ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΓΚΟΥΤΖΑΜΑΝΗ ΓΙΑ ΩΜΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Έκκληση προς τους δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς να συνεχίσουν να τηρούν απαρέγκλιτα το Σύνταγμα και τους νόμους διαφυλάσσοντας την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης από κάθε παρέμβαση απηύθυνε... σήμερα η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη κατά τη διάρκεια της 31ης ετήσιας γενικής συνέλευσης των μελών της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος. Ειδικότερα, η Εισαγγελέας του ανωτάτου δικαστηρίου αναφερόμενη στις συνταγματικές διατάξεις για τη διάκριση των εξουσιών, αλλά και την κατοχύρωση της δικαστικής ανεξαρτησίας, μίλησε, επικαλούμενη εμπειρία... ετών, για τους τρόπους που επιλέγονται προκειμένου να υπάρξουν παρεμβάσεις στο έργο της Δικαιοσύνης.

Νομοθετικές παρεμβάσεις, παρεμβάσεις στη διοίκηση της Δικαιοσύνης, απειλές κατά δικαστών, εύνοια υπέρ συγκεκριμένων δικαστικών λειτουργών, δημόσιες δηλώσεις για τον τρόπο χειρισμού ορισμένων υποθέσεων ήταν μερικές από τις αναφορές της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου ως παραδείγματα παρεμβάσεων.

Όμως, όπως τόνισε η κ.Κουτζαμάνη "αν οι δικαστές και οι εισαγγελείς δεν θελήσουν, δεν υπάρχει ισχυρή δύναμη που μπορεί να τους στερήσει από την άσκηση των καθηκόντων τους".

Ακόμη, η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου αναφέρθηκε στο ρόλο των εισαγγελέων, τη συνταγματική κατοχύρωση του ρόλου τους και τόνισε ότι οι εισαγγελείς κατά το νόμο είναι απολύτως ανεξάρτητοι και δεν επιτρέπεται να δέχονται εντολές από οποιονδήποτε που διευθύνει τα δικαστήρια ακόμα και από τον εκάστοτε πρόεδρο του Αρείου Πάγου.

Μάλιστα κάλεσε την κυβέρνηση να αντιμετωπίσει με περίσκεψη νομοθετική μεταβολή που θα δημιουργούσε, όπως είπε,προβλήματα στο μέλλον αν αλλάξει το πειθαρχικό δίκαιο των εισαγγελικών λειτουργών. (Αναφέρεται σε διάταξη που έχει περιληφθεί στο νομοσχέδιο για το σύμφωνο συμβίωσης με την οποία δίδονται για πρώτη φορά πειθαρχικές εξουσίες στον Πρόεδρο του Αρείου Πάγου). Σε ό,τι αφορά τη θέση του υπουργείου Δικαιοσύνης η Εισαγγελέας ανέφερε ότι ο ρόλος του «είναι να εποπτεύει τη λειτουργία της Δικαιοσύνης».

Για το ρόλο και τη συνεισφορά των εισαγγελέων στο κοινωνικό σύνολο και την πολιτεία μίλησε ο πρόεδρος της Ενώσεως των Εισαγγελέων Κων.Τζαβέλας επικρίνοντας τις δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Διαφθοράς Δημήτρη Παπαγγελόπουλου που έκανε λόγο στη Βουλή περί δικαστικών πραξικοπημάτων.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκ. Παρασκευόπουλος αναφέρθηκε στις προσπάθειες που καταβάλει για την επίλυση χρόνιων προβλημάτων της δικαιοσύνης και των εισαγγελιών κάνοντας ειδική αναφορά στην έλλειψη υποδομών.

Επίσης, ο υπουργός Δικαιοσύνης αναφέρθηκε εκτενώς στο πρόβλημα της ανυπαρξίας κατάλληλων αιθουσών για τη διεξαγωγή δικών με μεγάλο αριθμό κατηγορουμένων, ενώ τόνισε ότι το υπουργείο "δεν επεμβαίνει στο έργο της Δικαιοσύνης, ούτε επιτρέπει παρεμβάσεις από οποιονδήποτε".

Απαντώντας ο υπουργός Δικαιοσύνης στις αιτιάσεις του προέδρου της Ενώσεως Εισαγγελέων Κων. Τζαβέλλα για τις δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης περί "δικαστικών πραξικοπημάτων", ανέφερε ότι " ο κ. Παπαγγελόπουλος έχει εμπιστοσύνη στην ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης".

Ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης και βουλευτής Χαρ. Αθανασίου αναφέρθηκε στις παραλείψεις ικανών δικαστικών λειτουργών κατά τις πρόσφατες προαγωγές για την ηγεσία της Δικαιοσύνης επισημαίνοντας ότι παραλείφθηκαν συνολικά 47 ανώτατοι δικαστικοί και κάλεσε την Κυβέρνηση να μην αλλάξει το σύστημα αυτοδιοίκησης των δικαστηρίων, όπως κάλεσε και τον κ. Παπαγγελόπουλο να κατονομάσει τους "πραξικοπηματίες".

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν και χαιρέτησαν ο Δ. Κρεμαστινός ως εκπρόσωπος της Βουλής, καθώς και εκπρόσωποι των κομμάτων.

Via

Thermo-portal.gr
banner ads             -->
Νεότερη Παλαιότερη