Εξαδάκτυλος: Η ευλογιά των πιθήκων δεν θα μας δημιουργήσει ποτέ το πρόβλημα της Covid

 

Η ευλογιά των πιθήκων δεν πρόκειται ποτέ να πάρει τις διαστάσεις της πανδημίας της Covid, είπε μιλώντας στην εκπομπή “ΕΡΤ Σαββατοκύριακο” ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου μετά και τον

εντοπισμό του δεύτερου κρούσματος στη χώρα μας. έναν 47χρονο που είχε ταξιδέψει πρόσφατα στην Ισπανία. Συνέστησε στοιχειώδη προφύλαξη και επισήμανε ότι οι άνω των 50 άνθρωποι αλλά και τα παιδιά που είναι εμβολιασμένοι για την ευλογιά των ανθρώπων θα πρέπει να ανησυχούν πολύ λίγο. “Καμπανάκι” όμως χτύπησε για την νέα έξαρση των κρουσμάτων Covid σε χώρες της Ευρώπης.

Με ανησυχεί πολύ περισσότερο η νέα έξαρση των κρουσμάτων κορονοϊού στην Πορτογαλία, που είχε πολύ καλή εικόνα με την Covid και αυτή τη στιγμή έχει 50-60 νεκρούς καθημερινά. Το ίδιο και στην Ιταλία” σημείωσε, που “προηγούνταν σε σχέση με την Ελλάδα στην εξέλιξη της πανδημίας”.

“Αυτό θα ήταν πιο χρήσιμο να αποτελέσει καμπανάκι διέγερσης” υπογράμμισε. Η ευλογιά των πιθήκων θα υπάρχει χωρίς ποτέ να μας δημιουργήσει το πρόβλημα της Covid.

Στην χώρα μας ελλοχεύει πάντοτε ο κίνδυνος της Covid ανέφερε. “Υπάρχουν και κρούσματα και διασωληνωμένοι και θάνατοι και δεν πρέπει να σταματήσουμε να παίρνουμε μέτρα προφύλαξης, όπως τις μάσκες σε συνθήκε συνωστισμού, εάν θέλουμε να είμαστε στο επίπεδο που είμαστε σήμερα”.

Πολύ χρήσιμο θεώρησε τις πρώτες ανακοινώσεις από την Moderna για επικαιροποιημένο εμβόλιο που στοχεύει πιο αποτελεσματικά στην Omicron

“Περιμένουμε και άλλες εταιρείες να ακολουθήσουν με επικαιροποιημένα εμβόλια σημείωσε έτσι ώστε όταν έρθει η ώρα του εμβολιασμού, να μπορούμε να καλυπτόμεθα από την τρέχουσα μορφή του ιού.

Εάν έχουμε επικαιροποιημένο εμβόλιο θα πρέπει αυτό να δοθεί από το Φθινόπωρο και όχι τα προηγούμενα αδιάθετα, ανέφερε, γιατί αυτό επηρεάζει και τη μετάδοση.

Σε πρώτη ανάγνωση τα περιστατικά αιφνίδιων θανάτων σε εφήβους είναι τυχαία σημείωσε αλλά είπε πως θεωρεί σημαντικό να γίνει μελέτη και να δοθούν απάντηση από τους παιδιάτρους, προς απάντηση και όσων αμφισβητούν τους επιστήμονες.

Πηγή: ΕΡΤ

Νεότερη Παλαιότερη