Να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα εμπόρων και βιοτεχνών στην Αιτωλοακαρνανία

 ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ


Ερώτηση για τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι έμποροι και οι βιοτέχνες στην Αιτωλοακαρνανία κατέθεσαν οι βουλευτές του

ΚΚΕ Νίκος Παπαναστάσης και Νίκος Καραθανασόπουλος  προς τους υπουργούς Οικονομικών και Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Αναφέρουν:

«Οι επαγγελματίες, οι βιοτέχνες, οι έμποροι της πόλης του Αγρινίου και συνολικά του Νομού Αιτωλοακαρνανίας -όπως και οι συνάδελφοί τους στην υπόλοιπη Ελλάδα- αντιμετωπίζουν μια πάρα πολύ δύσκολη οικονομική κατάσταση, η οποία μεγαλώνει τις ανησυχίες για νέα κλεισίματα επιχειρήσεων στην πόλη, σε συνέχεια πολλών που ήδη έχουν πραγματοποιηθεί, ακόμα και στους πιο κεντρικούς δρόμους της πόλης. Τα αδιέξοδα, που με ακόμα μεγαλύτερη ένταση βιώνουν οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις το τελευταίο διάστημα, οφείλονται στην ακολουθούμενη πολιτική όλων των τελευταίων ετών που έχουν εκτινάξει τις τιμές στην Ενέργεια, με διπλάσιους ή και τριπλάσιους λογαριασμούς στο ηλεκτρικό ρεύμα, με τεράστια αύξηση στα μεταφορικά κόστη λόγω των ανατιμήσεων στα καύσιμα και έχουν πυροδοτήσει ανατιμήσεις σε πρώτες ύλες και τελικά στα περισσότερα προϊόντα. Εξαιτίας μάλιστα του πρόσφατου ιμπεριαλιστικού πολέμου διογκώνονται όλα αυτά τα φαινόμενα.

Η κατάσταση αυτή, που πλήττει τα εισοδήματα των επαγγελματιών και αυξάνει το κόστος λειτουργίας των επιχειρήσεών τους με αποτέλεσμα να μην μπορούν να καλύψουν ούτε τις ανάγκες των ίδιων και των οικογένειών τους, ήρθε σε συνέχεια της προηγούμενης κρίσης με την άδικη υπερφορολόγηση των μικροεπαγγελματιών, με χτύπημα των ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων τους, με διεύρυνση των ωραρίων εργασίας τους, την αύξηση των εργάσιμων Κυριακών. Η εγκληματική κυβερνητική διαχείριση της πανδημίας, εκτός από χιλιάδες νεκρούς, έχει προκαλέσει και νέα οξυμένα προβλήματα με τα τυφλά λοκ-ντάουν και τα περιοριστικά μέτρα να οδηγούν σε μείωση της κίνησης στην αγορά, στο να μην είναι δυνατόν να καλυφθούν οι εισοδηματικές απώλειες των επαγγελματιών -ειδικά σε λιανικό εμπόριο και εστίαση- ούτε στην τελευταία εορταστική και εκπτωτική περίοδο.

Τα προβλήματα αυτά αναδείχτηκαν και στις συναντήσεις του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπα με μαζικούς φορείς των επαγγελματιών της πόλης, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του.

Σε αυτές τις συναντήσεις οι εκπρόσωποι των εμπόρων και επαγγελματιών επισήμαναν ότι δεν έχουν λάβει καμία ουσιαστική βοήθεια κατά τα χρόνια της πανδημίας. Τα δε πρόσφατα μέτρα στήριξης -ελάχιστα κι αυτά- για τις τεράστιες αυξήσεις στην Ενέργεια και τα καύσιμα, που εξήγγειλε η κυβέρνηση, αποτελούν κοροϊδία αφού είναι η ίδια η πολιτική της απελευθέρωσης της Ενέργειας, της απολιγνιτοποίησης και των χαρατσιών, που υπηρέτησαν όλες οι κυβερνήσεις, η οποία οδηγεί σε εκτεταμένη ενεργειακή φτώχεια τα λαϊκά στρώματα και σε αναδουλειά και διαρκείς αυξήσεις του κόστους λειτουργίας.

Βαρύτερο τίμημα πληρώνουν οι πάνω από 10.000 αυτοαπασχολούμενοι και οι ιδιοκτήτες πολύ μικρών επιχειρήσεων σε επίπεδο νομού, που κυρίως απασχολούνται στους κλάδους του εμπορίου, της μεταποίησης, των κατασκευών, των επιστημονικών - τεχνικών επαγγελμάτων, της εστίασης και αλλού. Μάλιστα, είναι οι ίδιοι που φορτώθηκαν μεγάλο βάρος και από την προηγούμενη καπιταλιστική κρίση που άφησε πίσω, εκτός από χρέη σε όσους κατάφεραν να επιβιώσουν και δεκάδες λουκέτα σε εμπορικά καταστήματα, ακόμα και σε κεντρικούς δρόμους της πόλης του Αγρινίου. Όπως επίσης πραγματοποιήθηκαν και εκατοντάδες κλεισίματα μικροεπιχειρήσεων -εκτός του εμπορίου- στη μεταποίηση, στις κατασκευές και στα επιστημονικά - τεχνικά επαγγέλματα, όπως φαίνεται από τα στοιχεία του Μητρώου Επιχειρήσεων της ΕΛΣΤΑΤ (2011-2018). Είναι δε χαρακτηριστικά τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον κλάδο της εστίασης στο Νομό Αιτωλοακαρνανίας για το διάστημα 2019-2021, που δείχνουν ότι το 2020 οι επαγγελματίες του κλάδου έχασαν το 25% του κύκλου εργασιών, ενώ το 2021 έχασαν άλλο ένα 20% σε σύγκριση με το 2019, δηλαδή προ πανδημίας.

Οι φορείς των επαγγελματιών του Αγρινίου και άλλων περιοχών του νομού εκφράζουν την απόγνωσή τους και απαιτούν ουσιαστικά μέτρα στήριξης, όπως το εξέφρασαν και με τη συμμετοχή τους στην απεργιακή συγκέντρωση στις 6 Απρίλη.

Το ΚΚΕ στηρίζει τον αγώνα και τα αιτήματα των επαγγελματιών βιοτεχνών - εμπόρων, όπως:

- Την κατάργηση των ΦΠΑ και ΕΦΚ στα καύσιμα και συνολικά στην Ενέργεια.

  1. Το πλαφόν στην τιμή της κιλοβατώρας και του ρεύματος, την κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής, και των χρεώσεων για ΑΠΕ, την απαγόρευση των διακοπών.

  2. Τη διαγραφή των χρεών της επιστρεπτέας προκαταβολής, τόκων και προστίμων, του 30% των υπόλοιπων χρεών στην εφορία και τις τράπεζες.

  3. Την επιστροφή στο αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ, την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και του τέλους επιτηδεύματος, τη μείωση ΦΠΑ και την κατάργηση των έμμεσων φόρων στα είδη λαϊκής κατανάλωσης και τα καύσιμα, την επιδότηση στο ύψος των αυξήσεων στην Ενέργεια.

  4. Την κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης.

  5. Την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και τη γενναία μείωση των δημοτικών τελών.

  6. Την απαγόρευση των κατασχέσεων και των πλειστηριασμών για τις μικροεπιχειρήσεις και τα λαϊκά νοικοκυριά και

- την αναδρομική επιδότηση όλων των εισφορών ατομικής ασφάλισης για αυτοαπασχολούμενους με ετήσιο ατομικό εισόδημα κάτω από 12.000 ευρώ, για τους μήνες που ήταν σε ισχύ τα περιοριστικά μέτρα.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί πώς τοποθετείται η κυβέρνηση στα παραπάνω αιτήματα των επαγγελματιών βιοτεχνών - εμπόρων;».

902.gr

Νεότερη Παλαιότερη