στείλω στους ανθρώπους το μήνυμα ότι το να είσαι 60 δε σημαίνει τίποτα. Μπορείς ακόμα να κάνεις αθλητισμό, να είσαι δραστήριος, να κάνεις υπέροχα πράγματα», είπε ο Ρομπέρ που είχε γενέθλια τον περασμένο μήνα.

«Υποσχέθηκα στον εαυτό μου πριν από αρκετά χρόνια ότι όταν έφτανα τα 60, θα ανέβαινα ξανά σε αυτόν τον πύργο γιατί τα 60 συμβολίζουν την ηλικία συνταξιοδότησης στη Γαλλία και σκέφτηκα ότι θα ήταν μια ωραία πινελιά».

Ο Ρομπέρ, ο οποίος ήθελε επίσης να χρησιμοποιήσει την ανάβαση για να αυξήσει την ευαισθητοποίηση σχετικά με το κλίμα, είχε ήδη ανέβει στον πύργο Tour Total σε πολλές περιπτώσεις. Άρχισε την αναρρίχηση το 1975 στους γκρεμούς κοντά στην πατρίδα του, τη Βαλάνς, στη νότια Γαλλία. Ασχολήθηκε με την σόλο αναρρίχηση το 1977 και γρήγορα έγινε κορυφαίος ορειβάτης.

Από τότε, έχει σκαρφαλώσει σε περισσότερες από 150 πανύψηλες κατασκευές σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένου του Burj Khalifa του Ντουμπάι – του ψηλότερου κτιρίου στον κόσμο – του Πύργου του Άιφελ και της γέφυρας Golden Gate του Σαν Φρανσίσκο.

Έχει συλληφθεί πολλές φορές. Σκαρφαλώνει χωρίς ιμάντες, χρησιμοποιώντας μόνο τα γυμνά του χέρια, ένα ζευγάρι παπούτσια αναρρίχησης και μια τσάντα με κιμωλία σε σκόνη για να σκουπίζει τον ιδρώτα. Τον Οκτώβριο του 2018, συνελήφθη αφού σκαρφάλωσε στον πύργο Salesforce του Λονδίνου μήκους 202 μέτρων, πρώην Heron Tower– χωρίς σχοινί ή άλλο εξοπλισμό ασφαλείας.

Τον Σεπτέμβριο του 2019, ο Ρομπέρ συνελήφθη από τη γερμανική αστυνομία αφού σκαρφάλωσε σε ένα πολυώροφο κτίριο στη Φρανκφούρτη. Ο Γάλλος Spiderman, 57 ετών τότε, χρειάστηκε 20 λεπτά για να ανέβει στο κτίριο Skyper μήκους 153 μέτρων στην καρδιά της οικονομικής πρωτεύουσας της Γερμανίας.

Ο Ρομπέρ συγκαταλέγεται στους μεγαλύτερους ορειβάτες στην ιστορία.«Στο παιχνίδι μου», είπε ο Ρόμπερτ τον Απρίλιο, «υπάρχει ζωή από τη μια πλευρά, θάνατος από την άλλη». Η επιλογή είναι απλή: Είτε φοβάσαι, είτε συγκεντρώνεσαι» «Πριν από κάθε ανάβαση, φοβάμαι», παραδέχεται. Αλλά μόλις τα δάχτυλά του αγγίξουν το πρώτο κράτημα, ο φόβος εξατμίζεται. «Γίνομαι διαφορετικός [και] μπαίνω σε έναν άλλο κόσμο».

Πηγή

Νεότερη Παλαιότερη