Φοιτητική στέγη: Στη συγκατοίκηση οδηγούν τα υψηλά ενοίκια

Δεδομένη είναι πλέον η επιστροφή της συγκατοίκησης ως μία από τις βασικές τάσεις στην αγορά της φοιτητικής στέγης τη εφετινή χρονιά. 

Αιτία είναι το γεγονός ότι δεν υπάρχουν πολλά

διαθέσιμα και ποιοτικά ακίνητα προς ενοικίαση, ενώ η κατάσταση είναι σαφώς δυσκολότερη στα διαμερίσματα μικρής επιφανείας, τα οποία γίνονται ανάρπαστα λόγω του σχετικά χαμηλότερου συνολικού τους κόστους, συγκριτικά με μεγαλύτερα ακίνητα.

Ωστόσο, ανάλογα με την περιοχή και το κατά πόσο είναι εφικτή η λύση της συγκατοίκησης, είναι πιθανώς πιο συμφέρον για τους φοιτητές να αναζητήσουν ένα μεγαλύτερης επιφάνειας διαμέρισμα, δύο υπνοδωματίων, καθώς το μέσο κόστος ανά τ.μ. είναι σαφώς πιο λογικό σε σχέση με το αντίστοιχο μιας κατοικίας των 40-45 τ.μ.

Για παράδειγμα, σε πολλές περιοχές του κέντρου της Αθήνας το μέσο ζητούμενο ενοίκιο προσεγγίζει ή και ξεπερνάει τα 9 ευρώ/τ.μ. Μάλιστα, στην περίπτωση μικρών διαμερισμάτων, που είναι και πιο δυσεύρετα, δεν αποκλείεται η ζητούμενη τιμή να ξεπερνάει τα 11 ευρώ/τ.μ.

Την ίδια στιγμή, ένα μεγαλύτερης επιφανείας ακίνητο μπορεί να διαθέτει ζητούμενη τιμή της τάξεως των 8 ευρώ/τ.μ. Το τελικό μηνιαίο τίμημα είναι παρόμοιο, αλλά κερδίζει κανείς σε επιφάνειες και μπορεί ευκολότερα να συγκατοικήσει με κάποιον φίλο του συμφοιτητή, επιμερίζοντας το κόστος και τα σχετικά έξοδα.

Σε κάθε περίπτωση, οι υψηλές τιμές ενοικίασης είναι ένας παράγοντας που θα πρέπει να υπολογίσουν οι ενδιαφερόμενοι φοιτητές. Στην αγορά προσφέρονται πλέον και ακίνητα, που στο παρελθόν είχαν ανακατασκευαστεί, εξοπλιστεί και επιπλωθεί, με στόχο την αξιοποίηση μέσω βραχυχρόνιων μισθώσεων. Ωστόσο, επειδή βρίσκονται σε περιοχές όχι πολύ μεγάλης ζήτησης από ξένους επισκέπτες, οι ιδιοκτήτες τους έχουν επιλέξει να τα αξιοποιήσουν με ένα παρόμοιο μοντέλο, αλλά εστιάζοντας πλέον σε φοιτητές.

Έτσι, υπάρχουν αγγελίες που αφορούν πλήρως εξοπλισμένα ακίνητα, με την τιμή της αγγελίας να ενσωματώνει όλες τις συναφείς δαπάνες, όπως ΔΕΚΟ (με πολιτική ορθής χρήσης), κοινόχρηστα κτλ. Ουσιαστικά, οι κάτοχοι των ακινήτων αυτών επιχειρούν να τα εκμισθώσουν με μια αντίστοιχη προσέγγιση με τη βραχυχρόνια μίσθωση, ίσως επειδή προσδοκούν ότι τα επόμενα χρόνια θα μπορέσουν να επιστρέψουν στη συγκεκριμένη αγορά.


Πηγή

Νεότερη Παλαιότερη