Τι μπορείς να τρως για να μην πάθεις οστεοπόρωση;

Μία νέα έρευνα που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση American Journal of Clinical Nutrition δείχνει ότι... το τσάι μπορεί να αποδειχθεί πολύτιμος σύμμαχος στη μάχη κατά της οστεοπόρωσης, περιορίζοντας τον κίνδυνο εμφάνισης κατά 1/3.

Η οστεοπόρωση εκδηλώνεται όταν οι οστεοκλάστες, τα κύτταρα που αποδομούν τα παλιά οστά αφαιρώντας το ασβέστιο και τον φώσφορο, ξεπερνούν αριθμητικά τους οστεοβλάστες κύτταρα υπεύθυνα για τον σχηματισμό των νέων υγιών οστών.

Μετά την ηλικία των 30-35 ετών, οι οστεοβλάστες είναι λιγότεροι από τους οστεοκλάστες και τότε ξεκινά η εμφάνιση της οστεοπόρωσης, η οποία αυξάνει δραματικά τον κίνδυνο οστικών καταγμάτων.

Σύμφωνα με τα στατιστικά, η οστεοπόρωση, αν και προσβάλλει και τα δύο φύλα, είναι συχνότερη μεταξύ των γυναικών.

Μέχρι σήμερα γνωρίζαμε ότι τα αντιοξειδωτικά μπορούν να αποτελέσουν μέσο προστασίας των οστών κατά τη γήρανση του οργανισμού.

Ωστόσο, τώρα, επιστήμονες από το Νοσοκομείο «Sir Charles Gairdner», το Βασιλικό Νοσοκομείο του Περθ και το Πανεπιστήμιο «Flinders» της Νότιας Αυστραλίας στην Αδελαΐδα, αποδεικνύουν ότι τρία φλιτζάνια μαύρο τσάι την ημέρα μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο, καθώς τα φλαβονοειδή που περιέχει το μαύρο τσάι συντελούν στην πρόληψη της εκφυλιστικής νόσου των οστών.

Βάσει των στοιχείων που προέκυψαν, κάθε φλιτζάνι τσάι ημερησίως μείωνε τον κίνδυνο κατάγματος κατά περίπου 9%. Όλο και περισσότερες μελέτες δείχνουν ότι τα φλαβονοειδή και οι τροφές που τα περιέχουν μπορεί να προλάβουν την οστική απώλεια και τα κατάγματα. Τα φλαβονοειδή είναι φυτοχημικές ουσίες που περιέχονται σε φυτικής προέλευσης τρόφιμα. Και το τσάι είναι βασική πηγή φλαβονοειδών», εξηγεί ο επικεφαλής ερευνητής Δρ Τζόναθαν Χόντγκσον. Η μελέτη μας τεκμηριώνει ότι η αυξημένη κατανάλωση μαύρου τσαγιού λόγω των φλαβονοειδών που περιέχει μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο κατάγματος στις ηλικιωμένες γυναίκες». Πηγή

Via

Thermo-portal.gr
banner ads             -->
Νεότερη Παλαιότερη