Πώς μυρίζουν οι άνθρωποι που προσελκύουν τα κουνούπια;

Συμβαίνει συχνά να κοιμούνται δύο άτομα στο ίδιο δωμάτιο και το πρωί ο ένας να είναι κατατσιμπημένος κι ο άλλος φρέσκος και άθικτος. Αναρωτηθήκατε όμως ποτέ με τι ...

κριτήρια επιλέγουν το «θύμα» τους τα κουνούπια τους καλοκαιρινούς μήνες; Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, μπορεί οι επιλογές των κουνουπιων να μοιάζουν τελείως αυθαίρετες, όμως τελικά είναι καθαρά θέμα οσμής. Ο Καρλ- Μάρτιν Βαγκν Γένσεν, επικεφαλής της έρευνας στο Τμήμα Γεωπονικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Άαρχους λύνει το μυστήριο εξηγώντας ότι «Τα κουνούπια έλκονται από το διοξείδιο του άνθρακα και τη θερμότητα που εκπέμπει ο καθένας. Συγκεκριμένες μυρωδιές όμως, μπορούν να αποτελέσουν, επίσης, πόλο έλξης» Σύμφωνα με τον ίδιο, δεν έχουν προσδιοριστεί ποιες ακριβώς είναι αυτές οι μυρωδιές, όμως οι έρευνες δείχνουν ότι κάποιες από αυτές ελκύουν πολύ περισσότερο τα κουνούπια σχέση με άλλες.

Το αποτέλεσμα αυτό προέκυψε απο ένα πείραμα που έκανε η ερευνητική ομάδα όπως αναφέρει ο Γένσεν: «Όλοι οι συμμετέχοντες στο εργαστήριο έτριψαν τρυβλία Πέτρι (ρηχά γυάλινα ή πλαστικά κυλινδρικά πιάτα που χρησιμοποιούνται από τους βιολόγους για την καλλιέργεια μικροοργανισμών) στο στομάχι τους. Με αυτόν τον τρόπο οι μυρωδιές τους εγκλωβίζονταν στα πιάτα, τα οποία στη συνέχεια τοποθετούνταν σε ένα περίβλημα γεμάτο κουνούπια» ανέφερε. «Τα κουνούπια επανειλημμένα προσγειώνονταν σε μερικά από τα πιάτα, αλλά δεν πλησίαζαν καθόλου κάποια άλλα» Τα πειράματα αυτά κατέρριψαν επίσης και τη θεωρία για τη βιταμίνη Β, ότι μπορεί να αποτελέσει «ασπίδα» ενάντια στα κουνούπια, όμως δεν αποκλείουν εντελώς την πατροπαράδοτη μέθοδο με το σκόρδο, αφού όπως αναφέρουν οι επιστήμονες «το σκόρδο ενδέχεται να καλύπτει οσμές που ελκύουν τα κουνούπια». Πάντως απ' ότι φαίνεται η μόνη αξιόπιστη μέθοδος για να μένουν τα κουνούπια μακριά, έως τώρα, είναι τα διάφορα υποαλλεργικά απωθητικά σπρέι που κυκλοφορούν στο εμπόριο. Τα συστατικά τους περιέχουν συγκεκριμένες οσμές που μπερδεύουν τα αιμοδιψή έντομα. Το πρώτο πράγμα που κάνει ένα κουνούπι, όταν ψάχνει για «θήραμα» είναι να εξετάσει εάν υπάρχουν άνθρωποι ή ζώα στην περιοχή. «Όταν το κουνούπι έρχεται κοντά χρησιμοποιεί την οσμή, τη θερμότητα και το διοξείδιο του άνθρακα για να επιλέξει που θα τσιμπήσει. Εάν όμως μπερδευτεί από ένα απωθητικό δεν θα πλησιάσει καν» επισημαίνει ο κ. Γένσεν. Παρ' όλα αυτά, ακόμη και τα εντομοαπωθητικά δεν προσφέρουν 100% προστασία, αλλά περίπου 70%, όποτε εν τέλει η ιδανική λύση που απομένει μάλλον είναι το... σεντόνι!

Via

Thermo-portal.gr
banner ads             -->
Νεότερη Παλαιότερη