Λονδίνο-Νέα Υόρκη: Μια... γέφυρα δρόμος! Πότε θα γίνει ο δρόμος των 21.000 χλμ;

Πώς θα αντιμετωπίζατε κάποιον αν σας έλεγε ότι μπορείτε να ταξιδέψετε από το Λονδίνο στη Νέα Υόρκη με το αυτοκίνητό σας;

Και όμως, την πρόταση αυτή διατυπώνει ο επικεφαλής των Ρωσικών Σιδηροδρόμων – και στενός φίλος του Πούτιν, Βλάντιμιρ Γιακούνιν.

Το σχέδιο του Γιακούνιν για να ξεπεραστεί το ανυπέρβλητο φυσικό εμπόδιο του Ατλαντικού είναι απλό: Στροφή προς την ανατολή.

Ένας νέος υπεραυτοκινητόδρομος που θα ενώνει την Ευρώπη με τη Βόρεια Αμερική, διασχίζοντας τη Σιβηρία και την Αλάσκα, μέσω του Βερίγγειου πορθμού.

Το σχέδιο παρουσιάστηκε σε εκδήλωση στη Ρωσική Ακαδημία Επιστημών.

Πρόκειται για ένα τιτάνιο έργο με την επωνυμία «Δι-ευρασιατική Αναπτυξιακή Ζώνη» (Eurasian Belt Development - TEPR), που θα περιλαμβάνει έναν νέο αυτοκινητόδρομο ο οποίος θα κινείται παράλληλα με την υπάρχουσα γραμμή του υπερσιβηρικού σιδηροδρόμου, από κοινού με έναν νέο σιδηρόδρομο καθώς και αγωγούς πετρελαίου και φυσικού αερίου.

«Πρόκειται για ένα διακρατικό, διαπολυτισμικό σχέδιο», ανέφερε ο Γιακούνιν σύμφωνα με τους Τάιμς της Σιβηρίας.

«Το προτζεκτ θα αποτελέσει μια παγκόσμια ‘’ζώνη του μέλλοντος’’ και θα βασιστεί σε τεχνολογίες αιχμής».

Ο νέος αυτοκινητόδρομος θα διασχίζει όλη την ρωσική επικράτεια και θα συνδέεται με τους υπάρχοντες οδικούς άξονες σε δυτική Ευρώπη και Ασία.

Η απόσταση μεταξύ των δυτικών και των ανατολικών συνόρων της Ρωσίας είναι περίπου 10.000 χιλιόμετρα.

Το ερώτημα που ανακύπτει όμως είναι, πώς θα διασχίζουν οι οδηγοί τον πορθμό του Μπέρινγκ, από την Ασία προς την Αλάσκα; Με πλοίο; Με τούνελ; Με γέφυρα; Το δημοσίευμα δεν δίνει συγκεκριμένη απάντηση, αλλά η λύση σίγουρα δεν θα είναι απλή καθώς το στενότερο σημείο του πορθμού έχει μήκος 88 χιλιόμετρα ενώ μεγάλο μέρος του χρόνου στην περιοχή πλέουν παγόβουνα.

Συνυπολογίζοντας και την απόσταση από την Αλάσκα στις ΗΠΑ μέσω Καναδά, ένα υποθετικό ταξίδι από το Λονδίνο στη Νέα Υόρκη θα κάλυπτε την απίστευτη απόσταση των 20.777 χιλιομέτρων.

Όσο για το κόστος του διηπειρωτικού συγκοινωνιακού άξονα, υπολογίζεται σε μερικά… τρισεκατομμύρια δολάρια.

Via

Thermo-portal.gr
banner ads             -->
Νεότερη Παλαιότερη