Κλιματική αλλαγή και ατμοσφαιρική ρύπανση αυξάνουν τις αλλεργίες

Η ατμοσφαιρική ρύπανση, και η αύξηση της θερμοκρασίας λόγω της κλιματικής αλλαγής αυξάνουν την επίπτωση των αλλεργιών.

Σύμφωνα με έρευνα που παρουσιάστηκε το 2012 από το Αμερικανικό Κολέγιο Αλλεργίας, Άσθματος και Ανοσολογίας (ACAAI) τα φυτικά αλλεργιογόνα αναμένεται σχεδόν να διπλασιατούν μέχρι το 2014... Τα λουλούδια και στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια

ανθίζουν νωρίτερα λόγω του ήπιου καιρού. Στο μεταξύ άγγλοι επιστήμονες που έχουν μελετήσει εκτενώς το φαινόμενο τα τελευταία χρόνια κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι 300 φυτικά είδη παρουσιάζουν επέκταση της ανθοφορίας τους, είτε αρχίζοντας νωρίτερα είτε ολοκληρώνοντάς την πιο όψιμα. Αυτό σημαίνει πως η φλεγμονή που προκαλεί η αλλεργία σε πολλούς ανθρώπους δεν ...ηρεμεί πλέον σχεδόν ποτέ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Εταιρείας Αλλεργιολογίας η συχνότητα της αλλεργικής ρινίτιδας στην Ελλάδα παρουσίασε υπερτριπλασιασμό κατά τη δεκαετία 1990-2000. Παράλληλα, εξαπλασιάστηκαν οι αλλεργίες που εμφανίζονται μετά την ηλικία των 40 ή 50 ετών.

Τα είδη της γύρης που είναι κυρίως υπεύθυνα για τις ανοιξιάτικες αλλεργίες στη χώρα μας είναι: 1) παριετάρια (περδικάκι ή ελξίνη), 2) αγριοσιτηρά, γρασίδι και καλλιεργημένα δημητριακά και 3) ελιά.

Και τα ακάρεα της οικιακής σκόνης όμως πολλαπλασιάζονται αυτή την εποχή, γιατί χρειάζονται ζεστό και υγρό καιρό για ν αναπτυχθούν. Ποσοστό μεγαλύτερο από το 85% των ελλήνων αλλεργικών είναι ταυτόχρονα ευαισθητοποιημένοι σε περισσότερα από ένα αλλεργιογόνα. Εσωτερική ρύπανση και αλλεργίες: Μικρά μυστικά Οι αλλεργιολόγοι συστήνουν στα άτομα που υποφέρουν από αλλεργικό άσθμα να παραμένουν σπίτι τους την εποχή της υψηλής συγκέντρωσης γύρης στον αέρα . Εκτός όμως από τη γύρη, η οποία μεταφέρεται με τον αέρα από τα δέντρα, τα χόρτα και τα λουλούδια, οι μύκητες , τα αλλεργιογόνα από τα ζώα, τα ακάρεα αλλά και τα περιττώματα κατσαρίδων, μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα. Για να διατηρηθεί ο εσωτερικός χώρος του σπιτιού καθαρός από αλλεργιογόνες ουσίες, όσο αυτό είναι δυνατόν

συστήνεται: Συχνή αλλαγή κλινοσκεασμάτων Αερισμός των υπνοδωματίων κυρίως τις μεσημεριανές ώρες ρύθμιση υγρασίας στο εσωτερικό του σπιτιού σχολαστικό ξεσκόνισμα και αποφυγή βαριών κουρτίνων και επίπλων κυρίως στα υπνοδωμάτια.

Οι κάτοχοι της κάρτας υγείας ΕΥ-club

έχουν τη δυνατότητα να επισκεφθούν αλλεργιολόγους και εξειδικευμένους στο παιδικό άσθμα παιδιάτρους , χωρίς να ταλαιπωρηθούν με καθυστερήσεις ή αναμονές. Επιπλέον απολαμβάνουν ποιοτικές υπηρεσίες υγείας σε προνομιακές τιμές. Πηγές:

http://www.eyclub.gr http://www.sciencedaily.com/releases/2012/11/121109083736.htm http://www.allergy.org.gr/ http://www.webmd.com/allergies/

Via

Thermo-portal.gr
banner ads             -->
Νεότερη Παλαιότερη