Τα πάνω – κάτω με τον ΦΠΑ! Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε...

Ακόμη δεν έχει... κάτσει το ποσοστό του φόρου. Ο ενιαίος συντελεστής θα κριθεί από τη συμφωνία για τα επιπλέον έσοδα που πρέπει να εξασφαλίσει το κράτος αλλά και από τα είδη που θα εξαιρεθούν από τις αυξήσεις. Δεδομένο ωστόσο θα πρέπει να θεωρείται το ότι ο καταναλωτής θα χάσει από τη θέσπιση του ενιαίου συντελεστή καθώς η αλλαγή γίνεται με στόχο την αύξηση των φορολογικών εσόδων για το κράτος κατά τουλάχιστον 1 με 1,5 δισ. ευρώ. Χαμένοι θα είναι οι πολίτες σε ό,τι αφορά σε είδη όπως τα φάρμακα, αλλά και τα βιβλία τις εφημερίδες και τα περιοδικά καθώς θα αυξηθεί από το 6,5% στο 8%. Απώλειες από το εισόδημα των πολιτών θα έχουμε και σε ό,τι αφορά σε λογαριασμούς ΔΕΚΟ όπως η ΔΕΗ και η ΕΥΔΑΠ καθώς ο συντελεστής θα αυξηθεί από το 13% που είναι σήμερα στο 18% ή και παραπάνω.

Οι καταναλωτές θα χάσουν επίσης με την αύξηση του συντελεστή από 13% στο 18% και σε προϊόντα super market, αλλά και στα προϊόντα που πωλούνται σε καφετέριες, μπαρ και εστιατόρια. Κερδισμένοι θα είναι οι καταναλωτές στη βενζίνη, καθώς ο συντελεστής θα πέσει από το 23% στο 18% ενώ αντίστοιχη θα είναι η μείωση και στους λογαριασμούς του ΟΤΕ και της κινητής τηλεφωνίας. Σύμφωνα με το newsit.gr, σαφής μείωση (και εδώ μιλάμε για χιλιάδες ευρώ) θα υπάρξει στις τιμές αυτοκινήτων και νεόδμητων σπιτιών.

Μειωμένες τιμές θα έχουν όμως και κάποια προϊόντα στα ράφια των super market όπως τα απορρυπαντικά και τα σαμπουάν. Με βάση ωστόσο το γεγονός ότι η αγοραστική δύναμη του καταναλωτή έχει μειωθεί θεωρείται δεδομένο ότι το μέσο νοικοκυριό έχει μόνο να χάσει από τις αυξομειώσεις στον ΦΠΑ καθώς πλέον η κατανάλωση και οι αγορές περιορίζονται μόνο στα απαραίτητα και έτσι αν εξαιρέσει κανείς τη βενζίνη και τους λογαριασμούς τηλεφώνου μόνο απώλειες θα καταγραφούν στο εισόδημα καθώς αυξάνονται όλα τα βασικά είδη στο super market, αλλά και οι λογαριασμοί ΔΕΚΟ, τα εισιτήρια μέσων μεταφορά, τα ταξί, οι υπηρεσίες υγείας κλπ.

Via

Thermo-portal.gr
banner ads             -->
Νεότερη Παλαιότερη