Τροφές «ασπίδα» κατά του καρκίνου των ωοθηκών

Νέα μελέτη, που πραγματοποιήθηκε στη Μεγάλη Βρετανία, δείχνει ότι η κατανάλωση τσαγιού, εσπεριδοειδών φρούτων και...

των χυμών τους σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου των ωοθηκών. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα σχετικά με τις διατροφικές συνήθειες περισσότερων από 170.000 γυναικών για διάστημα μεγαλύτερο από τρεις δεκαετίες. 

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό American Journal of Clinical Nutrition, οι γυναίκες που κατανάλωναν συστηματικά τρόφιμα και ροφήματα με υψηλή περιεκτικότητα σε φλαβονοειδή, και ειδικότερα φλαβονόλες (τσάι, κόκκινο κρασί, μήλα, σταφύλια) και φλαβανόνες (εσπεριδοειδή, χυμοί εσπεριδοειδών), είχαν σημαντικά χαμηλότερη πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου των ωοθηκών. Ενδεικτικά, φάνηκε ότι η κατανάλωση 2 φλιτζανιών μαύρου τσαγιού καθημερινά σχετίζεται με μείωση του κινδύνου εμφάνισης της νόσου κατά 31%. Όπως αναφέρει η επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, πρόκειται για την πρώτη μελέτη μεγάλης κλίμακας που εξετάζει την επίδραση της συστηματικής κατανάλωσης φλαβονοειδών στον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου των ωοθηκών, που αποτελεί την πέμπτη αιτία θανάτου για τις γυναίκες.

 Κλείνοντας, σχολιάζει πως οι κυριότερες πηγές των συγκεκριμένων φλαβονοειδών βρέθηκαν να είναι το μαύρο τσάι, τα εσπεριδοειδή και οι χυμοί τους, τρόφιμα που μπορούν εύκολα να ενταχθούν στην καθημερινή διατροφή μιας γυναίκας, τονίζοντας πως ακόμη και μικρές αλλαγές στη διαιτητική πρόσληψη μπορούν να έχουν σημαντική επίδραση στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης της νόσου.

Via

Thermo-portal.gr
             -->
Νεότερη Παλαιότερη