Ιστορικά ταχυδρομεία του 19ου αιώνα στον κόσμο!

Χτισμένα στις πιο απομακρυσμένες γωνιές του πλανήτη, όταν η αλληλογραφία είχε ζωτική σημασία στις ζωές των ανθρώπων και ήταν συχνά ο μόνος τρόπος επικοινωνίας, τα ταχυδρομεία της αποικιοκρατικής εποχής αποτελούσαν κτίρια-θεσμούς που «δήλωναν» τη δύναμη και την εξουσία των αποικιοκρατών. Όσο πιο επιβλητικά, τόσο το καλύτερο. Σήμερα, τα περισσότερα από τα ταχυδρομεία «πολυτελείας» του 19ου αιώνα έχουν κατεδαφιστεί ή μετατράπηκαν σε ξενοδοχεία. Ωστόσο μερικά από αυτά λειτουργούν ακόμα κανονικά, περιμένοντας τους ελάχιστους ανθρώπους που επιμένουν ακόμα να στέλνουν γράμματα και καρτ ποστάλ με τον παραδοσιακό τρόπο.

1. Saigon Central Post Office, Σαϊγκόν-Βιετνάμ Χτίστηκε μεταξύ 1886 και 1891 από τον διάσημο αρχιτέκτονα Γκουστάβ Άιφελ, τον εμπνευστή και δημιουργό του ξακουστού παριζιάνικου Πύργου του Άιφελ. Η θολωτή στέγη και τα τοξωτά παράθυρα θυμίζουν τους σιδηροδρομικούς σταθμούς της Ευρώπης του 19ου αιώνα, ενώ μία τεράστια εικόνα του Χο Τσι Μινχ «επιβλέπει» τις διαδικασίες.

2. Edificio de Correos y Telegrafos, Βαλένθια -Ισπανία Η κατασκευή του ξεκίνησε το 1915 και ολοκληρώθηκε επτά χρόνια αργότερα. Το πλέον εντυπωσιακό χαρακτηριστικό του κτιρίου είναι η κύρια είσοδός του, που πλαισιώνεται από διπλούς κίονες ιωνικού ρυθμού και ημικυκλικές αψίδες «στεφανωμένες» με εντυπωσιακές αλληγορικές φιγούρες στην κορυφή τους.

3. Palacio de Correos de Mexico, Μεξικό Το αρχιτεκτονικό στυλ του μεγαλύτερου και σίγουρα εντυπωσιακότερου ταχυδρομείου του Μεξικού είναι ιδιαίτερα εκλεκιστικό και έχει χαρακτηριστεί ως πρότυπο της ισπανικής αναγεννησιακής αναβίωσης, πρότυπο του ισπανικού Ροκοκό, παράδειγμα ελισαβετιανής γοτθικής αρχιτεκτονικής, αλλά και βενετσιάνικης αναγέννησης.

4. Grand Post Office, Αλγέρι – Αλγερία Σχεδιασμένο το 1910, από τους Voinot και Tondoire, το Κεντρικό Ταχυδρομείο στο Αλγέρι είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα της μαυριτανικής αρχιτεκτονικής γαλλικής σχολής του 20ού αιώνα.

5. Manila Central Post Office, Μανίλα – Φιλιππίνες Χτισμένο δίπλα στον ποταμό Pasig, το Κεντρικό Ταχυδρομείο της Μανίλα ήταν στο επίκεντρο των σχεδίων του Daniel Burnham για την ανάπτυξη της πόλης. Το ποτάμι έκανε την μεταφορά της αλληλογραφίας ευκολότερη, και η κεντρική του τοποθεσία, με τις συγκλίνουσες λεωφόρους, έκανε το κτήριο προσιτό σε όλους.

6. Kolkata General Post Office, Καλκούτα – Ινδία Το Γενικό Ταχυδρομείο της Καλκούτας ξεχωρίζει για την επιβλητική θολωτή οροφή του (ύψους 67 μέτρων) και του ψηλούς κορινθιακού ρυθμού πυλώνες του, ενώ σήμερα φιλοξενεί και το μεγαλύτερο μουσείο φιλοτελισμού της χώρας.

7. Adelaide General Post Office, Αδελαΐδα – Αυστραλία Χτισμένο μεταξύ 1876-1872, το Γενικό Ταχυδρομείο της Αδελαΐδας είναι ένα από τα ελάχιστα παραδοσιακά ταχυδρομεία της χώρας που εξακολουθούν να λειτουργούν κανονικά. Πρόκειται για το ακριβότερο κτήριο που χτίστηκε στη Νότια Αυστραλία κατά τη διάρκεια της αποικιοκρατίας, με το μέγεθός του και την εντυπωσιακή του αρχιτεκτονική λεπτομέρεια να αντικατοπτρίζουν τον ρόλο της πόλης ως το επίκεντρο του δικτύου υπηρεσιών ολόκληρης της χώρας.

Via

Thermo-portal.gr
banner ads             -->
Νεότερη Παλαιότερη