Μπόνους έως 2.000 ευρώ σε όποιον βρίσκει «μαϊμού» αποδείξεις

Μέχρι το τέλος της εβδομάδα η ΑΑΔΕ θα ενεργοποιήσει τη νέα ψηφιακή εφαρμογή «Appodixi», η οποία θα προβλέπει και «δώρο» για όσους πολίτες

εντοπίσουν παραβάτη.

Η ΑΑΔΕ αναμένεται να ενεργοποιήσει τη νέα ψηφιακή εφαρμογή «Appodixi» μέσω της οποίας ο πολίτης θα μπορεί με το κινητό του να ελέγξει τη γνησιότητα της απόδειξη λιανικής που λαμβάνει.

Η διαδικασία αυτή μάλιστα έχει και μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα πτυχή για τους πολίτες καθώς ΑΑΔΕ και υπουργείο Οικονομικών δίνουν σημαντικό κίνητρο για να καταγγελθούν οι παραβάτες. Πρόκειται για χρηματικό «έπαθλο» σε όσους εντοπίσουν και γνωστοποιήσουν αποδείξεις – «μαϊμού», το οποίο θα καταβάλλεται με τη βεβαίωση του προστίμου στον παραβάτη.

Τότε ο πολίτης που τον κατήγγειλε θα λαμβάνει ποσό που μπορεί να φτάνει μέχρι και 10 φορές την αξία της απόδειξης, με «ταβάνι» τα 1.500 με 2.000 ευρώ.

Πώς θα λειτουργεί

Η εφαρμογή της ΑΑΔΕ για τα κινητά θα δίνει τη δυνατότησε στους πολίτες να ελέγξουν τα στοιχεία και την εγκυρότητα της απόδειξης, σκανάροντας με το κινητό το QR code.

Τα δεδομένα θα αποστέλλονται αυτομάτως στο σύστημα με τον καταναλωτή να ενημερώνεται άμεσα για το αποτέλεσμα του ελέγχου.

Το ύψος του «μποναμά» που θα φτάσει στον καταναλωτή, θα καθοριστεί με διάταξη που θα κατατεθεί τις επόμενες ημέρες. Η νέα αυτή εφαρμογή αναμένεται να συμβάλλει στην ενίσχυση της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, προστατεύοντας παράλληλα τα δικαιώματα των καταναλωτών.

Πώς θα διανεμηθεί η εφαρμογή

Η εφαρμογή θα διανεμηθεί από τα Ηλεκτρονικά Καταστήματα Google Play (Android) και App Store (iOS) και τα λειτουργικά χαρακτηριστικά της εφαρμογής θα είναι:

  • Μηχανισμός σάρωσης του QR code των αποδείξεων λιανικής πώλησης.
  • Αυτόματη αποστολή ερωτήματος στη σχετική βάση δεδομένων των Φ.Η.Μ.
  • Προβολή του αποτελέσματος με εύληπτο και απλό τρόπο.
  • Δυνατότητα φωτογράφισης της χάρτινης απόδειξης σε συνέχεια αποτελέσματος με ενδείξεις παράβασης.
  • Αποστολή της απόδειξης (βασικά στοιχεία, φωτογραφία, αποτέλεσμα ελέγχου στην βάση δεδομένων) και προαιρετικά της γεωγραφικής θέσης του χρήστη (georeference) στο σύστημα λήψης και διαχείρισης πληροφοριών της Α.Α.Δ.Ε.
  • Επιλογή για υποβολή πληροφορίας, είτε κατόπιν ταυτοποίησης του χρήστη (με κωδικούς taxisnet), είτε ανώνυμα.

Σημειώνεται ότι με βάση το ισχύον νομοθετικό καθεστώς όταν διαπιστώνεται παραβίαση ή παραποίηση ή επέμβαση κατά οποιονδήποτε τρόπο στη λειτουργία των φορολογικών ηλεκτρονικών μηχανισμών (ΦΗΜ) καθώς και έκδοση στοιχείων λιανικής πώλησης από ΦΗΜ ο οποίος δεν λειτουργεί με εγκεκριμένες προδιαγραφές, αναστέλλεται η λειτουργία όλων των επαγγελματικών εγκαταστάσεων από 2 έως 12 μήνες ενώ παράλληλα επιβάλλεται πρόστιμο 100.000 ευρώ.

Αν ο υπαίτιος της παράβασης είναι ο κάτοχος-χρήστης του φορολογικού ηλεκτρονικού μηχανισμού, επιβάλλεται πρόστιμο 15% επί του τζίρου της επιχείρησης το οποίο δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 10.000 ευρώ για απλογραφικά και 30.000 ευρώ για διπλογραφικά.


Πηγή

Νεότερη Παλαιότερη