Υπογλυκαιμία: Συμπτώματα και αντιμετώπιση

Σύμφωνα με νέες επιστημονικές μελέτες, περισσότερο από το ήμισυ (60%) των...

ανθρώπων που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη έχουν υποστεί, τουλάχιστον μία φορά, την εμπειρία της υπογλυκαιμίας (χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα). Επιπλέον, έρευνα που διεξήχθη από τον Αμερικανικό Σύλλογο Εκπαιδευτών για το διαβήτη (AADE), έδειξε ότι οι περισσότεροι διαβητικοί δεν είναι βέβαιοι για το πώς να προλάβουν και να αντιμετωπίσουν την υπογλυκαιμία. Αξίζει να σημειωθεί, ότι σοβαρά περιστατικά υπογλυκαιμίας, που δεν αντιμετωπίζονται, άμεσα, με την κατάλληλη θεραπεία, μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρές συνέπειες για την υγεία, όπως σπασμούς, κώμα, ατυχήματα ή ακόμη και θάνατο. Τι είναι η υπογλυκαιμία;

Η υπογλυκαιμία είναι οξεία κατάσταση που εκδηλώνεται με συμπτώματα και σημεία οφειλόμενα σε σημαντική μείωση του σακχάρου του αίματος. Συγκεκριμένα, συμβαίνει όταν μειώνεται το σακχάρο (γλυκόζη πλάσματος) κάτω από 70 mg/dl. Είναι συνήθης στους διαβητικούς τύπου Ι, οι οποίοι θεραπεύονται με ινσουλίνη και όχι σπάνια στους διαβητικούς τύπου ΙΙ, οι οποίοι θεραπεύονται με αντιδιαβητικά φάρμακα.

Πού οφείλεται η υπογλυκαιμία;

Η μείωση της γλυκόζης είναι αποτέλεσμα περισσότερης ινσουλίνης στο αίμα από όσης χρειάζεται για να διατηρηθεί η ευγλυκαιμία. Πιο συγκεκριμένα, η υπογλυκαιμία μπορεί να οφείλεται σε γεύματα ή σνακ που είναι πολύ μικρά ή σε γεύματα που έχουν καθυστερήσει ή παραλειφθεί, στην κατανάλωση αλκοολούχων ποτών ή /και στη λήψη ορισμένων φαρμάκων. Επιπλέον, μπορεί να οφείλεται σε μία απογραμμάτιστη φυσική δραστηριότητα, χωρίς την απαιτούμενη πρόσληψη επιπλέον υδατανθράκων ή σε προγραμματισμένη άσκηση, χωρίς την ανάλογη μείωση της δόσης ινσουλίνης ή /και αύξηση των υδατανθράκων από την τροφή. Πώς να αναγνωρίσω την υπογλυκαιμία; Τα συνήθη συμπτώματα υπογλυκαιμίας μπορεί να περιλαμβάνουν:

Τρέμουλο, εφίδρωση και ρίγος, σύγχυση, ταχυκαρδία, πείνα, υπνηλία και πονοκέφαλος.

Η υπογλυκαιμία μπορεί να συμβεί ακόμη και ενώ κοιμάστε. Αναγνωρίστε και προσέξτε συμπτώματα, όπως ξεσπάσματα ή εφιάλτες, εκτεταμένο ιδρώτα, αίσθημα κούρασης, σύγχυση ή εκνευρισμό την ώρα που ξυπνάτε. Μάθετε πως να την αποφύγετε

Να λαμβάνετε τη θεραπεία για το διαβήτη (μονάδες ινσουλίνης ή δοσολογία φαρμάκων), όπως σας έχει χορηγηθεί.

Να τρώτε τακτικά γεύματα και σνακ (ενδιάμεσα μικρά γεύματα).

Να ελέγχετε τακτικά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, όπως σας έχει υποδείξει ο γιατρός σας.

Να καταναλώνετε ένα γεύμα πλούσιο σε υδατάνθρακες, σε περίπτωση μη προγραμματισμένης άσκησης.

Να περιορίσετε τη δόση της ινσουλίνης, εφόσον προγραμματίσετε μία έντονη φυσική δραστηριότητα, σύμφωνα με τις οδηγίες του ιατρού ή του κλινικού διαιτολόγου σας.

Να περιορίσετε την κατανάλωση αλκοόλ. Μάθετε πως να την αντιμετωπίσετε

Η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει τα εξής:

Καταναλώστε ένα δισκίο, που περιέχει 15-20 γρ γλυκόζης ή 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη ή απλούς υδατάνθρακες.

Ελέγξτε ξανά τα επίπεδα σακχάρου μετά από 15 λεπτά και επαναλάβετε εάν χρειαστεί.

Όταν τα επίπεδα σακχάρου επανέλθουν στο φυσιολογικό, φάτε ένα μικρό σνακ, αν το προκαθορισμένο γεύμα σας είναι μετά από 1 ώρα.

Κρατήστε τα δισκία γλυκόζης ή την ένεση γλυκαγόνης σε ετοιμότητα σε περίπτωση που τη χρειαστείτε

Via

Thermo-portal.gr
banner ads             -->
Νεότερη Παλαιότερη