Πραγματοποιήθηκε σήμερα, Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2017, ώρα 18:30, στη Δημοτική Γλυπτοθήκη της Παλαιάς Δημοτικής Αγοράς στο Αγρίνιο από την Αναπτυξιακή Εταιρία ΤΡΙΧΩΝΙΔΑ Α.Ε. εκδήλωση Παρουσίασης του Φωτογραφικού Λευκώματος με
τίτλο «Λίμνη Τριχωνίδα ανακαλύψτε την…» καθώς και Εγκαίνια Έκθεσης Φωτογραφίας με το φωτογραφικό υλικό του Λευκώματος.
τίτλο «Λίμνη Τριχωνίδα ανακαλύψτε την…» καθώς και Εγκαίνια Έκθεσης Φωτογραφίας με το φωτογραφικό υλικό του Λευκώματος.
Στο εξαιρετικό αυτό Λεύκωμα περιλαμβάνεται φωτογραφικό υλικό και σχετικά πληροφοριακά κείμενα από τη λίμνη Τριχωνίδα και την παρατριχωνίδια περιοχή, και φυσικά από τα αξιοθέατα του Δήμου Θέρμου στο σύνολό του.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, εκτός από την παρουσίαση του Φωτογραφικού Λευκώματος, έγινε απολογισμός Δράσης της Αναπτυξιακής Εταιρίας Τριχωνίδα Α.Ε. καθώς και παρουσίαση του νέου χρηματοδοτικού Προγράμματος CLLD-LEADER που εντάσσεται στα συγχρηματοδοτούμενα από την Ευρωπαϊκή Ένωση προγράμματα της περιόδου 2014-2020 και έχει εγκριθεί για την περιοχή παρέμβασης της εν λόγω εταιρίας.
Ο Δήμος Θέρμου εκπροσωπήθηκε στην εκδήλωση από τον Δήμαρχο κ. Σπύρο Κωνσταντάρα και από τον Δημοτικό Σύμβουλο και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Τριχωνίδα Α.Ε. κ. Νικόλαο Κωστακόπουλο.
Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε ο Δήμαρχος Θέρμου κ. Σπύρος Κωνσταντάρας.
Από τον Δήμο Θέρμου
ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΘΕΡΜΟΥ
ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΛΕΥΚΩΜΑΤΟΣ
ΓΙΑ ΤΗ ΛΙΜΝΗ ΤΡΙΧΩΝΙΔΑ
Αποτελεί γενική παραδοχή ότι το φυσικό κάλλος μιας περιοχής συνιστά έναν από τους βασικότερους παράγοντες ανάπτυξής της στις σύγχρονες συνθήκες και από αυτή την άποψη η ευρύτερη περιοχή μας, ολόκληρη η Αιτωλοακαρνανία, κατέχει δεσπόζουσα θέση με την ποικιλία των οικοσυστημάτων που διαθέτει.
Ειδικότερα, όμως, μιας και η σημερινή εκδήλωση αφορά κατά κύριο λόγο τη λίμνη Τριχωνίδα, να πούμε ότι αφενός ο απέραντος φυσικός πλούτος της λίμνης Τριχωνίδας – της μεγαλύτερης, ομορφότερης και καθαρότερης λίμνης της Ελλάδας – η οποία αποτελεί ένα από τα πιο αξιόλογα υγροτοπικά συστήματα σε πανελλαδικό επίπεδο λόγω της οικολογικής, βιολογικής και αισθητικής αξίας της, και αφετέρου ο πολιτιστικός πλούτος των περιοχών περιμετρικά της λίμνης είναι τα στοιχεία εκείνα που αποτελούν το υπόβαθρο για ανάπτυξη νέου τύπου σ’ αυτήν την περιοχή.
Ανάπτυξη εστιασμένη στη φύση και στον πολιτισμό.
Ανάπτυξη που αναδεικνύει τα εγγενή στοιχεία της περιοχής και εμπεριέχει την αειφορική διαχείριση και τη βιωσιμότητα των παρεμβάσεων.
Στόχος, λοιπόν, των φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης της περιοχής – τόσο των Δήμων Αγρινίου και Θέρμου, στην περιοχή των οποίων αναφέρεται η λίμνη αλλά και η ευρύτερη αυτή περιοχή, όπως και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας – δεν μπορεί να είναι άλλος από την ανάδειξη αυτού του πλούτου.
Ενός πλούτου που δυστυχώς ακόμα παραμένει σε ύπνωση στο μεγαλύτερο μέρος του, καθώς ουδέποτε ως τώρα αυτή η περιοχή αποτέλεσε προτεραιότητα αναφορικά με τις αναπτυξιακές δράσεις της πολιτείας, τουλάχιστο στον βαθμό που θα έπρεπε.
Εδώ, βέβαια, πρέπει να σταθούμε στον ρόλο της Αναπτυξιακής Εταιρίας ΤΡΙΧΩΝΙΔΑ ΑΕ, της οποίας βασικοί μέτοχοι είναι οι Δήμοι του παρατριχωνίου (οι Δήμοι Αγρινίου και Θέρμου), η οποία στα 20 χρόνια της δραστηριοποίησής της σ’ αυτήν την περιοχή έχει αποτελέσει τον σημαντικότερο παράγοντα ανάδειξης της περιοχής του παρατριχώνιου και όχι μόνο μέσω των συγχρηματοδοτούμενων από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση χρηματοδοτικών Προγραμμάτων που έχει υλοποιήσει ως τώρα.
Προγράμματα που έχουν ενισχύσει κυρίως την ιδιωτική πρωτοβουλία σε τομείς που η περιοχή παρουσιάζει συγκριτικά πλεονεκτήματα ανάπτυξης.
Προγράμματα τα οποία αναμένουμε να συνεχίσουν να συνεισφέρουν θετικά στην περιοχή αυτή και στη νέα προγραμματική περίοδο 2014-2020, που βρίσκεται σε εξέλιξη.
Καταλήγοντας, να πούμε ότι ως Τοπική Αυτοδιοίκηση παραμένουμε αταλάντευτα σταθεροί στον στόχο της περιβαλλοντικής και τουριστικής αναβάθμισης τόσο της λίμνης Τριχωνίδας – της «μεγάλης άγνωστης», που υπομένει με καρτερικότητα την ώρα της αξιοποίησής της, για να απογειώσει αναπτυξιακά την ευρύτερη περιοχή – όσο και της ευρύτερης περιοχής.
Ο φυσικός πλούτος, τον οποίο κληροδότησε η φύση σε όλους εμάς που κατοικούμε σ’ αυτόν τον τόπο, μάς δημιουργεί το χρέος να τον αναδείξουμε, να τον διαφυλάξουμε και να τον παραδώσουμε ακέραιο στις επόμενες γενιές.
Ένα χρέος από το οποίο δεν έχει κανένας δικαίωμα κανείς να απέχει. Πολύ περισσότερο εμείς, ως εκπρόσωποι των τοπικών κοινωνιών, είμαστε υποχρεωμένοι να το κάνουμε και το κάνουμε και θα το κάνουμε με κάθε διαθέσιμο μέσο.
-->