Ο Ιούλιος Καίσαρας είχε πάθει πολλά μικρά εγκεφαλικά

Ο Ιούλιος Καίσαρας βασανιζόταν από επιληπτικές κρίσεις. Αυτή τουλάχιστον ήταν η ιατρική διάγνωση του Έλληνα ιστορικού Πλουτάρχου και αυτή επικράτησε στην πορεία της ιστορίας.

Τώρα, επιστήμονες στη Βρετανία…

έρχονται να ανατρέψουν αυτή την εικόνα, υποστηρίζοντας ότι στην πραγματικότητα ο διάσημος ρωμαίος στρατηγός είχε πάθει πολλά απανωτά «μίνι» εγκεφαλικά και δεν ήταν επιληπτικός.

Οι γιατροί του Imperial College του Λονδίνου, με επικεφαλής τον ιταλικής καταγωγής Φραντσέσκο Γκαλάσι, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο νευρολογικό περιοδικό «Neurological Sciences», σύμφωνα με τη βρετανική «Γκάρντιαν», μελέτησαν εξονυχιστικά τα συμπτώματα του Ιούλιου Καίσαρα, τα οποία κατά καιρούς αναφέρονται σε κείμενα ελλήνων και ρωμαίων συγγραφέων. Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι μια σειρά από μικρά εγκεφαλικά ευθύνονταν για την άσχημη κατάσταση της υγείας του, σωματικής και ψυχικής.

Ο Ιούλιος Καίσαρας, ο οποίος είχε γεννηθεί το 100 π.Χ και -μετά από μια εντυπωσιακή σταδιοδρομία- δολοφονήθηκε το 44 π.Χ., αναφέρεται ότι παραπονιόταν συχνά για ζαλάδες, ιλίγγους, αναισθησία των κάτω άκρων (γι» αυτό συχνά έπεφτε) κ.α. Στην μάχη της Θάψου (46 π.Χ.), κατέρρευσε και χρειάστηκε να απομακρυνθεί από τους άνδρες του για να σωθεί. Γι» αυτό το επεισόδιο, ο βιογράφος του Πλούταρχος εκτιμά ότι οφειλόταν σε επιληπτική κρίση.

Στο πέρασμα των αιώνων, προτάθηκαν διάφορες εναλλακτικές εξηγήσεις, όπως η πιθανότητα να είχε κολλήσει ελονοσία ή να είχε προσβληθεί από κάποια εγκεφαλική παρασιτική νόσο κατά την εκστρατεία του στην Αίγυπτο.

Όμως, κατά τον Γκαλάσι, «όλα τα αναφερόμενα συμπτώματα στη ζωή του Καίσαρα είναι συμβατά με την υπόθεση πως είχε πάθει πολλαπλά μικρά εγκεφαλικά. Η ιδέα πως ήταν επιληπτικός, δεν στοιχειοθετείται. Η θεωρία μας είναι απλούστερη και πιο λογική».

Το γεγονός ότι προς το τέλος της ζωής του εμφάνισε κατάθλιψη και σ

Αυτό σημαίνει πως ο Ιούλιος Καίσαρας πιθανότατα έπασχε από καρδιαγγειακή νόσο. τοιχεία αλλοίωσης της προηγούμενης προσωπικότητάς του, κάτι που συχνά συμβαίνει σε όσους έχουν προσβληθεί από εγκεφαλικά, φαίνεται να ενισχύει τη νέα υπόθεση.

Επιπλέον, την τάση για εγκεφαλικό ή έμφραγμα λόγω κληρονομικότητας ενισχύει το γεγονός ότι, σύμφωνα με τον Πλίνιο τον Πρεσβύτερο, τόσο ο πατέρας του Καίσαρα, όσο και ένας άλλος πρόγονός του, πέθαναν ξαφνικά χωρίς προφανή αιτία, ενώ έβαζαν τα παπούτσια τους.

Την ρωμαϊκή εποχή, η επιληψία θεωρείτο «ιερή» ασθένεια και αυτό μπορεί επίσης να εξηγεί γιατί προτιμήθηκε η θεωρία περί επιληψίας στην περίπτωση ενός «ιερού τέρατος» όπως ο Ιούλιος Καίσαρας.

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ

Via

Thermo-portal.gr
banner ads             -->
Νεότερη Παλαιότερη