Ερώτηση για τον μαθητή Σαϊντού Καμαρά που απειλείται με απέλαση

Πηγή: Eurokinissi

 Ο πρόσφυγας μαθητής από τη Γουινέα, Σαϊντού Καμαρά, που φοιτά στην τελευταία τάξη του Λυκείου στην Ελλάδα, απειλείται με απέλαση από τη στιγμή που συμπλήρωσε το

18ο έτος της ηλικίας του και παύει να ισχύει για αυτόν η προστασία για τους ασυνόδευτους ανήλικους, καταγγέλλει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ με Ερώτησή της προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το αίτημά του για χορήγηση ασύλου απορρίφθηκε σε πρώτο βαθμό τον Δεκέμβρη. Αυτές τις μέρες εκκρεμεί η απόφαση της Ανεξάρτητης Αρχής Προσφύγων σε δεύτερο βαθμό.

Ανεξάρτητα από την έκβαση της υπόθεσης του συγκεκριμένου μαθητή, πρόκειται για ένα ακόμα παράδειγμα της υποκρισίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Προσφυγικό. Από τη μία δήθεν κόπτεται για την προστασία στους ασυνόδευτους ανήλικους, από την άλλη μόλις ενηλικιωθούν έρχονται αντιμέτωποι με το αντιδραστικό πλαίσιο της μεταναστευτικής της πολιτικής, μέρος του οποίου είναι και οι απελάσεις.  Μάλιστα, με βάση τις συζητήσεις για το νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο η ΕΕ κρίνει ότι οι απελάσεις δεν προχωράνε τόσο γρήγορα όσο θα έπρεπε και πρέπει να ενταθούν.

Ειδικά για όσους απορρίπτονται οι αιτήσεις ασύλου, η ΕΕ κρίνει ότι θα πρέπει να απελαύνονται με συνοπτικές διαδικασίες, με τη συνδρομή και μηχανισμών της όπως η Frontex, και προετοιμάζει το έδαφος μέσα από συμφωνίες επανεισδοχής με χώρες προέλευσης και διέλευσης, συμφωνίες που εξυπηρετούν και τις ανάγκες των ευρωπαϊκών μονοπωλίων για είσοδο σε νέες αγορές.

Στο ίδιο πλαίσιο κινείται και η κυβέρνηση της ΝΔ, με το χαρακτηρισμό μιας σειράς χωρών ως «ασφαλών», ανάμεσά τους και η Τουρκία, ώστε να διευκολύνει τις επιστροφές και απελάσεις. Την ίδια στιγμή που συνάπτει συμφωνίες με χώρες όπως το Πακιστάν και το Μπαγκλαντές στο πλαίσιο της πολιτικής της «νόμιμης» μετανάστευσης της ΕΕ, ώστε να εξασφαλίσει το απαραίτητο φτηνό εργατικό δυναμικό χωρίς δικαιώματα σύμφωνα με τις επιταγές της μεγαλοεργοδοσίας στην Ελλάδα.

Η αλληλεγγύη των συμμαθητών, των δασκάλων του Σαϊντού, του γονεϊκού κινήματος, αλλά και ευρύτερες διαστάσεις που συνολικά έλαβε η υπόθεση στην ελληνική κοινωνία δείχνουν τον δρόμο για τη διεκδίκηση καθεστώτος ασύλου και προστασίας για όλους τους ασυνόδευτους ανήλικους και τη διατήρησή του μετά από την ενηλικίωσή τους, στην προστασία και την ουσιαστική ένταξη μέσα από την κατάλληλη στελέχωση των δομών με αποκλειστική ευθύνη του κράτους και χωρίς την εμπλοκή των ΜΚΟ. Στην καταδίκη του αντιδραστικού νομοθετικού πλαισίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κυβερνήσεών της, απέναντι στους ξεριζωμένους από τις χώρες τους λόγω ιμπεριαλιστικών πολέμων και επεμβάσεων, φτώχειας και εκμετάλλευσης.

Με βάση τα παραπάνω, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Παπαδάκης κατέθεσε το παρακάτω ερώτημα:

«Τι θέση παίρνει η Επιτροπή για την περίπτωση του Σαϊντού Καμαρά και για όλους τους ασυνόδευτους ανήλικους που απορρίπτονται οι αιτήσεις ασύλου τους και κινδυνεύουν με απέλαση κατά την ενηλικίωσή τους με βάση το ευρωενωσιακό νομικό πλαίσιο;».

902.gr

Νεότερη Παλαιότερη