Ολοκλήρωση των Εορτών Εξόδου 2022

 vaion32

Με κάθε επισημότητα και αποδίδοντας τις πρέπουσες τιμές εορτάστηκε στην Ιερή Πόλη του Μεσολογγίου η 196η Επέτειο της Εξόδου της Ηρωικής Φρουράς των Ελευθέρων Πολιορκημένων. Οι φετινές Εορτές Εξόδου που ξεκίνησαν

στις 2 Απριλίου και κορυφώθηκαν αυτό το Σαββατοκύριακο στέφθηκαν με απόλυτη επιτυχία και μεγάλη προσέλευση.

vaion30

rogon3

c383

c382

c381

c380


Ευλαβικοί προσκυνητές απ’ όλη την Ελλάδα και όχι μόνο, πλήθος επισήμων κατέφθασαν στον Ιερότερο Τόπο του νεότερου ελληνισμού για να αποτίσουν φόρο τιμής στους Ελεύθερους Πολιορκημένους. Και ήταν μετά από δύο χρόνια πανδημίας ακόμη μεγαλύτερη η ανάγκη όλων να αντλήσουν κάτι από το μεγαλείο του τόπου που καθαγιάστηκε με αίμα ηρώων, να βιώσουν τις ένδοξες στιγμές του παρελθόντος οι οποίες έκαναν την πόλη να ονομάζεται Ιερή και τους κατοίκους της να έχουν μεγάλη ιστορική αποστολή.

Οι Εορτές κορυφώθηκαν με την πομπή του Σαββάτου και της Κυριακής και την Αναπαράσταση της Ανατίναξης που έγινε εν μέσω μιας μοναδικής ατμόσφαιρας, με ευλαβικότητα και μεγαλοπρέπεια. Ήταν ένα μνημόσυνο αντάξιο αυτών των Ηρώων.

Στις διήμερες εκδηλώσεις, 16 & 17 Απριλίου 2022 παραβρέθηκαν εκπρόσωποι της πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας με επικεφαλής τον Υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη, τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο, βουλευτές του Ν. Αιτωλοακαρνανίας, την Πρέσβειρα της Ιταλίας, ως τιμώμενη χώρα και Πρέσβεις άλλων κρατών, τον Περιφερειάρχη Νεκτάριο Φαρμάκη, αντιπροσωπεία από το Δήμο Καλαμάτας, ως τιμώμενος Δήμος και Δημάρχους από την Ελλάδα και την Κύπρο, αρχηγούς Σωμάτων και πολλούς άλλους.

Στην ομιλία του χτες το βράδυ ο Δήμαρχος Ι.Π. Μεσολογγίου Κώστας Λύρος υπογράμμισε την παρουσία σ’ αυτόν τον τόπο που έγινε σύμβολο ενός μοναδικού στην ιστορία της ανθρωπότητας αγώνα για ελευθερία και αξιοπρέπεια.

«Εκείνοι ήταν μια γενιά Ελλήνων που δεν έγιναν ραγιάδες κανενός. Με το αίμα τους έβαλαν τα θεμέλια για να γίνει η χώρα μας ελεύθερη, την ίδρυσαν. Δεν είδαν το θαύμα να συμβαίνει. Το πραγματοποίησαν», τόνισε ο Κώστας Λύρος για να επισημάνει μετά ότι η ετοιμότητα είναι το μεγάλο κατόρθωμα των πολιορκημένων του Μεσολογγίου.

«Άνθρωποι καταπονημένοι, πεινασμένοι, στριμωγμένοι σ’ ένα κομμάτι γης, που αποδέχονται την πρόκληση να αποδείξουν ότι, αν και είναι μικρός ο τόπος τους, οι ίδιοι είναι πολύ, απείρως μεγαλύτεροι. Αυτό μας προτρέπουν κι εμάς να κάνουμε: σε μια εποχή που οι εξωτερικές δυσκολίες συμπιέζουν τον άνθρωπο – να επεκτείνουμε εσωτερικά τα όριά μας.

Να φτάσουμε στην αυθυπέρβαση. Κι όποιος ξεπεράσει τον εαυτό του «Τον καμαρώνουν οι ουρανοί κι η γη χειροκροτάει» λέει ο στίχος.
Αν και είναι μικρός ο τόπος μας, το Μεσολόγγι πάντα θα είναι η πρωτεύουσα της Ανθρώπινης Αξιοπρέπειας. Η πρωτεύουσα του Ωραίου και του Μεγάλου Ανθρώπου. Και ως πρωτεύουσα της Ελληνικής ψυχής το Μεσολόγγι, δε μετριέται με γεωγραφικές εκτάσεις, ούτε με οικονομικές συντεταγμένες», τόνισε ο Δήμαρχος.
Στη συνέχεια δεν μπόρεσε να μην κάνει σύγκριση στο τότε με το σήμερα μιλώντας για ένα «συμβόλαιο» που καλείται να υπογράφει η Πολιτεία με τούτο τον τόπο. «Τον ιερό τόπο, την ιερή πόλη που δεν θα πρέπει μόνο να…. Είναι, αλλά και να φαίνεται! «Ευγνωμοσύνη που δεν εκφράζεται έμπρακτα, χάνει την αξία της.
Σε λίγο, σε 4 χρόνια από τώρα θα κληθούμε να εορτάσουμε τα 200 χρόνια από την Έξοδο .
1826 – 2026. Μπορεί η πανδημία να μην επέτρεψε την χώρα μας να αποδώσει τις τιμές που άρμοζαν για την μεγάλη αυτή επέτειο του 2021. Το 2026 όμως της δίνεται η ευκαιρία.

Το Μεσολόγγι έχει χρέος στο μεγάλο αυτό ραντεβού μνήμης να είναι έτοιμο και αντάξιο της ιστορίας του. Για μας η δουλειά ήδη άρχισε. Καλώ την πολιτεία τους θεσμούς , τους υπεύθυνους να ανταποκριθούν. Και δεν είναι μόνο για τους Μεσολογγίτες ο λόγος. Δεν είναι για κάποιους. Είναι για το σύμβολο .
Γιατί ο μεγάλος κίνδυνος είναι να αφήσουμε τα σύμβολα να ξεθωριάσουν», σημείωσε με νόημα ο Κώστας Λύρος.  Και δεν μπόρεσε να μην αναφέρει ότι όταν θα είμαστε πάλι εδώ, το 2026, τι θα έχουμε να πούμε σε αυτούς που προνόησαν πριν την έξοδο να πλυθούν, να ντυθούν με τα καλά τους, να κοινωνήσουν; Ότι εμείς δεν προνοήσαμε, ότι δεν προλάβαμε; Θα υπάρχει δικαιολογία», διερωτήθηκε.
«Το Μεσολόγγι έπεσε! Επέλεξε να πέσει! Και αυτή επιλογή έφερε την ανατροπή της ιστορίας.
Η πτώση του όμως άξιζε περισσότερο από τη νίκη. Υπάρχουν νίκες που μοιάζουν με ήττες και υπάρχουν ήττες που είναι παραπάνω από νίκες.. Το ζήτημα είναι πως νικάς και που – σε ποιο ηθικό επίπεδο κινείσαι», είπε ακολούθως και εκδήλωσε την αισιοδοξία του ότι «πάντα θα υπάρχει το Μεσολόγγι, για να δείχνει το δρόμο.

Πάντα οι “ΕΛΕΎΘΕΡΟΙ ΠΟΛΙΟΡΚΗΜΕΝΟΙ” θα γεννάνε ήρωες.
Πάντα θα υπάρχει ελληνική ψυχή για να φωτίζει .
Πάντα θα υπάρχει τούτο δω τ΄ “ΑΛΩΝΑΚΙ”.
Για να θυμίζει στους ανθρώπους πως και οι λίγοι νικάνε τους πολλούς.
Και οι ισχυροί κινδυνεύουν από τους αδύναμους.
Και το πνεύμα νικάει τη σάρκα.
Γιατί όπως λέει κι ο Λόρδος Βύρωνας: Ποτέ δεν αποτυχαίνουν αυτοί που πεθαίνουν για έναν μεγάλο σκοπό.
Ετούτη η νύχτα, φίλοι μου, είναι μια δύσκολη νύχτα.
ΠΑΝΤΑ ΘΑ ΝΑΙ………», κατέληξε.

Αμέσως μετά ακολούθησε το επίσημο γεύμα από τον Δήμαρχο του Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου και έγινε η εθιμοτυπική ανταλλαγή δώρων μεταξύ του Κώστα Λύρου και του Υπουργού, Μάκη Βορίδη καθώς και του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνου Φλώρου.


Με πατριωτική υπερηφάνεια και εκκλησιαστική κατάνυξη η Ιερά Πόλις του Μεσολογγίου τιμά την 196η Επέτειο της Εξόδου της Ηρωικής Φρουράς των Ελευθέρων Πολιορκημένων.

Το Σάββατο το πρωί μεταφέρθηκε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Σπυρίδωνος, με λιτανευτική πομπή από το Μουσείο Ιστορίας και Τέχνης, η Εικόνα της Εξόδου και ο Σταυρός Ευλογίας του Επισκόπου Ρωγών Ιωσήφ. Στην πομπή συμμετείχαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου και Τοποτηρητής της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Ιερόθεος, ο Δήμαρχος της Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου κ. Κωνσταντίνος Λύρος, η Αντιπεριφερειάρχης Αιτωλοακαρνανίας κα Μαρία Σαλμά, οι στρατιωτικές και πολιτικές αρχές της Ιεράς Πόλεως και της ευρύτερης περιοχής και πλήθος κόσμου.

Στη συνέχεια ο Σεβασμιώτατος Τοποτηρητής κ. Ιερόθεος μετέβη στο μνημείο του Ελβετού Φιλέλληνα Ιωάννη – Ιακώβου Μάγερ και τέλεσε επιμνημόσυνη δέηση, παρουσία των εκπροσώπων των αρχών της Ιεράς Πόλεως, οι οποίοι κατέθεσαν στεφάνια.

Κατόπιν στο σημείο που ανατινάχθηκε ο Επίσκοπος Ρωγών, στον ανεμόμυλο, δίπλα από το λιμάνι έγιναν τα αποκαλυπτήρια του ανδριάντα του. Το άγαλμα αποτελούσε έμπνευση του μακαριστού Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας Κοσμά και υλοποιήθηκε από ομάδα πνευματικών του παιδιών.

Ο Σεβασμιώτατος κ. Ιερόθεος τέλεσε επιμνημόσυνη δέηση και κατά τον σύντομο χαιρετισμό του εξέφρασε τη χαρά του για την παρουσία τόσων φιλελλήνων οι οποίοι εξακολουθούν να αγαπούν την Ελλάδα.
Αναφέρθηκε στον σημαντικό ρόλο που έπαιξε ο Επίσκοπος Ρωγών Ιωσήφ στην πολιορκία και την Έξοδο του Μεσολογγίου, ως απεσταλμένος του Μητροπολίτου Ναυπάκτου και Άρτης Πορφυρίου, ο οποίος βρισκόταν στην Γ’ Εθνοσυνέλευση της Επιδαύρου. Χαρακτήρισε τον Ρωγών Ιωσήφ παλληκάρι του Χριστού και της Ρωμηοσύνης, που πρωτοστάτησε σε όλα τα γεγονότα που προηγήθηκαν της Εξόδου και προήδρευσε στην συνέλευση των Μεσολογγιτών που αποφάσισε και οργάνωσε την Έξοδο.
Επίσης ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου αναφέρθηκε στον μακαριστό Μητροπολίτη Κοσμά, ο οποίος συνέλαβε την ιδέα και πρωτοστάτησε στην υλοποίησή της.

Ολοκληρώνοντας τον χαιρετισμό του τόνισε ότι στον Ιωσήφ Ρωγών, όπως και στον Πορφύριο βλέπουμε την προσφορά της ορθοδόξου Εκκλησίας στην πατρίδα και την ελευθερία. Η συγκρότηση του ελληνικού κράτους δεν μας δόθηκε ως χάρισμα, αλλά την πήραμε με το αίμα όσων αγωνίσθηκαν. Τιμή, λοιπόν, στον Ιωσήφ, στον Πορφύριο και στην Εκκλησία, αλλά και ανάμνηση ευγνωμοσύνης στον μακαριστό Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας Κοσμά.

Κατόπιν ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου μετέβη στο τόπο θανάτου του Λόρδου Βύρωνος και τέλεσε επιμνημόσυνη δέηση, παρουσία των εκπροσώπων των αρχών της περιοχής, οι οποίοι κατέθεσαν στεφάνια.

Το απόγευμα στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Σπυρίδωνος τελέσθηκε η ακολουθία του Μεγάλου Εσπερινού, χοροστατούντος του Μητροπολίτου Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιεροθέου.

Ακολούθησε η λιτανευτική πομπή, με επικεφαλής την Εικόνα της Εξόδου και τον Σταυρό ευλογίας του Επισκόπου Ρωγών Ιωσήφ από τον Ιερό Ναό στον Κήπο των Ηρώων. Στην ιερά λιτανεία συμμετείχε ο Σεβασμιώτατος, ο ιερός κλήρος και οι αρχές του τόπου, ενώ προηγήθηκαν μαθητικές αντιπροσωπίες των Σχολείων της Ιεράς Πόλεως, μέλη πολιτιστικών συλλόγων και φιλαρμονικές από όλη την Ελλάδα, καθώς και τιμητικά αγήματα των τριών Σωμάτων του Ελληνικού Στρατού.

Στον Κήπο των Ηρώων, ενώπιον του Τύμβου, όπου φυλάσσονται τα οστά των Πεσόντων της Εξόδου, τελέσθηκε επιμνημόσυνη δέηση και έγινε κατάθεση στεφάνων από τους εκπροσώπους της Ελληνικής Κυβερνήσεως, της Βουλής των Ελλήνων, της Πρεσβείας της Ιταλίας στην Ελλάδα ως τιμώμενης χώρας, των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας, του Δικαστικού Σώματος, της Ακαδημίας Αθηνών, της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, τον Δήμαρχο Καλαμάτας, ως τιμώμενο αδελφοποιημένο Δήμο και τον Δήμαρχο Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου.

Ακολούθησε η εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας από τον Δήμαρχο της Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου κ. Κωνσταντίνο Λύρο.
Τέλος, σε συγκινησιακά φορτισμένη ατμόσφαιρα έγινε η αναπαράσταση της ανατίναξης της πυριτιδαποθήκης του Δημογέροντα Χρήστου Καψάλη, με τη συμμετοχή των χορωδιών του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου και μαθητών Σχολείων του Μεσολογγίου, υπό την διεύθυνση του Καλλιτεχνικού Διευθυντή κ. Σπύρου Χολέβα.


Kορυφώθηκαν, σήμερα Κυριακή των Βαΐων, οι εορταστικές εκδηλώσεις για τον εορτασμό της 196ης Επετείου της Εξόδου της Ηρωικής Φρουράς των Ελευθέρων Πολιορκημένων στην Ιερά Πόλη του Μεσολογγίου.

Στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Σπυρίδωνος τελέσθηκαν ο Όρθρος και η αρχιερατική θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου και Τοποτηρητού της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Ιεροθέου.
Κηρύσσοντας το θείο λόγο ο Σεβασμιώτατος μίλησε για τη νίκη επάνω στον θάνατο και την υπέρβαση του φόβου του θανάτου. Ανέφερε ότι η Κυριακή των Βαΐων έλαβε το όνομά αυτό από τα βαΐα των φοινίκων, με τα οποία υποδέχθηκε ο λαός στα Ιεροσόλυμα τον Χριστό. Είχε προηγηθεί η ανάσταση του Λαζάρου και ο λαός υποδέχθηκε τον Χριστό ως νικητή του θανάτου.
Η σκηνή είναι θριαμβευτική και θυμίζει εκδήλωση υποδοχής ενός λαϊκού ηγέτη, ο οποίος επιστρέφει, ύστερα από μια θριαμβευτική νίκη εναντίον των εχθρών του λαού.
Έτσι τον υποδέχονται με τα βαΐα των φοινίκων και τους κλάδους των δένδρων ως νικητή του θανάτου. Ο θάνατος είναι πράγματι ο μεγαλύτερος εχθρός του ανθρώπου. Κανείς δεν μπορεί να τον νικήσει, αφού όλοι πεθαίνουν, ύστερα από την προγονική αμαρτία. Αυτό έγινε από τον Χριστό. Αυτός νίκησε τον θάνατο.

Και εμείς σήμερα παίρνουμε στα χέρια μας τις δάφνες για να υποδεχθούμε τον Χριστό, όχι μόνο γιατί ανέστησε τον Λάζαρο, αλλά γιατί με τον Σταυρό και την Ανάστασή Του νίκησε τον θάνατο και μας ελευθέρωσε από τον φόβο του θανάτου, αλλά και με την αποφυγή του πνευματικού θανάτου.

Ο Σεβασμιώτατος συνέχισε λέγοντας ότι εμείς, σήμερα στο Μεσολόγγι κρατάμε δάφνες γιατί θυμόμαστε την ηρωική Έξοδο των προγόνων μας, ύστερα από ενός έτους πολιορκία που υπέφεραν τα πάνδεινα.
Πρόκειται για μια ηρωική πράξη που δεν υπάρχει ανάλογη στην ιστορία αν τη συγκρίνουμε και με σύγχρονα γεγονότα. Είναι η πιο εμβληματική πράξη της Επανάστασης του 1821 παγκόσμιας ακτινοβολίας.
Ανέφερε επίσης ότι μετά την Δοξολογία θα γίνει λιτανευτική διέλευση πολλών νέων και μεγάλων με πολλές φιλαρμονικές από το Μεσολόγγι και άλλες περιοχές μπροστά από τον πίνακα της Εξόδου που ζωγράφισε ο Θεόδωρος Βρυζάκης, ο οποίος αποκλήθηκε και ζωγράφος της Επανάστασης του 1821.

Έχουν γίνει πολλές επιστημονικές αναλύσεις στον πίνακα αυτό. Εκείνο που φαίνεται καθαρά είναι ότι δείχνει την ορμή των Εξοδιτών προς την ζωή με την υπέρβαση του θανάτου, αφού ο συνήθης αποχαιρετισμός τους ήταν «καλή αντάμωση στον άλλο κόσμο», ενώ οι εχθροί διακρίνονται από τον φόβο του θανάτου, την αγωνία και το μίσος.
Και βέβαια ψηλά εικονίζεται ο Θεός με ανοιχτά τα χέρια του σαν αγκαλιά να ευλογεί τους Εξοδίτες. Επίσης υπάρχουν πολλοί άγγελοι κρατώντας στεφάνια για να στεφανώσουν τους Εξοδίτες.

Ο Μητροπολίτης κ. Ιερόθεος κατέληξε λέγοντας ότι σήμερα και με την εκκλησιαστική και με την εθνική εορτή τιμάμε τον Χριστό, ως νικητή του θανάτου, και τους Εξοδίτες, οι οποίοι, με την δύναμη του Χριστού, έκαναν υπέρβαση του θανάτου και πέρασαν στην αθανασία. Αυτά είναι τα πρότυπά μας στις δύσκολες συνθήκες ζωής που ζούμε.

Ακολούθησε η επίσημη Δοξολογία, παρουσία του Εκπροσώπου της Ελληνικής Κυβερνήσεως Υπουργού Εσωτερικών κ. Μάκη Βορίδη, ενώ στη συνέχεια, ξεκίνησε η ιερά Πομπή τιμής στους Πεσόντες της Εξόδου.
Κατά την σύντομη προσφώνησή του στην Δοξολογία ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου αναφέρθηκε στον ιστορικό νόμο που λέγεται «ετερογονία των σκοπών». Σύμφωνα με αυτόν τον νόμο ένα γεγονός αρχίζει με άλλη προοπτική και καταλήγει σε άλλα αποτελέσματα, δηλαδή γονιμοποιεί άλλες θετικές ή αρνητικές καταστάσεις.
Αυτός ο ιστορικός νόμος ίσχυσε στο Μεσολόγγι τόσο όσο ήταν «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι» οι κάτοικοι του, όσο και όταν αποφάσισαν την Έξοδο. Αγωνίσθηκαν δηλαδή για την ελευθερία τους, αλλά τελικά προκάλεσαν άλλα αποτελέσματα. Με την θυσία τους αυτή προξένησαν μεγάλη εντύπωση στους δυτικούς λαούς, εκεί που επικρατούσε αρνητική στάση έναντι της Ελληνικής Επαναστάσεως, λόγω των απόψεων της «Ιεράς Συμμαχίας». Από τότε αποφάσισαν να βοηθήσουν την συγκρότηση του πρώτου Ελληνικού Κράτους.
Μάλιστα, λέγεται, ότι ο ισχυρός άνδρας της «Ιεράς Συμμαχίας», Καγκελάριος της Αυστρίας Μέτερνιχ στην πρόταση του Σουλτάνου να στείλει στρατεύματα της «Ιεράς Συμμαχίας» για να καταστείλει την Ελληνική Επανάσταση είπε: «Τώρα πια, μετά το Μεσολόγγι, αυτό είναι αδύνατον». Έτσι, εφαρμόστηκε ο ιστορικός νόμος της «ετερογονίας των σκοπών».

Για αυτό στη λιτανευτική πορεία που θα γίνει και σήμερα, όπως χθες το βράδυ, μπροστά στον πίνακα της Εξόδου που θα τεθεί έξω από τα προπύλαια του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Σπυρίδωνος παρουσιάζεται ότι όλη η Ελλάδα αποτίει φόρο τιμής στο Μεσολόγγι, στην Εκκλησία που έπαιξε σημαντικό ρόλο σε όλο τον αγώνα και στο αδάμαστο θάρρος τόσο των «Ελευθέρων Πολιορκημένων», όσο και των ηρώων Εξοδιτών.

Ευχήθηκε, τέλος, εμείς οι απόγονοι τόσων ηρώων να είμαστε άξιοι της ελευθερίας που μας έδωσαν οι πρόγονοί μας με αίμα. Γιατί, ότι έχουμε δεν μας το έδωσαν οι άλλοι ως δώρο αλλά το κερδίσαμε με αγώνες, θυσίες και πολύ αίμα που πότισε την γη μας.

Στην συνέχεια άρχισε η ιερά λιτανεία με την οποία μεταφέρθηκε η Εικόνα της Εξόδου και ο Σταυρός Ευλογίας του Επισκόπου Ρωγών Ιωσήφ στον Κήπο των Ηρώων της Ιεράς Πόλεως, με την συμμετοχή του Σεβασμιωτάτου Τοποτηρητού, επικεφαλής του Ιερού Κλήρου, των λοιπών επισήμων και πλήθους κόσμου. Μεταξύ αυτών, μαθητές των Σχολείων της Ιεράς Πόλεως, μέλη πολιτιστικών συλλόγων του Νομού Αιτωλοακαρνανίας και άλλων Νομών, φιλαρμονικές και εκπρόσωποι φορέων.
Τιμές στην Ιερά Εικόνα της Εξόδου απέδωσαν τα αγήματα των τριών Σωμάτων του Ελληνικού μας Στρατού.

Στον Τύμβο, όπου φυλάσσονται τα οστά των πεσόντων, τελέσθηκε επιμνημόσυνη δέηση υπέρ αναπαύσεως «των αειμνήστων αγωνιστών και προμάχων της Ιεράς Πόλεως του Μεσολογγίου, Ιωσήφ και Πορφυρίου των Αρχιερέων και πάντων των μετ’ αυτών εν τη ηρωική Εξόδω αγωνισαμένων και πεσόντων πατέρων και αδελφών ημών, Ελλήνων τε και Φιλελλήνων».

Ακολούθησε η κατάθεση στεφάνου και η εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας από τον εκπρόσωπο της Ελληνικής Κυβερνήσεως Υπουργό κ. Μάκη Βορίδη, ενώ η υψίφωνος κα Vivian Douglas απέδωσε το μοιρολόι «Να ζει το Μεσολόγγι», με τη συνοδεία της χορωδίας του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, υπό την διεύθυνση του καλλιτεχνικού διευθυντή κ. Σπύρου Χολέβα.

Κατά την τάξη του εορτασμού, το απόγευμα της Κυριακής, η Ιερά Εικόνα της Εξόδου και ο Σταυρός Ευλογίας του Επισκόπου Ρωγών Ιωσήφ θα επιστρέψουν με λιτανευτική πομπή στο Μουσείο Ιστορίας και Τέχνης της Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, όπου φυλάσσονται.


Στις εκδηλώσεις για την 196η επέτειο της Εξόδου του Μεσολογγίου παρέστη ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, ο οποίος σε μήνυμά του αναφέρει τα εξής:

«Ποτέ άλλοτε στην ελληνική ή ενδεχομένως και στην παγκόσμια ιστορία, μία αυτοθυσία δεν σηματοδότησε τόσο έντονα την απελευθέρωση ενός έθνους όσο η έξοδος των ηρωικών μαχητών του Μεσολογγίου.

Σήμερα, 196 χρόνια μετά, είμαστε παρόντες στην Ιερή Πόλη για να υποκλιθούμε στο μεγαλείο εκείνων που έπεσαν για να κρατήσουν όρθια την ελληνική ψυχή και να επαληθεύσουμε την μαρτυρία του Ελβετού φιλέλληνα, Ιωάννη Ιάκωβου Μάγερ, ο οποίος λίγο πριν την έξοδο έγραψε: “Η τελευταία μας ώρα ήγγικεν. Η ιστορία θέλει μας δικαιώσει και οι μεταγενέστεροι θέλουν ελεεινολογήσει την συμφοράν μας. Εγώ δε καυχώμαι, διότι εντός ολίγου το αίμα ενός Ελβετού, ενός απογόνου του Γουλιέλμου Τέλλου, μέλει να συμμιχθή με τα αίματα των ηρώων της Ελλάδος…”.

Το αίμα των ηρώων του Μεσολογγίου αποτελεί φάρο της εθνικής μας συνείδησης και διαρκή ύμνο στην ελευθερία.

Σε μία εποχή όπου η ειρήνη και η ευημερία των λαών δοκιμάζεται και πάλι στην Ευρώπη, από τη Δυτική Ελλάδα, τη γη της φλόγας και των μεγάλων αγώνων, στέλνουμε ένα μήνυμα: Όχι στο άδικο αίμα, όχι στον πόλεμο, όχι στην επιβουλή οποιασδήποτε πατρίδας!»

29dytika.gr

Νεότερη Παλαιότερη