Διάσημοι που δεν έχουν τον Θεό τους

Είναι ταλαντούχοι, έξυπνοι, πετυχημένοι, σίγουρα όμως δεν πιστεύουν στον Θεό. Δεν πιστεύουν σίγουρα στην ύπαρξη κάποιας ανώτερης δύναμης, και ακολουθούν πιο ρεαλιστικούς δρόμους για να εξηγήσουν την πραγματικότητα γύρω τους.

Βαδίζουν τα χνάρια διάσημων άθεων, όπως ο Έρνεστ Χέμινγουεϊ, ο Άλμπερτ Άινσταϊν και η Κάθριν Χέμπορν, ενώ δε διστάζουν να εξηγήσουν και τους λόγους για τους οποίους δεν πιστεύουν σε κάποια ύψιστη δύναμη.

Παρακάτω, μερικές από τις μεγαλύτερες σύγχρονες διασημότητες εξηγούν γιατί δεν πιστεύουν σε κανένα Θεό.

Κίρα Νάιτλι

Σε μία συνέντευξή της στο περιοδικό Interview, η βρετανίδα ηθοποιός δε δίστασε να τα βάλει με τον καθολικισμό. «Είναι συναρπαστικό. Μακάρι να μην ήμουν άθεη. Θα μπορούσα έτσι να ξεπεράσω τα πάντα και να μη με νοιάζει για τίποτα. Απλά… ζητάς συγχώρεση και αμέσως… συγχωρείσαι». Η ταλαντούχα ηθοποιός όμως, δεν έμεινε εκεί, καθώς συνέχισε να ειρωνεύεται το πόσο εύκολα θεωρούν οι καθολικοί ότι μπορούν να λάβουν συγχώρεση. «Μόνο έτσι μπορείς να ζητήσεις συγχώρεση. Ακούγεται πολύ καλύτερα από το να πρέπει να ζεις τη ζωή σου με ενοχές».

Γούντι Άλεν Όχι μόνο δεν υπάρχει Θεός, αλλά προσπάθησε εσύ να βρεις υδραυλικό Σαββατοκύριακο», «ο Θεός είναι είτε βάναυσος, είτε ανίκανος», «για εσένα είμαι άθεος, για τον Θεό είμαι η αξιωματική αντιπολίτευση», «δεν πιστεύω στη μετά θάνατον ζωή, αν και παίρνω μαζί μου μα αλλαξιά εσώρουχα», «Ο Θεός είναι σιωπηλός, τώρα να δούμε αν μπορούμε να κάνουμε τον Άνθρωπο να το βουλώσει», «Μακάρι να μου ‘δινε ο Θεός ένα καθαρό σημάδι! Να ‘κανε, παράδειγμα λέω, μια μεγάλη κατάθεση επ’ ονόματί μου σε μια ελβετική τράπεζα…», αυτές είναι λίγες μόνο από τις δηλώσεις που έχει κάνει ο κορυφαίος δημιουργός. Ο κινηματογραφικός, όχι ο Άλλος.

Το ζεύγος Τζολί-Πιτ Μπορεί να το επίθετο «θεϊκό» να έχει συνοδεύσει πολλά από τα χαρακτηριστικά της όχι και τόσο ταλαντούχας, ούτε και τόσο πετυχημένης σκηνοθέτιδος, αλλά για την ίδια ο Θεός είναι κάτι άγνωστο. Σε ερώτηση, μάλιστα, δημοσιογράφου, αν υπάρχει θεός, η Αντζελίνα Τζολί απάντησε: «Για τους ανθρώπους που πιστεύουν, το ελπίζω. Δεν χρειάζεται να υπάρχει ένας θεός για μένα. Υπάρχει κάτι στον κόσμο που είναι πνευματικό, που μοιάζει με το θείο. Δεν νιώθω την ανάγκη να κάνω πράγματα γιατί απλά οι άνθρωποι τα πιστεύουν, αλλά δεν ξέρω πραγματικά αν είναι καλύτερο να μην πιστεύω σε τίποτα»

Στα βήματα της συζύγου του και ο Μπραντ Πιτ. «Είμαι πιθανόν 20% άθεος και 80% αγνωστικιστής. Πιστεύω ότι κανείς δεν ξέρει πραγματικά. Πιστεύω ότι θα το ανακαλύψουμε όταν πάμε εκεί. Ως τότε δεν χρειάζεται να το σκεφτόμαστε», δήλωνε το 2009 στην Bild ο κατά τα άλλα «θεός» Πιτ που σε άλλες του δηλώσεις, έδειξε μία ακόμα πλευρά του εαυτού του, πιο ανήσυχη: «Ένα μεγάλο ζήτημα για μένα ήταν η δικαιοσύνη. Αν είχα μεγαλώσει με κάποια άλλη θρησκεία, θα είχα την ίδια ευκαιρία να πάω στον παράδεισο όπως έχει ο χριστιανός; Όταν αποσυνδέθηκα από τη θρησκεία, δεν ήταν μια απώλεια πίστης, αλλά μια ανακάλυψη του εαυτού μου».

Χαβιέ Μπαρδέμ Μπορεί να μεγάλωσε με Καθολικές αρχές, αλλά κατά την ενηλικίωσή του, μάλλον απαρνήθηκε την πίστη του. «Σιγά σιγά, άρχισα να κάνω κάποιες ερωτήσεις. Συνειδητοποίησα ότι σέβομαι τις πεποιθήσεις των ανθρώπων, αλλά άρχισα πραγματικά να φρικάρω με τη χειραγώγηση των πεποιθήσεων των ανθρώπων με σκοπό το φόβο… Έχουμε διαφορετικές πεποιθήσεις, αλλά στο τέλος είναι το ίδιο, έτσι δεν είναι;», δήλωσε ο εξωτικός Χαβιέ Μπαρδέμ, που όπως όλα δείχνουν έχει θεοποιήσει μόνο τον… Αλ Πατσίνο.

«Πάντα έλεγα ότι δεν πιστεύω στον Θεό, πιστεύω στον Αλ Πατσίνο».

Μόργκαν Φρίμαν Τι κι αν έχει υποδυθεί σε αρκετές ταινίες τον Θεό, εκτός σεναρίου πάντως σε ερώτηση αν ο Θεός είναι επινόηση απάντησε: «Λοιπόν, έχει δει κανείς κάποια προφανή απόδειξη; Αυτά που έχουμε, είναι θεωρίες από τους προφήτες του παρελθόντος. Τώρα, οι άνθρωποι που πιστεύουν ότι ο Θεός μας δημιούργησε, σκεφτείτε ότι η Γη δε μπορεί να είναι πάνω από 6.000 ετών. Οπότε θεωρώ ότι είναι θέμα πίστης. Η πεποίθησή μου δεν υποστηρίζει το έναν δημιουργό κάποιον που αποκαλούμε Θεό ο οποίος μας έφτιαξε καθ” ομοίωση του».

Τζόντι Φόστερ Είμαι άθεη, αλλά πραγματικά αγαπώ τις θρησκείες και τα τελετουργικά τους. Ακόμη κι αν δεν πιστεύω στον Θεό, δοξάζουμε κάθε θρησκεία στην οικογένειά μας με τα παιδιά. Όταν εκείνα με ρωτάνε ‘είσαι Εβραία’ ή ‘είσαι Καθολική;’, τους λέω ‘δεν είμαι, αλλά μπορείτε να διαλέξετε όταν θα γίνετε 18 ετών», δήλωσε σε συνέντευξή της το 2007 η βραβευμένη με Όσκαρ ηθοποιός.

Τζακ Νίκολσον Δεν πιστεύω στον Θεό τώρα», αποκάλυψε σε συνέντευξη του ο Τζακ Νίκολσον. «Μπορώ να πω πως ζηλεύω κάποιον που έχει πίστη. Μπορώ να καταλάβω πώς αυτό θα μπορούσε να είναι μια βαθιά χαλαρωτική εμπειρία. Είναι ανίκανος να πιστέψω σε κάτι υπερφυσικό. Μέχρι στιγμής δηλαδή. Όχι ότι δεν θα μου άρεσε, εννοώ θέλω να πιστέψω. Προσεύχομαι. Προσεύχομαι σε κάτι… εκεί πάνω. Έχω την αίσθηση του Θεού. Δεν είναι θρησκευτικό, αλλά μάλλον προληπτικό. Είναι ανθρώπινο…».

Μπιλ Γκέιτς Δεν είμαι τεράστιος οπαδός του Χριστιανισμού… Προτιμώ την επιστημονική προσέγγιση των πραγμάτων, στο γιατί κάποια πράγματα συμβαίνουν και πώς συμβαίνουν. Δε ξέρω αν υπάρχει Θεός ή όχι, αλλά νομίζω οι θρησκευτικές αρχές είναι αρκετά έγκυρες», δήλωσε ο μεγιστάνας της Microsoft Μπιλ Γκέιτς. Σε άλλες δηλώσεις του, εξέφρασε την εξής απορία: «Νομίζω ότι είναι λογικό το να πιστεύεις στο Θεό, αλλά ποιες ακριβώς αποφάσεις στη ζωή κάνετε με διαφορετικό τρόπο για το λόγο αυτό, δεν ξέρω».

Χιού Χέφνερ Είναι απολύτως σαφές σε μένα ότι η θρησκεία είναι ένας μύθος. Είναι κάτι που έχουμε εφεύρει για να εξηγήσουμε τα ανεξήγητα», δήλωσε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο περιοδικό του ο λάτρης των κατάξανθων γυναικών. Σε άλλη του δήλωση είχε πει: «Όταν η θρησκεία και όχι η λογική ρυθμίζουν τους νόμους, τότε μην περιμένετε ότι θα βρείτε σε αυτούς το δίκιο σας».

Via

Thermo-portal.gr
banner ads             -->
Νεότερη Παλαιότερη