ΓΕΦΥΡΑ – ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ: Φωταγώγηση αφιερωμένη στην Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για τον Αυτισμό


 Ανταποκρινόμενη σε αίτημα που έλαβε από τον κ. Κώστα Γιαννόπουλο, Πρόεδρο του οργανισμού «ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ» μέλους της Ένωσης Κοινωνικών Φορέων «ΠΥΛΩΝΕΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ – ΚΩΣΤΗΣ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ», η ΓΕΦΥΡΑ Α.Ε. αφιερώνει τη φωταγώγηση του Σαββατόβραδου (2/4 – 22:00-01:00) στην Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για τον Αυτισμό.

Σε επιστολή του προς την εταιρεία, το «Χαμόγελο» εκθέτει όλο το σκεπτικό του πλάνου δράσης που έχει δρομολογήσει για την ημέρα αυτή:

Η 2α Απριλίου είναι διεθνώς αναγνωρισμένη ημέρα ενημέρωσης για τον αυτισμό και «Το Χαμόγελο του Παιδιού» με αφορμή αυτό ενώνει τις δυνάμεις του με παιδιά και γονείς, με εκπαιδευτικούς και άλλους εμπλεκόμενους φορείς με στόχο να φωτίσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα παιδιά με αυτισμό. Μάλιστα η ενέργεια αυτή εντάσσεται στην καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης «Μίλα Τώρα» του Οργανισμού μας ενάντια στο φαινόμενο του Bullying.

Μέρος της ενέργειας είναι η πραγματοποίηση μίας συμβολικής ακτιβιστικής δράσης το Σάββατο 2/4 και την Κυριακή 3/4, η οποία θα περιλαμβάνει τρέξιμο, ποδηλασία και καγιάκ θαλάσσης.

Ως προς το πρόγραμμα που ακολουθεί, σημειώνεται ότι κάθε σταθμός έχει επιλεγεί συμβολίζοντας τη ζωή ενός παιδιού με αυτισμό.

  • Σάββατο 2/4/2022 - Σύνταγμα Αθήνα – Ισθμός Κορίνθου: Τρέξιμο 72 χιλιομέτρων
  • Σάββατο 2/4/2022 - Ισθμός Κορίνθου – Ρίο - Αντίρριο: Ποδηλασία 140 χιλιομέτρων
  • Κυριακή 3/4/2022 - Αντίρριο – Μεσολόγγι: Τρέξιμο 40 χιλιομέτρων
  • Κυριακή 3/4/2022 - Μεσολόγγι – Ιθάκη: κωπηλασία με καγιάκ, διάρκεια 10 ωρών

Πιο συγκεκριμένα:

  • Το Σύνταγμα στην Αθήνα συμβολίζει τα συνταγματικά δικαιώματα κάθε ατόμου με αυτισμό, τον πολιτισμό της κοινωνίας μας και την ουσιαστική υποστήριξη όλων σε κάτι που μας αφορά όλους και όχι κάποιους λίγους.
  • Ο Ισθμός της Κορίνθου συμβολίζει τις συνάψεις στον ανθρώπινο εγκέφαλο, που δίνουν τη δυνατότητα της γρήγορης και άμεσης πρόσβασης ανάμεσα στα διαφορετικά πεδία του για την συλλογή, επεξεργασία πληροφοριών και την εκτέλεση των τελικών αποφάσεων. Στον Αυτισμό κάποιες συνάψεις είναι απούσες ή δυσλειτουργούν με αποτέλεσμα να υπάρχει δυσκολία στην επεξεργασία και στην εκτελεστική ικανότητα. Κάτι λοιπόν που φαντάζει ως απλή σκέψη και εκτέλεση για κάποιους, για τα άτομα με Αυτισμό είναι πολύπλοκο γιατί αναγκάζονται να διανύσουν μεγάλη απόσταση. Έτσι ενώ ένα «Τυπικό» καράβι θα φτάσει από την Κόρινθο στην Ελευσίνα μέσω της διώρυγας του Ισθμού, ένα «Αυτιστικό» καράβι θα χρειαστεί να κάνει τον γύρο της Πελοποννήσου.
  • Η Γέφυρα Ρίου – Αντρρίου «Χαρίλαος Τρικούπης» συμβολίζει τη Γέφυρα εκπαίδευσης που κάνει τη ζωή όλων μας πιο Λειτουργική και Αξιοπρεπή. Η Γέφυρα Ρίου-Αντίρριου άλλαξε το τοπίο, αλλά -κυρίως- έκανε την μετακίνηση πιο εύκολη.
  • Το Μεσολόγγι συμβολίζει το πώς νιώθουν τα παιδιά με Αυτισμό, πολιορκημένα και φοβισμένα στο καταφύγιο του Αυτισμού τους. Αν λάβουμε υπόψη και την πολιορκία των αισθητηριακών ερεθισμάτων που τα εμποδίζει να εστιάσουν την προσοχή τους στο σημαντικό για να δομήσουν-οργανώσουν τη σκέψη και τα σχέδια δράσης τους, τότε υπάρχει σοβαρή πιθανότητα η προσπάθεια τους για να δηλώσουν-εκφράσουν την ανάγκη για ασφάλεια και υποστήριξη από τον Τυπικό μας κόσμο να είναι αναπόφευκτα οδυνηρή για όλους, όμοια με την αυτοθυσία των «Πολιορκημένων» στην «Έξοδο του Μεσολογγίου».
  • Η Ιθάκη συμβολίζει την Οδύσσεια που είναι αναπόφευκτη α) στο ταξίδι του κάθε ατόμου με Αυτισμό και της οικογένειας του, β) στο ταξίδι της αποδοχής και της ομαλής ένταξης και συνύπαρξης με τον «τυπικό» μας κόσμο. Όποιοι αποφασίσουν να συνταξιδέψουν, θα γίνουν πιο πλούσιοι σε γνώση που θα είναι το εφόδιο για  να κατανοήσουν τον κόσμο του Αυτισμού και τις δυσκολίες του ώστε να βρεθούν λύσεις για αυτές.

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω και με δεδομένη την άριστη συνεργασία μας και την πάντα θετική σας διάθεση, θα θέλαμε να ζητήσουμε η φωταγώγηση της Γέφυρας Ρίου Αντιρρίου το Σάββατο 2/4/2022, να αφιερωθεί στην τεράστια προσπάθεια που καταβάλλει κάθε παιδί με αυτισμό και οι οικείοι του, να έχει μία ζωή ισότιμη όλων με τις ίδιες ευκαιρίες και δυνατότητες.

Νεότερη Παλαιότερη