ΕΑΔ: Εκδήλωση βράβευσης των νικητών του Μαθητικού Διαγωνισμού «Ηγέτες Ακεραιότητας του Αύριο»


 Εθνική Αρχή Διαφάνειας: Εκδήλωση βράβευσης των νικητών του 1ου Πανελλήνιου Μαθητικού Διαγωνισμού «Ηγέτες Ακεραιότητας του Αύριο» - Παρασκευή 8 Απριλίου 2022

 Η Εθνική Αρχή Διαφάνειας σε ειδική εκδήλωση που θα πραγματοποιήσει αύριο Παρασκευή 8 Απριλίου στο κεντρικό κτήριό της (Λένορμαν 195 & Αμφιαράου, Σεπόλια), θα βραβεύσει τους νικητές του 1ου Πανελλήνιου Μαθητικού Διαγωνισμού με τίτλο: «Ηγέτες Ακεραιότητας του Αύριο».

Ο διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε, κατά το σχολικό έτος 2020 -2021, από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας & Θρησκευμάτων, το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής και το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα (UNODC). Στο πλαίσιο του διαγωνισμού, μαθητές από όλη την επικράτεια είχαν την ευκαιρία να εκφραστούν μέσα από δημιουργικούς τρόπους (π.χ. ζωγραφική, κολάζ, αφίσα, βίντεο, γραπτό κείμενο, ποίημα) και να αποτυπώσουν με πρωτότυπο τρόπο τις αξίες του σεβασμού, της δικαιοσύνης, της ακεραιότητας και της αλληλεγγύης. Συνολικά, συμμετείχαν 217 μαθητές και μαθήτριες από όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες με 157 έργα, ενώ εκπροσωπήθηκαν 37 σχολεία από όλη τη χώρα. Στόχος ήταν η σταδιακή εξοικείωση της μαθητικής κοινότητας με τις έννοιες της ηθικής, της διαφάνειας και της λογοδοσίας, καθώς και με τα οφέλη που προκύπτουν για το κοινωνικό σύνολο από την ενδυνάμωση των μηχανισμών πρόληψης και αποτροπής φαινομένων αδιαφάνειας, διαφθοράς και κακοδιοίκησης. Η συγκεκριμένη δράση αποτελεί μέρος σειράς εκπαιδευτικών πρωτοβουλιών που σταδιακά υλοποιεί η Εθνική Αρχή Διαφάνειας με στόχο την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των μαθητών, των αυριανών πολιτών, σε θέματα διαφάνειας, ακεραιότητας και λογοδοσίας.

Την εκδήλωση θα συντονίσει η δημοσιογράφος Ελένη Λαζάρου (ALPHA TV)

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνει:

  • Ευαισθητοποίηση των μαθητών σε έννοιες – αξίες: διαφάνειας, αλήθειας, εμπιστοσύνης, Δικαιοσύνης, Δημοκρατίας, αλληλεγγύης, ακεραιότητας, σεβασμού
  • Παρουσίαση video με τα έργα των μαθητών
  • Βράβευση των μαθητών

Όσα σχολεία δεν μπορέσουν να παραστούν δια ζώσης και ανήκουν σε αυτά μαθητές που θα βραβευτούν κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, θα έχουν τη δυνατότητα να συνδεθούν εξ αποστάσεως.

Έχουν προσκληθεί να παραστούν:

  • κα Ζέτα Μακρή, Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων
  • κ. Ιωάννης Αντωνίου, Πρόεδρος του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής
  • Βουλευτές - Τομεάρχες Παιδείας: κ. Νίκος Φίλης, ΣΥΡΙΖΑ και κα Χαρά Κεφαλίδου, ΚΙΝΑΛ
  • Εκπρόσωπος του Γραφείου των Ηνωμένων Εθνών για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα (UNODC)
  • κ. Αντώνης Παπαθεοδούλου, συγγραφέας παιδικών βιβλίων
  • Μαθητές, Γονείς & Κηδεμόνες

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης ο γνωστός αθλητής του basket Δημήτρης Διαμαντίδης θα βραβεύσει τα παιδιά και θα τους προσφέρει προσωποποιημένο (τυπωμένο το όνομα του κάθε παιδιού) Τ-Shirt υπογεγραμμένο από τον ίδιο, ανακηρύσσοντας την πρώτη «Εθνική Ομάδα Ακεραιότητας», ενώ παράλληλα θα μιλήσει στα παιδιά για τις αξίες της αθλητικής ακεραιότητας, του σεβασμού και της αλληλεγγύης.

Οι νικητές των σχολείων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης θα λάβουν εκπαιδευτικό υλικό που έχει δημιουργήσει ειδικά για τη συγκεκριμένη δράση η Εθνική Αρχή Διαφάνειας σε συνεργασία με το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα (UNODC), ενώ οι μαθητές των σχολείων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης θα ταξιδέψουν στη Βιέννη της Αυστρίας (όταν οι υγειονομικές συνθήκες το επιτρέψουν), προκειμένου να επισκεφθούν την έδρα του UNODC, όπου και θα παρουσιάσουν τα έργα τους.

Τέλος, το σύνολο των δημιουργιών των νικητών αποτελεί εικαστικό υλικό έκθεσης που φιλοξενείται στο κεντρικό κτήριο της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας και παρουσιάστηκε στο πλαίσιο του 1ου Φόρουμ Ακεραιότητας που διοργάνωσε η Αρχή τον Δεκέμβριο του 2021 με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Διαφθοράς.

Στην εκδήλωση θα τηρηθούν όλα τα προβλεπόμενα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Νεότερη Παλαιότερη