Μάθετε τους 4 λόγους που αυξάνουν την όρεξη μας

Με την συνεργασία της Δήμητρας Σταμούλη, Κλινικής Διαιτολόγου- Διατροφολόγου Έχετε ποτέ αναρωτηθεί για ποιον λόγο υπάρχουν μερικές μέρες στην διάρκεια της ζωής μας που νοιώθουμε πως η όρεξη μας είναι αρκετά αυξημένη και θέλουμε να τρώμε...

ακατάπαυστα; Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που ελέγχουν την όρεξη μας, ορμονικοί, περιβαλλοντικοί, ψυχολογικοί που λίγο έως πολύ είναι γνωστοί στο ευρύ κοινό. Υπάρχουν όμως και άλλοι λόγοι, λιγότερο συνηθισμένοι που περνούν απαρατήρητοι, αυξάνουν τις ολικές θερμίδες που προσλαμβάνουμε και φυσικά στην συμβάλλουν στην αύξηση του βάρος μας. Η θερμοκρασία του περιβάλλοντος Όταν η θερμοκρασία του περιβάλλοντος είναι χαμηλή, ο οργανισμός προσπαθώντας να διατηρήσει σταθερή την εσωτερική μας θερμοκρασία (36,6 βαθμών κελσίου) αναζητά τροφή για να αυξήσει τις καύσεις του. Η αύξηση των καύσεων θα αποδώσει θερμότητα στον οργανισμό η οποία με την σειρά της θα συμβάλει στην διατήρηση της σταθερότητας της θερμοκρασίας μας. Τους χειμερινούς μήνες λοιπόν, η όρεξη μας έχει την τάση να είναι αυξημένη και μάλιστα όσο πιο ψυχρό είναι το κλίμα στο οποίο ζούμε, τόσο περισσότερη διάθεση έχουμε για τροφή, θερμιδικά πυκνή και ποσοτικά αυξημένη. Αντίστροφα, τους καλοκαιρινούς μήνες η αφόρητη ζέστη και ο καύσωνας μας αποτρέπουν από την κατανάλωση πολλών γευμάτων ενώ παράλληλα αναζητούμε τροφές ελαφριές σε θερμίδες. Φάρμακα Υπάρχουν φάρμακα που μπορούν να αυξήσουν την πείνα μας κυρίως για λόγους που σχετίζονται με την ορμονική ισορροπία του οργανισμού μας. Κλασσικό παράδειγμα αυτών των φαρμάκων είναι τα αντικαταθλιπτικά τα οποία σύμφωνα με διάφορες θεωρίες μπορούν να τονώσουν την όρεξη μας γιατί αυξάνουν τα επίπεδα μιας χημικής ουσίας, της σεροτονίνης στον εγκέφαλο μας. Ένας άλλος τύπος φαρμάκου που μπορεί επίσης να αυξήσει την όρεξη μας για τροφή είναι τα φάρμακα κατά της αλλεργίας, τα γνωστά αντιισταμινικά.

Η αιτιολόγηση του φαινομένου για τα φάρμακα αυτά δεν είναι απολύτως γνωστή. Η άσκηση Δεν είναι ασυνήθιστο φαινόμενο για τους ανθρώπους που ξεκινούν νέα σχήματα σωματικής άσκησης να νοιώθουν περισσότερο πεινασμένοι μετά από την κόπωση που προκαλεί η γυμναστική. Μεγάλη προσοχή πρέπει να δοθεί στο γεγονός αυτό, ώστε να αποφεύγεται η υπερκατανάλωση τροφής ούτως ώστε το σύνολο των θερμίδων που καίγονται κατά τη διάρκεια της προπόνησης να μην είναι μικρότερο από αυτό που λαμβάνεται από την αύξηση της όρεξης. Παρά το γεγονός του ότι η άσκηση μπορεί να μας κάνει να νιώθουμε πεινασμένοι σε πρώτη φάση, μελέτες δείχνουν ότι οι άνθρωποι που γυμνάζονται σε τακτική βάση έχουν την τάση να παρουσιάζουν μειωμένη όρεξη σε μακροπρόθεσμο χρόνο. Η έλλειψη ύπνου Οι άνθρωποι που κοιμούνται λιγότερες από 7 ώρες κάθε βράδυ έχει αποδειχθεί ότι αυξάνουν τα επίπεδα της όρεξης τους σε αρκετά μεγάλο βαθμό. Αυτός ο ισχυρισμός βασίζεται στην διαταραχή του βιολογικού ρυθμού του οργανισμού, στην επιπρόσθετη ανάγκη για θερμίδες ακριβώς γιατί το άτομο είναι ξύπνιο περισσότερες ώρες, αλλά και στην μικρότερη επίδραση που έχει στην καύση των ολικών θερμίδων ο μεταβολισμός του ύπνου. Ορισμένες έρευνες ανά τον κόσμο μετέφρασαν αυτήν την αυξημένη όρεξη των ατόμων σε περίπου 1.000 θερμίδες επιπλέον ημερησίως, κάτι που σημαίνει 7.000 θερμίδες επιβάρυνση κατά τη διάρκεια της εβδομάδας.

Πηγή

Via

Thermo-portal.gr
banner ads             -->
Νεότερη Παλαιότερη