Οι άνδρες επιλέγουν γυναίκες ανάλογα με το επίπεδο διαβίωσης

Οι άνδρες που έχουν μεγαλώσει σε χώρες με υψηλότερο προσδόκιμο ζωής και μικρότερα ποσοστά παιδικής θνησιμότητας προτιμούν πολύ περισσότερο γυναίκες... με θηλυκά χαρακτηριστικά σε σχέση με εκείνους που
προέρχονται από χώρες με χειρότερο σύστημα υγείας και επίπεδο διαβίωσης, σύμφωνα με μία νέα παγκόσμια έρευνα. Από τις εθνικότητες που συμμετείχαν στην έρευνα, τα θηλυκά χαρακτηριστικά σε ένα γυναικείο πρόσωπο προέκυψε ότι προτιμώνται περισσότερο από τους Ιάπωνες και λιγότερο από τους Νεπαλέζους. 

Η ομάδα των ερευνητών υποστηρίζει ότι η ανθρώπινη εξέλιξη ενδεχομένως να οδήγησε τους άνδρες που ζούσαν σε αντίξοα περιβάλλοντα στο να επιλέγουν συντρόφους με λιγότερο θηλυκά χαρακτηριστικά, περισσότερο αυταρχικές κι επομένως πιο ικανές να επιβιώσουν, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο. Στο πλαίσιο της έρευνας, που δημοσιεύτηκε στη βρετανική επιστημονική επιθεώρηση Biology Letters, οι επιστήμονες κάλεσαν 1.972 ετεροφυλόφιλους άνδρες ηλικίας 18 με 24 ετών από 28 χώρες να επιλέξουν το πιο ελκυστικό πρόσωπο νεαρής γυναίκας ανάμεσα σε 20 ζευγάρια φωτογραφιών. Το κάθε ζεύγος φωτογραφιών απεικόνιζε το ίδιο πρόσωπο, αλλά μία από τις δύο φωτογραφίες είχε παραποιηθεί ώστε το πρόσωπο να αποκτήσει είτε πιο θηλυκά χαρακτηριστικά-- όπως μεγαλύτερα μάτια, πλουσιότερα χείλη, σαγόνι με λιγότερες γωνίες και λιγότερο έντονα φρύδια-- είτε πιο αρρενωπά χαρακτηριστικά. 

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, παρ' ότι οι άνδρες απ' όλες τις χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα επέλεξαν τις φωτογραφίες προσώπων με θηλυκά χαρακτηριστικά, οι ερευνητές διαπίστωσαν σημαντικές διαφορές μεταξύ των ανδρών που συμμετείχαν ως προς τον βαθμό προτίμησής τους. Σε γενικές γραμμές, οι άνδρες από χώρες με υψηλό "εθνικό δείκτη υγείας" έδειχναν εντονότερη προτίμηση για τα πρόσωπα με έντονα θηλυκά χαρακτηριστικά. Ο δείκτης αυτός βασίστηκε σε οκτώ παράγοντες: στο ποσοστό θνησιμότητας ενηλίκων, στο ποσοστό θνησιμότητας παιδιών κάτω των πέντε ετών, στο ποσοστό βρεφικής θνησιμότητας, στο ποσοστό θνησιμότητας νεογέννητων, στο ποσοστό μητρικής θνησιμότητας, στο προσδόκιμο ζωής κατά τη γέννηση, στο προσδόκιμο υγιούς ζωής και στο σύνολο των ετών που χάνονται εξαιτίας μεταδιδόμενων ασθενειών. 

Σύμφωνα με τους ερευνητές, το αποτέλεσμα της έρευνας ενδεχομένως να επηρεάζεται και από τα επίπεδα της τεστοστερόνης καθώς--όπως οι ίδιοι επισημαίνουν--παλαιότερες έρευνες έχουν δείξει ότι οι άνδρες με χαμηλά επίπεδα της συγκεκριμένης ορμόνης είναι λιγότερο πιθανό να προτιμούν τις γυναίκες με έντονα θηλυκά χαρακτηριστικά και ότι οι άνδρες που έχουν μεγαλώσει σε χώρες με χαμηλό επίπεδο διαβίωσης συνήθως έχουν χαμηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης. Τα αποτελέσματα της έρευνας καταρρίπτουν την θεωρία που θέλει τους άνδρες που ζουν σε χώρες με χαμηλό επίπεδο διαβίωσης να προτιμούν γυναίκες με έντονα θηλυκά χαρακτηριστικά, μία ένδειξη γονιμότητας και "καλών γονιδίων", ώστε να αυξήσουν τις πιθανότητες να αποκτήσουν έναν υγιή απόγονο.

Via

Thermo-portal.gr
             -->
Νεότερη Παλαιότερη