H UNESCO θα κάνει το περίφημο “ΝΑΥΑΓΙΟ” το πρώτο μνημείο παγκόσμιας φυσικής κληρονομίας!

H UNESCO θα κάνει το περίφημο “ΝΑΥΑΓΙΟ” το πρώτο μνημείο παγκόσμιας φυσικής κληρονομίας! Πως θα σας φαινόταν εάν η αιτία για την οποία απέκτησε η Ζάκυνθος και η Ελλάδα μία από τις πιο απόκοσμα όμορφες εικόνες του πλανήτη, την παραλία του “Ναυαγίου”, βρισκόταν ανάμεσα στην Αίτνα, τα Βόρεια Νορβηγικά Φιορδ, το Κοραλλιογενές Πάρκο της Αυστραλίας ή τους Δολομίτες, έχοντας ενταχθεί στον κατάλογο των τοπίων φυσικού κάλλους της παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO;

Το μνημείο που η ίδια η φύση δημιούργησε προσελκύοντας εκατοντάδες χιλιάδες τουρίστες κάθε χρόνο στο νησί μας, για να θαυμάσουν και να φωτογραφίσουν την παραλία για να θυμούνται ότι κάποτε, πέρασαν από εκεί, θα μπορούσε κάλλιστα αντι να γίνεται σήμερα σημείο αντιλεγόμενο ως προς την κυριότητά του στις δικαστικές αίθουσες, να αναδειχθεί με τις προσήκουσες ενέργειες έτι περεταίρω και να προσδώσει πολυεπίπεδη προστιθέμενη αξία στη Ζάκυνθο.

Η πρόταση που καταθέτει σήμερα στην κοινωνία, μέσα από την εφημερίδα μας, ο έγκριτος νομικός Γεράσιμος Μπετίνης και αφορά στην ανάληψη πρωτοβουλιών για την ένταξη του Ναυαγίου στα μνημεία της φυσικής κληρονομιάς της Unesco αποτελεί μια πραγματική πρόκληση. Και τούτο διότι μπορεί η Ελλάδα να διαθέτει 17 μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, και μόλις ένα παγκόσμιας πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς, που είναι τα Μετέωρα, ωστόσο η Ζάκυνθος και το Ναυάγιο θα είναι το πρώτο που θα μπει από τη χώρα μας στη λίστα με εκείνα της παγκόσμιας φυσικής κληρονομιάς με ότι αυτό συνεπάγεται για τον τουρισμό και όχι μόνο.

Ασφαλώς όλα από εδώ και πέρα θα κριθούν από τον τρόπο με τον οποίο θα αξιοποιηθεί μια τέτοια πρόταση, δεδομένου ότι η διαχείριση και η προστασία του του ναυαγίου υπερβαίνει ιδιωτικά συμφέροντα και δίκες ασφαλιστικών μέτρων νομής και επιβάλλει την άμεση και σύντονη προσπάθεια όλων μας.

Με λίγα λόγια το Ναυαγιο μπορεί και πρέπει να σωθεί υπό την προστασία της UNESCO, και με τον τρόπο αυτό να λάβει την θέση που του ταιριάζει δίπλα σε άλλα διάσημα μνημεία παγκόσμιας φυσικής κληρονομιάς.

Η πρόταση Είναι πλέον αναμφισβήτητο γεγονός ότι η παραλία του Ναυαγίου στο νησί μας είναι η διασημότερη παραλία της Ελλάδας με τη μεγαλύτερη παγκόσμια αναγνωρισιμότητα στην περιοχή του φυσικού κάλλους”… ήταν η φράση με την οποία ξεκίνησε ο διάλογός μας με τον κ. Μπετίνη, με αφορμή τα όσα διαλαμβάνονται το τελευταίο διάστημα για το σήμα κατατεθέν του νησιού και της χώρας μας, και συνεχίζει “δεν προκαλεί πλέον καμία έκπληξη στον Έλληνα ταξιδιώτη, εάν συναντά φωτογραφίες του Ναυαγίου στα πλέον απομακρυσμένα σημεία του πλανήτη από το Όσλο μέχρι το Κατμαντού. Η συνύπαρξη της αγριότητας του βραχώδους τοπίου με την θάλασσα που κολπώνεται και αναπαύεται σε αυτό, διαφυλάσσοντας και προστατεύοντας συγχρόνως το απομεινάρι της ανθρώπινης θνητότητας, καθιστά το τοπίο μοναδικό με παγκόσμια διάσταση και σημασία”.Και ενώ η συζήτηση περιήλθε και σε νομικά ζητήματα, όπως με ποιο τρόπο θα μπορούσαν να ξεπεραστούν οι όποιοι σκόπελοι και να προστατευτεί το Ναυάγιο, ήρθε και η στιγμή κατά την οποία μείναμε έκπληκτοι από την πρόταση που θέλησε να επικοινωνήσει στις τοπικές αρχές, κάθε ευαισθητοποιημένο φορέα, σύλλογο ή ακόμη και μεμωνομένο πολίτη και η οποία δεν ήταν άλλη από το γεγονός πως “η διαχείριση και η προστασία του φυσικού τοπίου του ναυαγίου υπερβαίνει ιδιωτικά συμφέροντα και δίκες ασφαλιστικών μέτρων νομής και επιβάλλει την άμεση και σύντονη προσπάθεια του Δήμου Ζακύνθου και όλων των φορέων του νησιού μας να ενταχθεί στον κατάλογο των τοπίων φυσικού κάλλους της παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO”.Ερωτηθείς για το ποια κατά τη γνώμη του είναι εκείνα τα στοιχεία που απειλούν σήμερα το σκαρί του “Παναγιώτη” μας απάντησε πως “Το “Ναυάγιο” απειλείται από τη φθορά του χρόνου, την άμετρη κερδοσκοπία και τις διεκδικήσεις ιδιωτών. Μπορεί και πρέπει να σωθεί υπό την προστασία της UNESCO, με τον τρόπο αυτό θα λάβει την θέση που του ταιριάζει δίπλα σε άλλα διάσημα μνημεία της παγκόσμιας φυσικής κληρονομιάς και ταυτόχρονα η Ζάκυνθος θα αποκτήσει ένα μνημείο της UNESCO με ότι, αυτό συνεπάγεται για την τουριστική της ανάπτυξη”.

Το Βασιλικό Διάταγμα

Και εκεί που ψάχναμε θέλοντας να πάμε την έρευνα ένα βήμα παραπέρα, δεδομένου ότι το Αυτοτελές Γραφείο Δημόσιας Περιουσίας (πρώην Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου) ετοιμάζεται να εγείρει τα δικαιώματα του ελληνικού δημοσίου, επί της παραλίας και επί του Ναυαγίου ανακαλύψαμε το Βασιλικό -επί Όθωνα- Διάταγμα 68/03.11.1836 περί Εμπορικής Ναυτιλίας. Σε αυτό το οποίο βρίσκεται ακόμη σε ισχύ και στο άρθρο 2 παράγραφο δ΄ αναφέρει “Τα ναυαγούντα εις ελληνικά παράλια, και ως ανίκανα προς περαιτέρω πλουν πωλούμενα και επισκευαζόμενα εντός του Βασιλείου”.Με άλλα λόγια το εν λόγω πλοίο λόγω παρέλευσης 36 χρόνων από το συμβάν και δεδομένου ότι από τότε ουδείς έχει αξιώσει νομή επί του αντικειμένου αλλά και λόγω πλήρους αδυναμίας κίνησης έχει περιέλθει στο ελληνικό δημόσιο.

Απόρριψη Αιτήματος…

Ραντεβού για τις 11 Οκτωβρίου στις δικαστικές αίθουσες του νησιού μας έδωσαν ο Δήμος Ζακύνθου και ο φερόμενος ως συνιδιοκτήτης του 30% του ναυαγίου, Αλέξανδρος Σουλάνης, μετά την απόρριψη από το Ειρηνοδικείο Ζακύνθου της αίτησης Προσωρινής Διαταγής με την οποία ζητούσε την παύση κάθε παρέμβασης από το δήμο, το Τμήμα Τεχνολόγων Περιβάλλοντος του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων ή οποιοδήποτε άλλο Φορέα για τη διατήρηση του Ναυαγίου και την προστασία των επισκεπτών προκειμένου να μην θιγεί, καθ’ οιοδήποτε τρόπο η κυριότητά του επί του ναυαγισμένου πλοίου. Περίπου δύο μήνες νωρίτερα, ο κ. Σουλάνης έχει αποστείλει εξώδικο στο Δήμο και στο ΤΕΙ, για το οποίο έχει ενημερωθεί παράλληλα το Λιμεναρχείο και το Γραφείο Δημόσιας Περιουσίας.Το εξώδικο αφορούσε όλες τις πιθανές εργασίες συντήρησης του πλοίου καθώς και τις εργασίες περίφραξης του πλοίου, για την προστασία των επισκεπτών, από πιθανούς τραυματισμούς -άλλωστε ανάλογα περιστατικά έχουν καταγραφεί και οι τραυματισμένοι έχουν νοσηλευτεί στο Νοσοκομείο του νησιού. Οι εργασίες επομένως έχουν ως απόλυτη προτεραιότητα την ασφάλεια των επισκεπτών αλλά και τη συντήρηση του ίδιου του πλοίου.

Η θέση του Δήμου…

Μετά την απόφαση του Δικαστηρίου, που απέρριψε το αίτημα των φερόμενων ως ιδιοκτητών του πλοίου “Παναγιώτης”, το οποίο βρίσκεται στην ορεινή Ζάκυνθο, με το οποίο ζητούσαν την παύση των εργασιών για τη διατήρησή του και την προστασία των επισκεπτών, ο δήμος δεν ανακοίνωσή του επεσήμανε πως “οι όποιες πρωτοβουλίες θα συνεχιστούν κανονικά, σε συνεργασία με το Ελληνικό Δημόσιο και το ΤΕΙ Ζακύνθου, σύμφωνα και με το πρόγραμμα της Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης του Δήμου”, και πρόσθεσε χαρακτηριστικά πως “η φύση δημιούργησε μια από τις ωραιότερες παραλίες του κόσμου, που αποτελεί κεφάλαιο όχι μόνο για τη Ζάκυνθο, αλλά και για τη χώρα μας. Είναι χρέος μας να προβούμε σε όλες τις ενέργειες που απαιτούνται, με σεβασμό στο περιβάλλον και τους επισκέπτες μας, η ασφάλεια των οποίων αποτελεί προτεραιότητα για εμάς”.

Via

Thermo-portal.gr
banner ads             -->
Νεότερη Παλαιότερη