Προσωπικός γιατρός: Εντός της εβδομάδας αναμένονται οι υπουργικές αποφάσεις

 Πρόκειται για το νέο σύστημα ιατρικών επισκέψεων και παραπομπών που φέρνει το υπουργείο Υγείας, το οποίο κατά το χρονοδιάγραμμα θα τεθεί σε πλήρη εφαρμογή από τις αρχές της επόμενης χρονιάς.

Οι υπουργικές αποφάσεις  θα καθορίζουν όλες τις περαιτέρω λεπτομέρειες για τον τρόπο εγγραφής του πολίτη και τα οφέλη που θα έχουν εάν εγγραφούν οι πολίτες σε προσωπικό γιατρό.Παράλληλα , θα καθοριστούν οι  αμοιβές των γιατρών και το πλαφόν στον αριθμό των ασθενωνν που θα εξετάζουν και όλες οι  άλλες υποχρεώσεις τους. Στη συνέχεια, θα ακολουθήσει η υπογραφή των συμβάσεων με τους προσωπικούς γιατρούς.

Τι είναι ο προσωπικός γιατρός;

Στον προσωπικό γιατρό θα απευθύνεται ο πολίτηςόταν έχει κάποιο πρόβλημα υγείας. Αυτόν θα συμβουλεύεται. Από αυτόν θα παίρνει οδηγίες, κατεύθυνση, παραπεμπτικό για την επόμενη κίνηση στο Σύστημα Υγείας.

Από την πρόληψη, την ενημέρωση του ιατρικού του φακέλου, την επίσκεψη για εξέταση, τη συνταγογράφηση των αναγκαίων φαρμάκων, την παραπομπή για εξετάσεις για ειδικούς γιατρούς ή για νοσηλεία όταν υπάρχει ανάγκη.

Ο προσωπικός γιατρός παρέχει ολοκληρωμένη και συνεχή φροντίδα στο άτομο με σκοπό την πρόληψη των ασθενειών και την προαγωγή της υγείας.

Τι πρέπει να κάνει ο πολίτης για να έχει προσωπικό γιατρό;

Ο πολίτης επιλέγει ελεύθερα από τους γιατρούς που θα συμμετέχουν ως προσωπικοί ιατροί στην περιοχή που διαμένει. Μπορεί να είναι ιατροί Κέντρων Υγείας, των ΤΟΜΥ, συμβεβλημένοι ιατροί με τον ΕΟΠΥΥ ή και ιδιώτες ιατροί. Επίσης, αν βρίσκεται σε περιοχή όπου δεν υπάρχουν ιατροί, θα μπορεί να επιλέξει και ιατρό από άλλη περιοχή και να τον συμβουλεύεται με τα μέσα της σύγχρονης τεχνολογίας.

  • Οι υπηρεσίες του προσωπικού γιατρού θα παρέχονται δωρεάν για τους πολίτες που έχουν εγγραφεί στη λίστα του προσωπικού ιατρού που έχουν επιλέξει. Θα πραγματοποιούν επισκέψεις, θα συνταγογραφούν τα φάρμακα τους και θα παίρνουν κατευθύνσεις χωρίς να πληρώνουν.

Η αίτηση εγγραφής μπορεί να υποβληθεί μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής ή σε κάθε δημόσια δομή Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας ή απευθείας στον οικογενειακό γιατρό. Προσωπικοί γιατροί ορίζονται και γιατροί άλλων ειδικοτήτων για τον ενήλικο πληθυσμό, ιδίως όταν η ειδικότητα συνδέεται με παρακολούθηση πολιτών που πάσχουν από χρόνιες ασθένειες. Σε αυτήν την περίπτωση μπορεί οι προσωπικοί γιατροί να είναι και ιδιώτες ειδικοί γιατροί, πχ ένας καρδιοπαθής μπορεί να επιλέξει ως προσωπικό γιατρό τον καρδιολόγο του, ένας ασθενής με χρόνιο αναπνευστικό νόσημα τον πνευμονολόγο κ.λπ

  • Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, όταν πρόκειται για ειδικούς γιατρούς συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ η πρόσβαση θα είναι δωρεάν. Ποια κίνητρα θα δοθούν για την εγγραφή Στο νομοσχέδιο για την καθιέρωση του θεσμού του προσωπικού γιατρού αναφέρεται πως θα υπάρξουν κίνητρα για την ενθάρρυνση εγγραφής των πολιτών σε προσωπικό ιατρό και την τήρηση της διαδικασίας του συστήματος παραπομπών. Επίσης, καθιερώνεται σύστημα συνεπειών (“αντικινήτρων”) για τη μη εγγραφή των πολιτών σε προσωπικό ιατρό και τη μη τήρηση της διαδικασίας του συστήματος παραπομπών.

ΠΗΓΗ

tromaktiko.gr

Νεότερη Παλαιότερη
Bookmark and Share